V Forumu slovanskih kultur, pod okriljem katerega so pripravili razstavo, so spomnili, da je prva svetovna vojna usodno premaknila tok svetovne zgodovine: "Ne le, ker je uničila štiri monarhije, vzela na milijone življenj, porušila ekonomsko ravnotežje sveta, evropske države pa pahnila v globoko brezno dolga in naplavila izgubljeno generacijo, temveč tudi zato, ker so težo brutalno težkih razmer na svojih plečih bolj kot kadar koli prej nosile ženske."

Forum slovanskih kultur je razstavo pripravil v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Parizu ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, 15-letnici delovanja foruma in dolgoletnem sodelovanju z Unescom. Foto: Reuters
Forum slovanskih kultur je razstavo pripravil v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Parizu ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, 15-letnici delovanja foruma in dolgoletnem sodelovanju z Unescom. Foto: Reuters

Močne, predane in anonimne udeleženke vojne
Kot so še zapisali, se je vojna za ženske namreč odvijala na več frontah - "ne le na osebno človeški, pač pa tudi na družinski, družbeni in emancipatorni". "Močne, predane in anonimne so se izkazale pri humanitarnem delu, vstopale so na trg dela, v bolnišnice, tovarne, trgovine, se udejstvovale v kulturi. Neustrašne so stale celo na bojnih črtah. In paradoksalno je, da jim je prav ta surova vojna, ki jim je vzela marsikaj, prinesla tudi novo svobodo v boju za ženske pravice."

Na današnjem odprtju bodo zbrane nagovorili slovenski veleposlanik v Parizu in stalni predstavnik RS pri Unescu Andrej Slapničar, direktorica oddelka za enakost spolov pri Unescu Saniye Gülser Corat in direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter.

Forum slovanskih kultur je razstavo pripravil v sodelovanju z osmimi partnerji, med katerimi so državni arhivi Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije, Črne gore, Bolgarije, Belorusije, ruski državni arhiv za film in fotografijo ter Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Sicer pa je forum razstavo v Parizu pripravil v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Parizu ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, 15-letnici delovanja foruma in dolgoletnem sodelovanju z Unescom.

Razstava Ženske in velika vojna bo na sedežu Unesca na ogled do 15. aprila.