Foto: Založba Miš
Foto: Založba Miš
Avtor besedila Mihael Glavan je nekdanji vodja rokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Foto: Wikipedia
Avtor besedila Mihael Glavan je nekdanji vodja rokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Foto: Wikipedia

Veličasten prevzem poveljstva zaledne vojske
"Rudolfa Maistra, našega najbolj slavljenega generala, predstavljajo številne leposlovne in strokovne knjige, naša pa z besedo in sliko sledi temeljnim pramenom njegove biografije od rojstva v Kamniku, šolanja v Kranju in Ljubljani, vojaškega oblikovanja v dunajski kadetnici in služenja v avstrijski armadi do veličastnega prevzema poveljstva zaledne vojske v Mariboru, ki je bila zaslužna za osvojitev mesta in dela Štajerske za Slovenijo," so še zapisali pri založbi Miš. In dodali, da so ob Maistrovih vojaških in političnih projektih v knjigi na kratko predstavljeni tudi njegovi sodelavci in podporniki.

Osvoboditev Maribora v letu 1918
Leta 1874 rojeni Rudolf Maister je bil general in pesnik, ki je imel ob koncu prve svetovne vojne, ko je razpadla Avstro-Ogrska, odločilno vlogo pri oblikovanju novih meja na slovenskem Štajerskem in na Koroškem. 23. novembra 1918 je s svojimi borci osvobodil Maribor in na ta dan v Sloveniji praznujemo državni praznik – dan Rudolfa Maistra –, ki pa ni dela prost dan. Umrl je leta 1934, ob prevozu njegovih posmrtnih ostankov z Unca v Maribor se je v Ljubljani in Celju poklonila velika množica.

Publikacija za pripadnike različnih generacij
Strip Naš Maister, ki nagovarja tako mlajše kot odrasle, so predstavili v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM), Stepančič pa je ob tem tudi razstavil svoje ilustracije iz te publikacije.

Rudolf Maister zaživel kot stripovski junak