Zgodovinska razstava V zaledju soške fronte bo do 6. maja ogled v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Foto: Zgodovinski arhiv Ljubljana
Zgodovinska razstava V zaledju soške fronte bo do 6. maja ogled v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Foto: Zgodovinski arhiv Ljubljana

Razstava ljubljanskega Zgodovinskega arhiva s partnerskimi organizacijami bo zdaj na ogled v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Pomen podpore zaledja bojišču
V zaledju soške fronte osvetljuje tudi vlogo zaledja, ki je z bojišč in iz izpraznjenih primorskih vasi sprejemalo ranjence, begunce in ujetnike ter odločilno pripomoglo pri tvarni oskrbi frontnih položajev.

Razstava je skupni projekt Zgodovinskega arhiva Ljubljana kot njegovega nosilca, Pokrajinskega arhiva Nova Gorica, Pokrajinskega arhiva Koper, Gornjesavskega muzeja Jesenice in Tolminskega muzeja ob stoletnici začetka soške fronte.

Te ustanove hranijo veliko arhivskega gradiva o soški fronti in njenem zaledju, ki ga prej širši javnosti še niso predstavili.


Nadaljevanje razstave izpred dveh let

Projekt sovpada s stoletnico začetka soške fronte (1915-1917) in predstavlja nadaljevanje razstave Kuge, lakote in vojske, reši nas, o Gospod, ki jo je Zgodovinski arhiv Ljubljana pripravil predlani in se je osredotočila na prvo leto velike vojne na Kranjskem.

Razstavo V zaledju soške fronte bodo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu odprli drevi ob 19. uri, na ogled pa bo do 6. maja. Razstava pa je bila pred časom na ogled med drugim tudi že v Kranjski Gori, kjer je nastal spodnji TV-prispevek.