Slovenci se s Poljske vračajo dvignjenih glav. Foto: Reuters
Slovenci se s Poljske vračajo dvignjenih glav. Foto: Reuters

Selektorju Urošu Zormanu, ki je reprezentanco prevzel februarja lani, je uspelo obrniti krivuljo navzgor. Najprej je doživel udarec, ko se reprezentanci v dvobojih s Srbijo ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo. Rešitev je prišla konec junija, ko je Mednarodna rokometna zveza Sloveniji dala povabilo za nastop na SP-ju. In Slovenci so ga upravičili.

Zorman je potegnil več potez. Vlogo prvega organizatorja igre je zaupal Deanu Bombaču, v reprezentanco je pripeljal Aleksa Vlaha, ki je bil na svetovnem prvenstvu prvi strelec Slovenije. Igro je pohitril z Rokom Ovničkom, večjo vlogo so dobili krilni igralci. Skratka, igra Slovenije je postala hitrejša, modernejša in zanimivejša. Tudi na zunaj je reprezentanca delovala bolj povezano.

Slovenski rokometaši naredili korak naprej, a do boja za medalje je še daleč

Zorman že zdaj išče rešitve za naprej

V prvem delu v Katovicah in drugem v Krakovu so Slovenci dobesedno odpihnili na papirju slabše tekmece. Svojo pravo vrednost so prvič pokazali na izjemno pomembnem obračunu proti Poljakom, ko so pred 10.000 gledalci zmagali z 32:23. S Francozi so držali korak v prvem polčasu in niti v nadaljevanju niso bili v pretirano podrejenem položaju. Na odločilni tekmi za četrtfinale proti Španiji so po enakovredni igri korak izgubili po nekaj črnih minutah.

Zorman: Kult reprezentance se je znova vrnil

"Ponosen sem na svoje fante. V njihovih očeh je spet prisotna iskra, v ekipo se je vrnil borbeni duh in patriotizem, kult reprezentance," je po končanem turnirju dejal 43-letni Zorman, ki se je na vroči selektorski stolček usedel po polomu na lanskem evropskem prvenstvu na Slovaškem in Madžarskem, ko je nasledil švedskega strokovnjaka srbskih korenin Ljubomirja Vranješa.

"V reprezentanci bo treba poiskati nekatere rešitve. Določeni igralci so že v letih in vprašanje je, koliko časa bodo še igrali in ali bom dočakal vse te upokojitve. Že čez dva meseca so pred nami kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Nemčiji. V naslednjem obdobju bomo skušali nadgraditi raven igre in biti konstantni na veliki sceni," o prihodnosti slovenske izbrane vrste meni Zorman.

Dolenec: Naredili smo korak naprej

Mačkovšek po zmagi nad Črno goro

"Glede na zadnje veliko tekmovanje smo naredili velik korak naprej, a smo si želeli več in preboja v četrtfinale. Po prikazanem na prvih štirih tekmah smo tudi verjeli, da lahko na odločilni tekmi za preboj med osem premagamo Špance, a se nam na obeh tekmah proti favoritom ni izšlo," je dejal slovenski kapetan Jure Dolenec.

"V tem mesecu dni smo se igralci povezali, dvignili raven igre ter dosegli veliko boljše izide kot v bližnji preteklosti. Treba bo še naprej trdo delati, če želimo ohraniti raven svoje igre. V ključnih tekmah bomo morali pokazati več, če želimo biti enakovredni najboljšim reprezentancam na svetu," je še dodal Škofjeločan.

Kvalifikacije za OI bodo marca prihodnje leto

Končna uvrstitev slovenskih rokometašev, ki so glavni del tekmovanja končali s šestimi točkami in razliko v golih +25, bo znana šele po tekmi zadnjega kroga med Srbijo in Nizozemsko v Katovicah.

Srbija – njena razlika v golih znaša +12 – bi se v primeru današnje zmage nad Nizozemsko po številu točk izenačila s Slovenijo v boju za deseto mesto, ki še prinaša nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre v Parizu 2024. Prehitela bi jo le v primeru zmage s 14 goli. V podobnem položaju je Nizozemska (+4), v olimpijske kvalifikacije se bo uvrstila le, če zmaga z 22 goli prednosti nad Srbijo.

Kvalifikacijski turnirji za nastop na OI bodo med 11. in 17. marcem 2024.

Zorman: Imam zmagovalno miselnost in igralci so se jo počasi nalezli