Avgust Ipavec je navdih za svojo simfonično pesnitev dobil ob Soči. Foto: Željko Cimprič
Avgust Ipavec je navdih za svojo simfonično pesnitev dobil ob Soči. Foto: Željko Cimprič

Skladatelj, ki deluje tudi kot duhovnik, je s pretanjeno glasbeno govorico naslikal dogodek, ko je na sveti večer snežni plaz prinesel smrt številnim vojakom, ki so bili nastanjeni v dolini Lepene. Njegova simfonična pesnitev je izraz velikega sočutja do trpljenja ljudi tistega časa in izhaja iz notranjih čutenj avtorja, ki tudi sam izhaja iz tistih krajev.

Gregorčičeva slutnja vojne morije
Ljudska simfonična pesnitev je epopeja v spomin na trpljenje med prvo svetovno vojno in na žrtve soške fronte. V glasbo bodo vpete recitacije dramskih igralcev, ki predstavljajo pesnika in prav tako duhovnika Simona Gregorčiča ‒ njegovo vlogo je prevzel Matej Kavčič ‒ z njegovimi verzi slutnje vojnih strahot.

Instrumentalni del bosta izvedla Budimpeštanska filharmonija Tarsasag in Simfonični orkester Cantabile iz Logatca pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika, zborovski del pa mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca z gostujočim zborovodjo Primožem Malavašičem.

Med nastopajočimi bodo tudi plesalke Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane, otroška folklorna skupina Pastirci izpod Krna in KUD igralska skupina Drežnica, skupina z ljudskim citrarjem in mala madžarska orkestralna skupina. Plesalke predstavljajo simbolično stran vsega dobrega in tolažečega, otroška folklorna skupina pa ponazarja brezskrbnost otroštva v središču vojne vihre, piše na spletni strani Cankarjevega doma.

Predsednik republike je Avgusta Ipavca lani odlikoval za izjemne glasbene stvaritve in promocijo slovenske kulture v tujini. Foto: BoBo
Predsednik republike je Avgusta Ipavca lani odlikoval za izjemne glasbene stvaritve in promocijo slovenske kulture v tujini. Foto: BoBo

Humanistično sporočilo tudi kot sporočilo slovenske ustvarjalnosti
Leta 1940 rojeni skladatelj in duhovnik Avgust Ipavec je že štiri desetletja kot dušni pastir zaposlen v bolnišnici Otto-Wagner-Spittal na Dunaju. Lani ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval za izjemne glasbene stvaritve in promocijo slovenske kulture v tujini. Kot so zapisali v utemeljitvi, "celotni Ipavčev opus jemlje navdih iz spoštovanja do človeškega stvarstva in vsega božjega. Prelito v glasbeni jezik, ki ne potrebuje posrednikov, je njegovo humanistično sporočilo tudi dragoceno sporočilo slovenske ustvarjalnosti."

Nastanek 2008, krstna izvedba 2016
Barve zelenega smaragda, simfonično pesnitev za velik simfonični orkester, zbor, recitatorje in plesalce, je začel pisati leta 2008, končno obliko pa ji je dal nekaj let pozneje.

Koreograf in režiser prireditve, ki jo poleg simfonikov oblikuje še več kot 150 nastopajočih, je Henrik Neubauer, za sceno je poskrbel Andrej Stražišar. Prireditev pa je nastala pod okriljem Prosvetnega društva Soča iz Kanala, koproducenta sta Slovenski inštitut na Dunaju in Fundacija Poti miru v Posočju iz Kobarida.

Koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se začne ob 17. uri.

Skladbo je prvič izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija septembra 2016 v Baziliki Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori. Posnetek si lahko pogledate spodaj.

OB 100-LETNICI PRVE SVETOVNE VOJNE IN SOŠKE FRONTE; A. IPAVEC: BARVE ZELENEGA SMARAGDA, LJUDSKA SIMFONIČNA PESNITEV: POSNETEK S SVETE GORE