Lare Ciarabellini: Silentium. Foto: Lare Ciarabellini/Galerija Photon
Lare Ciarabellini: Silentium. Foto: Lare Ciarabellini/Galerija Photon
Vladimir Židlicky.
Vladimir Židlicky. Foto: Vladimir Židlicky/Galerija Photon

Potujoča razstava, ki smo v Ljubljani že imeli priložnost videti, sta kurirala Miha Colner in Dejan Sluga. Kot selektorji pa so pri postavitvi sodelovali še Michaela Bosakova (Bratislava), Katarzyna Majak (Varšava) in Gabriella Uhl (Budimpešta). Gre za del širšega projekta, ki se predstavlja po mestih srednje Evrope, kot so Bratislava, Dunaj, Praga in Slupsk. Danes jo odpirajo v galeriji Kisfaludy ob Blatnem jezeru, kjer bodo na ogled različni pogledi na turbulentno vojno obdobje, podobe, ki izrisujejo vzporednice med preteklostjo in sedanjostjo.

Prvi koraki zračne fotografije in fotoreporterstva
Projekt povezuje partnerje iz Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije, ki so bile v prvo svetovno vojno večinoma udeležene kot del Avstro-Ogrske, vendar pa sodelujoči ustvarjalci, osredotočeni predvsem na fotografski medij in videomedij, omenjene fenomene obravnavajo iz širše evropske perspektive. Projekt se ne ukvarja izključno z vojno kot takšno, ampak je zastavljen širše in obravnava tudi vlogo fotografije v zgodnjem 20. stoletju, ko se je razvila zračna fotografija in se je vzpostavljalo fotoreporterstvo. Nanjo se ozira v času, ko so v digitalni dobi vprašanja o cenzuri, nadzoru in propagandi spet aktualna.

Ob fotografijah Peterlina in Uranjeka, ki se bo predstavil z Radenkom Milakom iz BiH-a, tematizirajo stoletja oddaljeno dogajanje še Hassan Abdelghani in Darije Petković iz Hrvaške, Aniko Bodor, Andras Bozso, Antal Tarjani in Karoly Sandor Aron iz Madžarske, Lara Ciarabellini iz Italije, Peter Hebeisen iz Švice, Svätolpuk Mikyta, Martin Piaček in Pavel Maria Smejkal iz Slovaške, Jonathan Olley iz Velike Britanije, Bonnell Robinson iz ZDA, Vladimir Židlicky iz Češke ter tandem diSTRUKTURA (Srbija) in Barbi Marković (Avstrija/Srbija).

Projekt je uresničen ob sofinanciranju višegrajske Fundacije ter državnih in mestnih ustanov, kot sta slovensko ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, podprle pa so ga tudi regionalne institucije. Ob Blatnem jezeru bo razstava na ogled do 15. avgusta.