Knjige
slice
V fokusu sodobna španska poezija, častna gosta Agi Mishol in Michael Krüger
Kaj prinašajo letošnji Dnevi poezije in vina?, 17. avgust 2018 ob 14:43 Uvodna dejanja 22. festivala Dnevi poezije in vina se bodo zvrstila že v naslednjih dneh, uradno pa bo letošnji dogodek vrata odprl v sredo.
Struški zlati venec prejme poljski pesnik Adam Zagajewski
14. avgust 2018 ob 13:25 V Strugi ob Ohridskem jezeru je vse nared za že 57. mednarodni pesniški festival, na katerem bodo v čast prejemnika zlatega venca poljskega pesnika Adama Zagajewskega tradicionalno posadili drevo.
Umrl britanski nobelovec za literaturo V. S. Naipaul
12. avgust 2018 ob 17:26 V 86. letu starosti je v Veliki Britaniji umrl prejemnik Nobelove nagrade za književnost, britanski pisatelj Vidiadhar Surajprasad Naipaul. Pisal je o malih ljudeh in propadajočih cesarstvih.
Razmišljanja o tesnobi, ki je nastopila po 11. septembru, prevedena iz slovenščine v španščino
7
11. avgust 2018 ob 13:11 "Prek analize vseh teh zagat knjiga Renate Salecl pokaže, kako se dojemanje tesnobe v družbi spreminja in kako je k porastu tesnobe danes največ prispeval spremenjen odnos, ki ga ima posameznik do ...
125 let od rojstva Prežihovega Voranca: "Domačo pokrajino je vedno nosil s sabo"
3
10. avgust 2018 ob 16:53 Na Koroškem so pri Prežihovi bajti počastili 125-letnico rojstva pisatelja in politika Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.
Stikanja: slovenska LGBT-literatura v Pragi V času, ko je v Češki republiki teden Parade ponosa, se v Pragi začenja dvodnevno srečanje slovenske, češke in slovaške LGBT-literature, poimenovano Stikanja.
12
Nagradna igra: z MMC-jem do knjige Deklina zgodba Margaret Atwood Z malo znanja in sreče vam lahko MMC podari roman Deklina zgodba kanadske pisateljice Margaret Atwood, ki je lani izšel v ponatisu pri Mladinski knjigi.
13
Makedonija in pot do petega romana Gabriele Babnik Slovenska pisateljica Gabriela Babnik bo ta mesec obiskala Skopje kot rezidentka programa Reading Balkans. Med bivanjem v Makedoniji se bo posvetila ustvarjanju novega dela.
2
Umrl klasik hrvaške književnosti Nedjeljko Fabrio Po daljši bolezni je umrl hrvaški književnik, dramatik, prevajalec, esejist in kritik Nedjeljko Fabrio. Star je bil osemdeset let. Slovenci ga poznamo predvsem po uspešni Jadranski trilogiji.
1
Doslej neobjavljena Hemingwayeva zgodba o vojnem Parizu in etičnosti pisanja Ameriška literarna revija The Strand Magazine v novi številki premierno objavlja zgodbo A Room on the Garden Side ameriškega pisatelja Ernesta Hemingwaya, ki jo je napisal pred 62 leti.
1
Prepovedane knjige na Slovenskem in kako so kljub cenzuri dosegle svoje bralce V zimskih dneh, ko se je leto 1600 prevešalo v 1601, je v Ljubljani, najverjetneje na prangeju ob Mestnem trgu, v plamenih zgorelo več sto knjig.
44
Društvo slovenskih pisateljev bo novega predsednika volilo septembra Upravni odbor Društva slovenskih pisateljev (DSP) je po odstopu Iva Svetine na torkovi seji sklenil, da bo izredni volilni občni zbor društva, na katerem bodo volili novega predsednika, 12. septembra.
Sledovi bakterij in morfija: analiza pisma razkrila, kje naj bi se Orwell okužil s tuberkulozo " Državljanska vojna v Španiji je bila zadnja vojna 20. stoletja brez penicilina. Večina ranjencev v bolnišnicah v Španiji je staknila infekcijo, umrljivost zaradi okužb je bila zelo velika. Orwell ...
Ivo Svetina odstopil z mesta predsednika DSP-ja Ivo Svetina je na začetku tedna člane in članice Društva slovenskih pisateljev (DSP) v pismu obvestil, da odstopa z mesta predsednika društva.
4
Dve stoletji Emily Bronte, ki je v mračno okolje yorkshirskega barja postavila svoj Viharni vrh Roman Emily Bronte, naslovljen Viharni vrh , je dramatična pripoved, v kateri je v retrospektivni pripovedni tehniki z veliko domišljije in občutkom za psihologizacijo avtorica opisala prvinske ...
3

Citat
link
Harold Pinter
20. avgust 2018 ob 21:12 Občasno me zadene, besede na listu papirja. In še vedno rad počnem to, kakor že zadnjih 60 let.
Več novic ...
Izbor
Kazalo