Projekt je prvo kolektivno umetniško delo, ki je nastalo v sodelovanju med prebivalci Vidma in kolektivom BridA. Foto: BridA
Projekt je prvo kolektivno umetniško delo, ki je nastalo v sodelovanju med prebivalci Vidma in kolektivom BridA. Foto: BridA
BridA
Na začetku oktobra je kolektiv mestno jedro spremenil v kreativno delavnico z vrsto potujočih delavnic. Naleteli so na veliko zanimanje, k projektu pa so priskočili številni prebivalci vseh starosti. Foto: BridA

Ob misli na vojno prepogosto pozabimo na posameznika, ki stoji za njo, človeka, ki ima svojo družino, nekoga, ki ga ima rad. Zato so se člani kolektiva Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica odločili, da množico imen individualizirajo, obarvajo in spomnijo na premnoge pozabljene usode. Nastalo je kolektivno umetniško delo Modux/storieincorso.

Na začetku meseca je kolektiv mestno jedro spremenil v kreativno delavnico z vrsto potujočih delavnic, na katerih so zbrali zvočne zapise in podobe. Srečanje s prebivalci vseh starosti je porodilo zamisel o razširjeni razstavi na plakatnih mestih vzdolž vseh večjih ulic v mestu. Plakati spremljajo videoinstalacijo, ki bo tri tedne na ogled v Galeriji Tina Modotti.

S sodobnim ustvarjanjem tako razkrivajo nov način interakcije z umetniškimi deli, ki zapuščajo muzejske prostore in občinstvo nagovarjajo neposredno. Z umetniškim delom bodo na dan priklicali imena vojakov na obeh straneh fronte, s čimer bi se kot odmev v skupnosti lahko pojavilo zavedanje o človečnosti, ki jo vsaka vojna skuša izbrisati, razlagajo v kolektivu BridA.

Skozi oči zgodovine
Današnje dogajanje se začenja ob 17. uri z oddajo Radio Walkshow, ki bo gostila umetnike, sledilo pa bo uradno odprtje razstave Modux/storieincorso v Galeriji Tina Modotti v ulici Paolo Sarpi. Postavitev sodi v sklop širšega projekta Modux/storieincorso, ki je nastal v okviru programa Skozi oči zgodovine, ki je tretja postaja projekta Videm 1914 - 2018 - Zgodbe/zgodovine v teku/na korzu.

Kurator razstave v okviru projekta Storie in corso, ki ga je pripravil odbor za kulturo Občine Videm, je kulturno društvo Etrarte.