Hranite pisma, razglednice, fotografije prijateljev ali sorodnikov, ki so bili priče prve svetovne vojne? Pošljite nam jih in sodelujte pri zaznamovanju tega pomembnega obdobja svetovne zgodovine. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Hranite pisma, razglednice, fotografije prijateljev ali sorodnikov, ki so bili priče prve svetovne vojne? Pošljite nam jih in sodelujte pri zaznamovanju tega pomembnega obdobja svetovne zgodovine. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Prva svetovna vojna
Zahtevna dokumentarna tv-serija Slovenci in 1. svetovna vojna 1914-1918 je nastajala kar dve leti. Foto: RTV SLO

Številnim dogodkom, s katerimi bodo po svetu in v Sloveniji zaznamovali leta velike morije, s katerim je svet vstopil 20. stoletje, se pridružuje tudi MMC RTV Slovenija. Ob tej priložnosti pripravljamo posebno priložnostno spletno stran, na kateri bomo zbirali fotografije, razglednice, pisma, anekdote, ki vam jih je povedal kak sorodnik ali prijatelj, ali kakršna koli druga pričevanja prve svetovne vojne. Če hranite kakršen koli dokument tistega časa, vas v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ljubljana in Inštitutom za novejšo zgodovino, vabimo, da nam ga pošljete na elektronski naslov vojna@rtvslo.si.

Če je le mogoče, pospremite poslano gradivo s kar se da natančnimi podatki, kako se je to znašlo v vaših rokah, čigava je, denimo. postava na fotografiji, kdo se je podpisal pod pismo ali razglednico. Gradivo lahko fotografirate, preslikate z optičnim bralnikom (skenerjem) ali pa nam v primeru pisem in drugih pričevanj pošljete pretipkano različico.

Imate morda pisma, razglednice ali fotografije prijateljev ali sorodnikov, ki so bili priče prve svetovne vojne? Pošljite nam jih na e-naslov: vojna@rtvslo.si.

MMC-jeva priložnostna spletna stran bo predstavljala tudi gradivo, ki ga hrani dokumentacija TV Slovenija, prebrati bo mogoče najrazličnejše prispevke in poglede na štiri "leta strahot", pa tudi predhodnega obdobja, ki je vojno zakuhalo, in posledic, ki še dolgo niso zbledele.
TV Slovenija bo obletnico dogodka zaznamovala z največjim televizijskim projektom o tem zgodovinskem poglavju do zdaj. Obsežno dokumentarno serijo Slovenci in 1. svetovna vojna 1914-1918 so ta tedenpredpremeirno predstavili že v Kobariškem muzeju, zatem še v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, februarja pa bo sledila še ljubljanska predpremiera. Pet oddaj z naslovom Zatišje pred viharjem, Krvave galicijske poljane, Doberdob, slovenskih fantov grob, Preboj pri Kobaridu in Propad, si bo mogoče na malih zaslonih ogledati na prvem programu televizije Slovenija ob torkih zvečer, prvi del pa bo na vrsti 18. februarja.
Po soški fronti in drugih prizoriščih se je z režiserjem, soscenaristom in urednikom Valentinom Pečenkom podala številna snemalna ekipa. Pod vsebinski del scenarija se je podpisal Marko Štepec, kustos za obdobje prve svetovne vojne pri Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer so že predvajali vse dele dokumentarne serije, na temo pa pripravljajo tudi vrsto drugih dogodkov, pri projektu pa so sodelovali tudi drugi slovenski in tuji zgodovinarji.

Prva svetovna vojna v Kobariškem muzeju
Prva svetovna vojna v Kobariškem muzeju