Prvi del razstave - Velika vojna v Krnskem pogorju je bil na ogled že v Rimu, Parizu, Londonu, Budimpešti, Strasbourgu in na Dunaju. Foto: Kobariški muzej
Prvi del razstave - Velika vojna v Krnskem pogorju je bil na ogled že v Rimu, Parizu, Londonu, Budimpešti, Strasbourgu in na Dunaju. Foto: Kobariški muzej

Kobariški muzej je v sodelovanju z ministrstvom za kulturo lani novembra sprejel pobudo za postavitev razstave v Moskvi. Avtor razstave in spremljajočega kataloga je muzejski kustos Željko Cimprič.

O veliki vojni in sinovih Rusije
Prvi del razstave je del postavitve - Velika vojna v Krnskem pogorju, ki je že gostovala v številnih evropskih prestolnicah, med drugim v Rimu, Parizu, Londonu, Budimpešti, Strasbourgu in na Dunaju.

Drugi del razstave z naslovom Sinovi Rusije v Julijskih Alpah prinaša zgodbo o ruskih vojnih ujetnikih na soški fronti, še posebej o tragičnih dogodkih v marcu 1916 pri gradnji ceste čez prelaz Vršič, ko so snežni plazovi vzeli življenja mnogim ruskim vojakom.

V spomin na umrle tovariše
Še v istem letu so preživeli pod Vršičem zgradili cerkvico v spomin na umrle tovariše. Obnovljena spominska kapelica spominja na ta dogodek še danes, obenem je postala mesto srečevanj najvišjih predstavnikov Slovenije in Rusije zadnjo nedeljo v juliju. Letošnje slovesnosti se bo udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Razstavo bo drevi v Moskvi odprl minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, kjer bo na ogled do 14. julija. Nato pa si jo bo mogoče ogledati še od 22. julija do konca avgusta v Planinskem muzeju v Mojstrani.