Prevoz konjev v Carigradu. Foto: Österreichische Nationalbibliothek (www.europeana1914-1918.eu)
Prevoz konjev v Carigradu. Foto: Österreichische Nationalbibliothek (www.europeana1914-1918.eu)
Doberdob
Doberdob – Roman upornika, režiserja Martina Turka je igrano-dokumentarni film o trnovi poti edinega slovenskega avtobiografskega romana na temo prve svetovne vojne in portret njegovega klenega avtorja, pisatelja in političnega aktivista Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Film lahko v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ujamete 2. decembra ob 18.00. Foto: Kinodvor

Njihovo vlogo bo danes ob 18.00 na predavanju v Muzeju novejše zgodovine Slovenije podrobneje predstavil zgodovinar dr. Žiga Koncilija, ki bo spregovoril tudi o njihovi žalostni usodi po koncu vojne. Po opravljenih nalogah so številne živali zavrgli, pomorili in pozabili. Med drugim bo predstavil vse o vlogi konj v konjenicah in transportu ter drugih transportnih živalih, kot so mule, osli in kamele. Tudi psi so se znašli v vsestranskih vlogah, opravljali so delo kurirjev in patruljiranja. Za posebne junake so veljali golobi pismonoše, za ljubljenčke ali kot maskote pa so vojaki uporabljali najrazličnejše živali, od domačih psov, mačk, do divjih vran, srn, prašičev. O nekaterih so pisali celo pesmi. Posebej številčne so bile tiste, ki so vojakom grenile vsakdan. Od uši do podgan, ki so, kot razlaga Koncilija, postale sopomenke za razmere v 1. svetovni vojni.

Predavanje z naslovom Živali na frontah prve svetovne vojne sodi v cikel predavanj in projekcij, s katerim v muzeju spremljajo stoletnico dogodkov, povezanih s prvo svetovno vojno. Naslednji dogodek bo 2. decembra, ko bodo predvajali dokumentarni film o Prežihovem Vorancu in njegovem romanu Doberdob. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserjem Martinom Turkom in drugimi ustvarjalci filma z naslovom Doberdob - Roman upornika pogovarjali.


Več o filmu Doberdob – Roman upornika lahko preberete tukaj.

9. decembra bo Magdalena Bruckmüller spregovorila na temo Glasba med prvo svetovno vojno - v funkciji nacionalistične propagande, razvedrila in sporazuma med narodi. 16. decembra pa bo Koncilija predstavil Žensko kriminaliteto med prvo svetovno vojno.