Ekipa severnoprimorske enote za neeksplodirana ubojna sredstva. Foto: Miloš Batistuta/TV Slovenija
Ekipa severnoprimorske enote za neeksplodirana ubojna sredstva. Foto: Miloš Batistuta/TV Slovenija

Za nevarne najdbe, ki jih občani prijavijo na številko 112, poskrbi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, v kateri deluje dvaintrideset usposobljenih prostovoljcev. Daleč najbolj obremenjena enota v državi je severnoprimorska enota, ki je leta 2019 opravila 235 intervencij.

Intervencija je bila uspešna, v ostalinah avstrijskega strelskega jarka tik nad vasjo Dolje se je namreč skrivalo na kupu pet neeksplodiranih granat.

"Kar smo danes dobili, so bile topovske granate italijanske izdelave kalibra 75 milimetrov in še ročna bomba 'lakoš' avstrijske izdelave," je pojasnil Aljaž Leban, vodja severnoprimorskega oddelka državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS).

Granate italijanske izdelave kalibra 75 milimetrov. Foto: Miloš Batistuta/TV Slovenija
Granate italijanske izdelave kalibra 75 milimetrov. Foto: Miloš Batistuta/TV Slovenija

Še vedno smrtno nevarno

Kljub starosti so takšne granate še zmeraj smrtno nevarne. "Na vsako najdbo se odzovemo, imamo dežurno službo, naš odzivni čas je približno dvajset minut," je nadaljeval Leban.
Nekateri zasvojenci z vojno pa vendarle granate iščejo in jih odpirajo. "Smrtnih žrtev je bilo pet, šest, nekaj takega je bilo, nekateri postanejo invalidi," je povedal Igor Grahelj prav tako iz severnoprimorske enote NUS-a.

Letos imajo več dela kot običajno, nabrali so že osemsto kosov granat obeh armad. "Fronta je potekala med vasjo Dolje in vasjo Gabrje, na levi strani so bili Italijani, ki so bivali tudi v utrdbah pod cesto, v vasi Dolje pa so bili avstrijski vojaki," je povedal Ludvik Pavšič iz društva Peski Tolmin.

Današnja intervencija je bila že 89. letos, najdene granate pa je enota odpeljala v posebno skladišče. V roku treh mesecev bodo zbrane granate in mine uničili na poligonu.

Nevarne najdbe tudi po 100 letih