Prva svetovna vojna je prinesla, poleg sprememb v vojaški taktiki, tudi občutne družbenopolitične spremembe. Foto: RTV SLO
Prva svetovna vojna je prinesla, poleg sprememb v vojaški taktiki, tudi občutne družbenopolitične spremembe. Foto: RTV SLO

"Prva svetovna vojna se je zgodila prav v obdobju, ko so svet pretresale velike tehnološke spremembe. Sama vojna je te spremembe še močno pospešila, niso pa vplivale zgolj na vojsko samo, temveč so (posredno ali neposredno) pustile neizbrisen pečat tudi na pokrajini, predvsem pa na družbi," pojasnjuje avtor razstave, sicer kustos Kobariškega muzeja Jaka Fili.

Sprememba vojaškega bojevanja

Sorodna novica Kako je prva svetovna vojna spremenila svet

Razstava je razdeljena na tri sklope, pri čemer prvi predstavi spremembe na vojaškem področju. "Prva svetovna vojna predstavlja tranzicijo od tako rekoč napoleonskega bojevanja v strnjenih vrstah in barvitih uniformah do sodobnega bojevanja z manjšimi, bolj mobilnimi enotami. Tovrstne spremembe so zadele vse rodove vojske, kar je na kratko tudi predstavljeno na razstavi," je zapisal Fili.

Uničenje pokrajine

Drugi sklop predstavlja spremembe, ki jih je vojna fizično pustila na pokrajini: "od uničenja in onesnaženja pa do številnih gradbenih projektov, katerih rezultati so še danes vidni na področju nekdanje fronte".

Družbenopolitične spremembe

Sorodna novica Male inovacije velike vojne, ki so za vedno spremenile vsakdanjik

Tretji sklop predstavlja družbenopolitične spremembe. "Te so bile izjemno daljnosežne. Po eni strani so razmere privedle do zaposlovanja vojnih invalidov in novačenja ženske delovne sile, ki je pospešila emancipacijo, po drugi strani pa so politične spremembe, ki jih je prinesla prva svetovna vojna, na neki način občutne še danes in še vedno krojijo svetovno politiko," še navaja avtor razstave.

Kobariški muzej je prvič odprl vrata 20. oktobra 1990. Njegovo poslanstvo sta varovanje in hranjenje nacionalnega bogastva in muzejskega gradiva na področju varovanja dediščine soške fronte s poudarkom na predstavitveni dejavnosti.