Matej Gaber je okrepil reprezentanco Slovenije pred drugim skupinskim delom SP-ja 2023. Foto: BoBo
Matej Gaber je okrepil reprezentanco Slovenije pred drugim skupinskim delom SP-ja 2023. Foto: BoBo

"Zdravstveno-fizioterapevtska reprezentančna služba vlaga vse napore v to, da bo Borut Mačkovšek pripravljen za odločilne tekme v boju za četrtfinale. Kljub temu ničesar ne želimo prepuščati naključju. Borut je pomemben člen naše centralne obrambe. Ob njegovi odsotnosti je tam nastala velika vrzel, ki jo bo, če bo to potrebno, skušal kar najbolje zakrpati Matej Gaber. Z njegovimi izkušnjami smo nedvomno pridobili novega kakovostnega igralca v širši rotaciji," je ob novem reprezentančnem vpoklicu dejal slovenski selektor Uroš Zorman.

Sprva izgubljen zaradi poškodbe

Gaber se je sprva odpovedal nastopu na letošnjem svetovnem prvenstvu, saj ob prelomu koledarskega leta krožni napadalec Pick Szegeda ni bil dovolj zdrav za vse napore priprav in tekem na SP-ju.

A januarja se je zdravstveno stanje Škofjeločana, ki ima za seboj že 137 nastopov za Slovenijo, vendarle izboljšalo, zato ob Zormanovem klicu ni okleval niti za sekundo in se je odpravil na Poljsko.

"V zadnjem času sem imel težave s tetivo. Nisem še stoodstotno pripravljen, glede na vse okoliščine pa nisem niti na trenutek pomislil, da ne bi prišel v Krakov in pomagal ekipi. Vesel sem, da sem tukaj, dal bom svoj maksimum," je dejal 31-letni krožni napadalec.

"Moje soigralce je bilo lepo gledati v Katovicah, kjer so pokazali srčne in bojevite predstave," je o prvih treh slovenskih predstavah na letošnjem SP-ju dejal Gaber.

Zorman lahko opravi še štiri menjave

Selektor Zorman ima ob prihodu v Krakov na voljo 20 igralcev, na seznamu 18 igralcev, s katerega lahko za vsako tekmo izbere 16 igralcev, pa je za zdaj opravil le eno menjavo. Staša Slatinka Jovičića, ki si je poškodoval stopalnico na desni nogi, je zamenjal Tadej Mazej.

Pred nadaljevanjem tekmovanja sta trenutno v čakalnici Grega Krečič in Matej Gaber. Vsaka reprezentanca lahko med tekmovanjem v osemnajsterici opravi največ pet menjav igralcev.

Slovenija igra vse tekme ob 15.30

Reprezentanca bo v Krakovu prvič trenirala danes ob 16. uri, med sredo in nedeljo pa jo nato v drugem delu svetovnega prvenstva čakajo tekme z Iranom, Španijo in Črno goro. Vse tekme bodo Slovenci igrali ob 15.30.