Knjige
slice
Užitek ob igri črk: 85 let Jožeta Stabeja
Prevajalec, ugankar - in operni pevec, 21. avgust 2017 ob 10:02 Prevajalec, ugankar, urednik in operni pevec Jože Stabej danes praznuje 85 let. Med drugim se je uveljavil kot prevajalec Samuela Becketta, Williama Goldinga, Toni Morrison in Iva Andrića.
1
Ni bila vse zgolj fikcija: znani kitajski pisatelj večkratni morilec
1
17. avgust 2017 ob 15:27 "Dve desetletji sem živel v strahu – vedel sem, da bo prišel ta dan," je med drugim zapisal kitajski pisatelj v enostranskem pismu svoji ženi, potem ko so ga aretirali zaradi štirikratnega umora, ki ...
Aleš Jelenko, Helena Zemljič: Kontejner
15. avgust 2017 ob 11:56 Šalamunizem. Silovitost novejše slovenske umetniške besedne usmeritve, ki jo je pred vsaj pol stoletja sprožil Tomaž Šalamun z objavo pesniške zbirke
150 let od rojstva pisatelja, ki nam je spisal Sago o Forsytih
14. avgust 2017 ob 17:30 V svoji prozi se je John Galsworthy oziral predvsem v preteklost, v čas viktorijanske in edvardijanske dobe, vendar je imel pogled britanski pisatelj in dramatik ves čas usmerjen (tudi) v prihodnost.
Pavel Vilikovský: Čarobni papagaj in ostali kič
14. avgust 2017 ob 15:43 Pavel Vilikovský velja za enega najbolj priznanih slovaških prozaistov.
Posodobljen prvi homoerotični roman na Slovenskem in druge knjižne novosti Posodobljena različica prvega slovenskega homoerotičnega romana Dečki , Domov in Moralke so knjige, ki so jih tri domače založbe prinesle na knjižne police.
5
Dragan Petrovec: Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe Dragan Petrovec v humoreskah v knjigi Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe kot prvoosebni pripovedovalec presega tradicionalna določila dobrega humorja.
6
André Breton: Zgubljeni koraki André Breton (1896-1966), širši javnosti znan predvsem kot glavni ustanovitelj in vodja nadrealizma, hkrati pa tudi kritik, pisatelj in pesnik, se po prevodih poezije, romana Nadja in odlomkov ...
Bodo poceni knjige res "razvrednotile izkušnjo branja"? Najbrž ste v knjigarnah ali na spletu že sami naleteli na poletne akcije in znižanja: cenejše žepnice, tri knjige za ceno dveh, razprodaja poletnega čtiva in tako dalje.
12
"Beseda je lahko rezilo, ki čisti, lahko je skalpel" V Prešernovo hišo v Kranju so v goste povabili Svetlano Makarovič in Nika Grafenauerja, poeta, ki vsak na svoj način pristopata k pesmi, obema pa je med drugim skupen upor in kritično zrenje v svet.
67
180 dolarjev na minuto in J. K. Rowling se znova povzpne na vrh Slabo desetletje po tem, ko je bila J. K. Rowling najbogatejša avtorica na svetu, se je "mama Harryja Potterja" znova znašla na vrhu Forbsove lestvice.
5
Hella S. Haasse: Črno jezero Izvirni naslov knjižice Črno jezero Oeroeg je poimenovan po indonezijskem dečku, ki ga neimenovani prvoosebni pripovedovalec, sin kolonialnega posestnika, postavi v središče dogajanja.
James Comey, ki ga je "tista ruska zadeva" stala službe, piše knjigo Nekdanji direktor FBI-ja, ki je bil odpuščen zaradi spora s predsednikom Trumpom, je podpisal dva milijona dolarjev težko pogodbo za knjigo.
Šopek najlepše slovenske poezije zadnjega leta V ožji izbor za Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko je žirija uvrstila pet knjig: V suhem doku Veronike Dintinjana, Vmes Barbare Korun, Vrata nepovrata Borisa A. Novaka, Svet in svet ...
1
75 let Isabel Allende, prve dame magičnega realizma Čilsko-ameriška pisateljica Isabel Allende, ena najbolj prepoznavnih pisateljic južnoameriškega magičnega realizma, danes praznuje 75 let.
2

Citat
link
Oliver Stone
21. avgust 2017 ob 21:20 Tisti med vami, ki se spominjate vojne, ste novim generacijam dolžni prenesti, kaj vojna dejansko pomeni.
Več novic ...
Izbor
Kazalo