Postavitev so pripravili v okviru zaznamovanja 100. obletnice konca prve svetovne vojne in stoletnice ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov – SHS. Foto: Boštjan Pucelj
Postavitev so pripravili v okviru zaznamovanja 100. obletnice konca prve svetovne vojne in stoletnice ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov – SHS. Foto: Boštjan Pucelj
Predstavljeno gradivo je povezano tako z Dolenjci, ki so se kot vojaki borili na različnih frontah, kot tudi z ljudmi in dogodki na splošno v času vojne na Dolenjskem. Foto: Boštjan Pucelj

Postavitev so pripravili v okviru zaznamovanja 100. obletnice konca prve svetovne vojne in stoletnice ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov – SHS, je povedala avtorica razstave in kustosinja Dolenjskega muzeja Marjeta Bregar.

Od vojne do ustanovitve Države SHS
Razstava govori tudi o beguncih, ki so pribežali na Dolenjsko, o vojnih ujetnikih, vojaških bolnišnicah in vojaških pokopališčih. Obravnava pa tudi konec vojne, pojav španske gripe in ustanovitev Države SHS. Nadalje predstavlja tudi posameznike in vojake, Pavla Golio, Frana Ivanetiča, Vida Ambrožiča in obeležja v spomin vojakom prve vojne.

Predstavljeno gradivo je povezano tako z Dolenjci, ki so se kot vojaki borili na različnih frontah, kot tudi z ljudmi in dogodki na splošno v času vojne na Dolenjskem, je Mateja Bregar med drugim zapisala v razstavnem katalogu. Osnovno gradivo za raziskovanje so med drugim predstavljali izbrani arhivski viri in časopis Dolenjske novice.

Pričevalci, razpršeni po več koncih
Za postavitev je bilo treba pobrskati in povprašati na številnih koncih. Arhivske vire namreč hranijo Zgodovinski arhiv Ljubljana, enota za Dolenjsko in Belo krajino v Novem mestu, Nadškofijski arhiv v Ljubljani, Kapiteljski arhiv Novo mesto, Frančiškanski samostan Novo mesto, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, dolenjski župnijski uradi in potomci ali sorodniki nekdanjih vojakov.

Dokumenti, nastali na kraju dogajanja
Postavitev se ponaša tudi z izvirnimi dnevniškimi zapisi, spomini in slikovnim ter predmetnim gradivom, dopolnjena pa je z dokumentarno-umetniškim filmom režiserja Jožeta Pogačnika Sarabanda za 17. regiment. Film, ki ga hrani Slovenski filmski arhiv, so posneli na širšem območju Mokronoga.

Razstavo v mali dvorani Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo odprli drevi ob 19. uri, na ogled pa bo do 15. januarja prihodnjega leta.