Suggestions

No search results.


Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Cast Moj RTV Television MMC Radio Index

EU minuta

895 epizod

EU minuta

895 epizod


Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

29.05.2023

Slovenija za ustanovitev nacionalnega prevoznika potrebuje tudi soglasje Evropske komisije

Potem ko se je s študijo o smotrnosti ustanovitve novega nacionalnega letalskega prevoznika Air Slovenia seznanila medresorska delovna skupina, naj bi jo v kratkem obravnavala še vlada. Študija je pokazala, da bi nov prevoznik državo stal najmanj sto milijonov evrov in bi na začetku ustvarjal izgubo. Če se bo država odločila za ustanovitev, jo najverjetneje čakajo dolgotrajni postopki, saj bo potrebovala tudi soglasje Evropske komisije.


26.05.2023

Nemci porabijo manj za hrano in pijačo

Nemško gospodarstvo je v začetku leta zdrsnilo v recesijo, a vlada ostaja optimistična. Izkazalo se je namreč, da je Nemško gospodarstvo prilagodljivo in odporno. Postopno okrevanje iz prvega četrtletja se nadaljuje.


25.05.2023

Slavnostna seja pred 25-letnico ECB o pomenu evrske enotnosti

Evropska centralna banka bo čez teden dni, 1. junija, praznovala 25. obletnico ustanovitve. Na včerajšnji slavnostni seji ECB-ja je predsednik Evropskega sveta Charles Michel izpostavil, da je evro simbol evropske povezanosti in evropske identitete.


23.05.2023

EU ob dnevu nekaznovanosti o ničelni toleranci nasilja

V Ljubljani poteka diplomatska konferenca za sprejetje konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Ob dnevu nekaznovanosti je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders dejal, da ne smemo tolerirati kulture nekaznovanosti, saj ta ogroža stabilnost svetovnega pravnega reda in vodi v krog nasilja in trpljenja.


22.05.2023

Evropska uredba o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov

Po novi evropski uredbi o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov, bo podjetjem prepovedano dajanje proizvodov na trg EU, če ti niso proizvedeni zakonito in če povzročajo krčenje gozdov. Za katere proizvode konkretno bo veljala uredba, lahko slišite v EU minuti!


19.05.2023

V Hirošimi se začenja vrh držav skupine G7

V japonski Hirošimi bo od danes do nedelje potekal vrh skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7). V ospredju srečanja bodo vojna v Ukrajini, odnosi s Kitajsko in svetovni jedrski arzenal. Po napovedih bodo voditelji G7 poskušali s sankcijami še bolj pritisniti na Rusijo in doseči enotno stališče glede naraščajočega vpliva Kitajske.


18.05.2023

Pred svetovnim dnevom čebel o razmerah v čebelarstvu v EU

V tokratni #euminuta smo ob prihajajočem svetovnem dnevu čebel preverili v kakšni kondiciji je čebelarski sektor na področju Evropske unije in kakšne sledi na tem področju pušča Slovenija.


17.05.2023

EU minuta 17.5. - Ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji izjava sekretarke za enakopravnost Helene Dalli

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.


16.05.2023

Bruselj zvišal napoved gospodarske rasti Slovenije

Čakajo nas boljši gospodarski obeti. Evropska komisija je napoved gospodarske rasti za Slovenijo za letos zvišala na 1,2 odstotka, za prihodnje leto pa na 2,2 odstotka.


15.05.2023

Priložnosti za tovorne vlake EU - Kitajska

Storitev tovornih vlakov Kitajska - Evropa je pospešila sodelovanje med Kitajsko in EU ter prinesla poslovne priložnosti čezmorskim podjetjem. Letos je v prvem četrtletju obratovalo kar 28% več tovornih vlakov Kitajska – Evropa, kot leta 2022. Prisluhnite EU minuti!


12.05.2023

12.5.2023 - Joker Out s skladbo Carpe Diem v sobotni finale tekmovanja za pesem Evrovizije

"Delo, ki smo ga vložili v zadnjih šestih mesecih, se je obrestovalo,” so po uvrstitvi v jutrišnji finale tekmovanja za pesem Evrovizije povedali Joker Out.


11.05.2023

EU MINUTA 11.5.: SURS sodeluje v novem EU projektu

Statistični urad Republike Slovenije se v zadnjih letih - tako kot večina statističnih uradov v Evropski uniji - sooča s padanjem pripravljenosti prebivalcev za sodelovanje v raziskovanjih uradne statistike. V ta namen bo z drugimi evropskimi institucijami sodeloval v dvoletnem projektu.


10.05.2023

Zelenski s pozivom o miru v prihodnosti

Ukrajinski predsednik Zelenski se je ob včerajšnjem dnevu Evrope zavzel za to, da bi prihodnje generacije Evropejcev lahko v miru praznovale dan Evrope.


09.05.2023

Dan Evrope danes proslavljajo tudi v Kijevu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na današnji dan Evrope prispela v Kijev, kjer se bo sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.


08.05.2023

Predlog za povečanje zmogljivosti evropske orožne industrije

Bruselj predlaga 500 milijonov evrov za krepitev obrambne industrije EU. S tem denarjem bi financirali proizvodnjo streliva za pomoč Ukrajini in krepitev lastnih zalog.


05.05.2023

5.5.2023 - ECB sedmič zapored dvignil obrestne mere

Bančna posojila bodo še dražja. Evropska centralna banka je namreč v svojih prizadevanjih za znižanje inflacije že sedmič zaporedoma zvišala obrestno mero, tokrat za četrt odstotne točke.


03.05.2023

EU MINUTA 3.5. Kosovo in Srbija brez dogovora za zmanjšanje napetosti

Voditeljem Kosova in Srbije se sinoči ni uspelo dogovoriti o tem, kako zmanjšati napetosti na območjih s srbsko večino na severu Kosova. Sta se pa obe strani pozno sinoči zavezali, da bosta sodelovali pri iskanju kosovskih vojnih grobišč. Več EU minuti v sredo 3.maja ob 11.55.


28.04.2023

EU MINUTA, 28.4. - EU komisija za enostavnejša javnofinančna pravila

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.


26.04.2023

Fajonova poziva k obnovi schengna

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da je rešitve glede nezakonitih migracij potrebno sprejeti na ravni Evropske unije, številke nezakonitih prehodov meja pa po njeni oceni trenutno ne upravičujejo odločitve Dunaja o podaljšanju nadzora meje. V tej luči je izrazila željo po obnovi schenga.


25.04.2023

EU začenja vizumsko liberalizacijo za Kosovo

V Svetu Evrope se je včeraj začel uradni postopek obravnave prošnje Kosova za članstvo v tej najstarejši vseevropski mednarodni organizaciji za varovanje človekovih pravic in pravne države. Odbor ministrov Sveta je namreč prošnjo predal parlamentarni skupščini organizacije.


Page 1 from 45
Subscribe to newsletter

Subscribe to newsletter

Neveljaven email naslov