To je bil že rekorden 11. gol Messija na SP-jih, do današnje polfinalne tekme si je prvo mesto na lestvici v Argentini delil z Gabrielom Batistuto. Foto: Reuters
To je bil že rekorden 11. gol Messija na SP-jih, do današnje polfinalne tekme si je prvo mesto na lestvici v Argentini delil z Gabrielom Batistuto. Foto: Reuters
Sorodna novica Argentinci na krilih Messija in Alvareza s 3:0 strli medle Hrvate

Kapetan "gavčev" Lionel Messi, ki je zanesljivo izvedel 11-metrovko za argentinsko vodstvo, vpisal pa je tudi podajo pri tretjem golu, je po polfinalni tekmi povedal: "Veliko stvari se mi zdaj mota po glavi. Zelo čustveno je. Lepo je videti vse te ljudi, celotno družino. Vse prvenstvo doživljamo neverjetne stvari. Igrali bomo v finalu, to smo si želeli." Dodal je: "To je nekaj posebnega in potrebujemo še eno tekmo, da uresničimo svoje sanje. Prosili smo ljudi, naj verjamejo v nas. Ta ekipa je nora!"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Argentinski virtuoz preprosto uživa v nogometu: "Počutim se zelo dobro, počutim se dovolj močnega, da se spoprimem z vsako tekmo. Prejšnja tekma je bila velika žrtev. Danes smo bili utrujeni, a smo zbrali moči, da smo si priborili zmago. Igrali smo zelo dobro, vedeli smo, da bomo morali teči. Pripravili smo se na zelo dober način. Na tem svetovnem prvenstvu se počutim zelo srečnega. Lahko pomagam ekipi."

Po tekmi se je ozrl tudi na neslavni začetek SP-ja, ko so presenetljivo izgubili proti Savdski Arabiji. "To je bil hud udarec, saj smo bili neporaženi na šestih tekmah. Nismo si mislili, da bomo tako začeli SP, da bomo izgubili proti Savdski Arabiji."

"To je bil test za celotno ekipo, vendar smo dokazali, kako močni smo. Zmagali smo druge tekme, bilo je zelo težko. Vsaka tekma je bila finale in zavedali smo se, da se bodo stvari zapletle, če ne bomo zmagali. Zmagali smo na tekmah v petih finalih in upam, da bo tako tudi v nedeljo."

Argentinci so se po današnji polfinalni zmagi nad Hrvati šestič prebili v veliki finale. Na domačem SP-ju 1978 in v Mehiki 1986 so osvojili naslov svetovnih prvakov, v Urugvaju 1930, Italiji 1990 in Braziliji 2014 pa so na najprestižnejši tekmi ostali praznih rok.

Luka Modrić je žalosten zapustil nogometno zelenico. Foto: Reuters
Luka Modrić je žalosten zapustil nogometno zelenico. Foto: Reuters

Dalić: Manjkal nam je pravi napadalec
Hrvaška ni ponovila uspeha izpred štirih let, ko se je uvrstila v finale, tam pa je morala priznati Francozom premoč.

"Čestitam Argentini za uvrstitev v finale. Svojim fantom ne morem zameriti ničesar. Imeli smo nadzor uvodne pol ure. Včasih se ti sreča nasmehne, včasih pač ne," je za Hrvaško radiotelevizijo najprej povedal Dalić.

"Kot sem dojel, so se fantje pritoževali nad udarci iz kota. Iz takšne akcije smo prejeli gol. Izgubili smo tekmo, ne morem ničesar zameriti. Moramo se pripraviti za tekmo, ki nas čaka. Ustvarjali smo dobre priložnosti, ampak nismo bili konkretni. Vse smo naredili, toda manjkal nam je pravi napadalec. Z Oršićem smo želeli pridobiti globino. Ampak prejeli smo še en gol."

"Zaslužen poraz. Brozović je imel bolečino v mišici, hoteli smo ga prihraniti za naslednjo tekmo. Če bi nam kdo to ponudil pred prvenstvom, bi takoj to sprejeli. Gremo v boj za tretje mesto,” je povedal Dalić.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dalić želi Hrvaško popeljati na Euro 2024
"Mogoče je to konec odlične generacije na svetovnem prvenstvu, nekateri igralci so dosegli določena leta in moramo videti, kaj bo do leta 2026. Imamo odlično ekipo in nekateri igralci se bodo poslovili na evropskem prvenstvu."

Dalić je povedal, da ostaja selektor: "Pogodba mi poteče leta 2024. Še vedno imamo Ligo narodov in kvalifikacije. Moj cilj je popeljati Hrvaško na Euro 2024," je na novinarski konferenci povedal Dalić.

Messi: Igrali bomo v finalu, to smo si želeli