Nika Križnar je storila največ, kar je lahko, ob trenutnem zdravstvenem stanju in formi bi bil res čudež, če bi osvojila medaljo. Foto: EPA
Nika Križnar je storila največ, kar je lahko, ob trenutnem zdravstvenem stanju in formi bi bil res čudež, če bi osvojila medaljo. Foto: EPA

Navdušenje, ki je po spektakularnem odprtju nordijskega svetovnega prvenstva zajelo Slovenijo, je danes precej splahnelo. Skakalkam se je nastop, gledano v celoti, v Planici ponesrečil, v letošnji sezoni svetovnega pokala niti enkrat niso imele tako slabe tekme kot danes, ko je za najboljšo uvrstitev z 11. mestom poskrbela Nika Križnar, ki je nastopila kljub bolezni (izpustila je le poskusno serijo):

Ema Klinec: Ni mi uspelo, a takšno je življenje

"Vesela sem svoje predstave glede na svoje zdravje in pripravljenost. Našla sem motiv, da sem nastopila, saj domačega SP-ja nisem želela izpustiti, čeprav se malo igram s svojim zdravjem. Stisnila sem zobe in šla prek sebe. Mislim, da je bilo vredno. A za to občinstvo bi naredila vse. Vesela sem, da mi je uspel vsaj en dober skok. V prvem skoku sem podivjala in želela preveč. Jutri se lahko spočijem, potem pa upam, da bom na ekipni tekmi bolj pri močeh," je Nika Križnar potrdila, da na tekmi svetovnega pokala v tovrstnih okoliščinah ne bi niti razmišljala o nastopu.

"Čaj in med"

"S prvim skokom nisem zadovoljna, preveč sem si želela, ker je svetovno prvenstvo. Vem, da sem zelo dobro pripravljena. Pokazala sem ogromno lepih skokov na treningih, ampak žal mi ni tega uspelo prenesti na tekmo. A ob načetem zdravju je težko zadržati občutke s treningov. Marsikdo ne bi bil tukaj na mojem mestu," je še dodala 22-letnica, ki si je kljub bolezni vzela veliko časa za vse slovenske medije. Razumljivo, saj je trenutno v izolaciji, sama pa velja za dušo ekipe, v kateri skrbi za zabavo in pogovore.

Kaj zdaj? "Čaj in med. Čim prej se moram spraviti v posteljo," je sklenila Nika Križnar, ki gre vsemu navkljub na ekipno tekmo kot najboljša Slovenka ta hip.

Ko je bila sproščena, je skočila tako, kot zna

Nika Prevc je bila s 17. mestom druga najboljša Slovenka, potem ko je v finalu (94,5 metra) pridobila enajst mest: "V finale sem šla brez pričakovanj, saj sem že v prvi seriji zapravila dobro uvrstitev. Razmišljala sem le, kaj popraviti in – posrečilo se je. Veliko mi pomeni ta skok." Ob tem je pokomentirala še ekipni izkupiček Slovenk: "Nekateri smo imeli visoka pričakovanja, nekateri previsoka, kar se ni obrestovalo za dobro taktiko na SP-ju."

Slovenske skakalke po številnih težavah ostale brez deseterice
Sorodna novica Pritisk domačega SP-ja povsem spodrezal Slovenke

"Nič ne de, svet se ni podrl"

Ema Klinec je bila najbolj na očeh. Poudarjala je, da je velika čast, in ne breme, da lahko v domači Planici brani naslov. A zdi se, da jo je pritisk ohromil. "Ne vem, ali je bilo res to. Nisem se znašla, nista mi uspela dobra skoka – kljub dobri pripravljenosti. Sama sem si pred tekmo rekla, da če bi mi uspela dva skoka, ne glede na uvrstitev, bom zadovoljna. A na koncu nista uspela in ni bilo izida. Nič ne de, svet se ni podrl, ne bom vrgla puške v koruzo. Normalno pa, da sem razočarana nad svojo predstavo," je povedala letos najboljša slovenska skakalka (je na 4. mestu v svetovnem pokalu), ki ni mogla skriti solz razočaranja.

Že po prvem skoku, ko je bilo jasno, da ne bo mogla ubraniti naslova svetovne prvakinje oziroma vsaj upati v finalu na boj za odličja, je 24-letnica obsedela pred sedežnico, ki popelje športnice na vrh skakalnic.

Čisto tehnično je Ema Klinec pojasnila, kaj je bila težava na tekmi. "Nisem se znašla v počepu, ni bilo prave energije za sam skok. Sem navajena več porazov kot uspehov."

Ni želela, da bi izvedeli za bolečine v kolenu

So bile krive tudi težave s kolenom? "Ne bi razglabljala o tem, a nisem mogla stegniti in skrčiti kolena. Hvaležna sem fizioterapevtu Gabru, ki je naredil vse, da sem lahko normalno nastopila."

Pozneje se je zdaj že nekdanja svetovna prvakinja pred slovenskimi novinarji le razgovorila o svojih zdravstvenih težavah: "Nisem niti želela, da bi to prišlo v javnost, ampak če je zdaj že zunaj ... Čutila sem koleno, ampak me ni zares bolelo med tekmo. Bomo videli, kako bo s tem, trenutno sem na tabletah."

Na koncu je Ema Klinec navijala za Anno Odine Stroem, ki je osvojila bronasto medaljo: "Res sva dobri prijateljici. Ko še ni bila vrhunska skakalka, sama pa sem že dosegala dobre rezultate, me je vedno izjemno podpirala."

Trener Zoran Zupančič ocenil slabe slovenske nastope na srednji napravi

Finalna skoka obeh Nik vlivata upanje

Trener Zoran Zupančič je za TV Slovenija in Val 202 poskušal analizirati, kaj se je zgodilo, a mu to ni uspelo, ampak se je izgubil v klasičnih floskulah: "V tej sezoni se nas bolezni in poškodbe držijo kot sitne muhe. Dekleta so upala do zadnjega, a to je prineslo le še nekaj dodatne napetosti. Konkurenca je zgoščena, minimalne napake te že oddaljijo od vrha. Gremo dalje z dvignjeno glavo. Verjamem, da so dala dekleta vse od sebe, a skoki niso bili takšni, kot smo pričakovali. Nika Križnar in Ema Klinec sodita višje, žal pa sta v takšnem stanju, kot sta. Niki Križnar je vsaj v finalu uspel lep skok in iz tega bomo morali črpati ter sestaviti moštvo za sobotno ekipno tekmo. Nika Prevc je prvič na SP-ju in je še malce neizkušena. Želela je preveč in je v prvo naredila skok na silo. V finalu je skočila veliko bolj sproščeno, z dvema takšnima skokoma bi bila višje."

Četrta Slovenka: Maja Vtič ali Katra Komar?

Po izidih posamične tekme se Sloveniji tudi na ekipni tekmi ne obeta medalja. Pred Slovenkami so bile v seštevku štirih najboljših izidov Avstrija, Norveška, Nemčija in Japonska. Torej vse štiri reprezentance, ki realno tudi konkurirajo Sloveniji v boju za odličja.

Kakšna bo slovenska četverica za sobotno tekmo? Po besedah Maje Vtič (29.) se trener Zupančič še odloča med njo in Katro Komar (25.). "Za ekipno tekmo je zdaj tehtnica med menoj in Katro, pri čemer bo upoštevan še petkov trening. Tista, ki bo skočila bolje, bo v ekipi za tekmo."

Nastop Nike Križnar v finalni seriji

Nastopa Nike Križnar in Eme Klinec v prvi seriji