Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Index

Suggestions

No search results.


Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

Search results

MMC RTV 365 Radio Television mojRTV × Menu

PodKino

19 epizod

PodKino

19 epizod


Podkast o filmih, nadaljevankah in tujejezičnih dokumentarcih, ki prihajajo na spored Televizije Slovenija.

29.10.2022

Filmski program na Televiziji Slovenija posvečen retrospektivi del s preteklih Liffov

V 19. epizodi podkasta Podkino se pogovarjamo z dolgoletnim direktorjem našega največjega filmskega festivala. Simon Popek govori o delu festivalskega selektorja, vrhuncih prihajajočega festivala in njegovi prihodnosti, o hrvaški zgodbi o uspehu in pojavu televizijskih nadaljevank na prestižnih filmskih festivalih.


14.10.2022

Cikel avstralskega filma na Televiziji Slovenija

18. epizodo podkasta PodKino posvečamo staroselski kulturi v Avstraliji. Na Televiziji Slovenija se namreč začenja cikel avstralskega filma, v sklopu katerega bo na sporedu tudi modernistična filmska klasika Prehod, ki govori o trku staroselske in belske kulture.


30.08.2022

Marilyn Monroe - gostja Jela Krečič Žižek

V 17. epizodi podkasta PodKino razpravljamo o legendarni hollywoodski zvezdnici Marilyn Monroe, o razlogih za njeno neusahljivo privlačnost, o njenih filmskih vlogah, pa tudi o mizoginiji v zlati dobi Hollywooda.


20.05.2022

Vikend Michaela Hanekeja na TV Slovenija

16. epizodo podkasta PodKino posvečamo enemu od najrazvpitejših avtorjev evropskega filma Michaelu Hanekeju. V naslednjih treh dneh si bo mogoče ogledati dve celovečerni mojstrovini Smešne igre in Beli trak ter poglobljeno dokumentarno oddajo o režiserjevem opusu.


27.04.2022

Nasvidenje v naslednji vojni, Vitomil Zupan in Živojin Pavlović – gosta Metod Pevec in Nerina Kocjančič

V 15. epizodi podkasta PodKino govorimo o enem od najbolj polemičnih slovenskih celovečernih filmov. S projekcijo digitalno obnovljene klasike Nasvidenje v naslednji vojni režiserja Živojina Pavlovića na Televiziji Slovenija obeležujemo 81. obletnico ustanovitve Osvobodilne fronte.


03.03.2022

Oskarji pod drobnogledom - Gost Jure K. Čokl

V 14. epizodi podkasta PodKino z radijskim novinarjem, urednikom in filmofilom govorimo o osrednji podelitvi filmskih nagrad in pomenu oskarjev v svetu popularnega filma. Priložnost za pogovor je obsežni cikel oskarjevcev na Televiziji Slovenija.


12.02.2022

Ikone rocka: Podkast z Gregorjem Baumanom

Podkast o filmih, nadaljevankah in tujejezičnih dokumentarcih, ki prihajajo na spored Televizije Slovenija.


12.02.2022

Cikel glasbenih dokumentarcev na Televiziji Slovenija

V 13. epizodi podkasta PodKino z glasbenim poznavalcem govorimo o Patti Smith, Franku Zappi, Johnu Lennonu in seattleski grunge sceni. Priložnost za pogovor je cikel biografskih dokumentarnih filmov o ikonah rocka na Televiziji Slovenija.


07.01.2022

Cikel klasikov filmske fotografije

V 12. epizodi podkasta PodKino se posvečamo pogosto prezrti disciplini filmske ustvarjalnosti, četudi je na pogled najočitnejša: filmski fotografiji. V januarskem ciklu na Televiziji Slovenija bodo prikazana dela nekaterih velikanov te umetnosti: Néstorja Almendrosa, Jeffa Cronenwetha, Ivana Marinčka, Robbyja Müllerja in Vittoria Storara.


26.11.2021

Marcel Štefančič, jr.: "Robert De Niro je utelešenje iztirjenosti 20. stoletja"

V 11. epizodi podkasta PodKino se posvečamo hollywoodskemu igralcu, ki je v nepozabnih klasikah, kot so Taksist, Lovec na jelene, Pobesneli bik, Boter 2, Bilo je nekoč v Ameriki in Vročina utelesil patologije 20. stoletja.


17.10.2021

V kraljestvu naravoslovnih dokumentarcev

V 10. epizodi PodKina odkrivamo bogato raznolikost žanra naravoslovnega dokumentarnega filma (in televizije), ki ga je v več kot stoletni zgodovini zaznamovala produkcija iz Velike Britanije. Obsežni žanr odpira vrsto etičnih, danes še posebej aktualnih okoljevarstvenih vprašanj. Dela segajo vse od umetelnih spojitev naravoslovja s filmsko umetnostjo do filmskih eksploatacij narave.


17.09.2021

PodKino: Sodobni znanstvenofantastični film

Podkast o filmih, nadaljevankah in tujejezičnih dokumentarcih, ki prihajajo na spored Televizije Slovenija.


15.05.2021

Serije naše mladosti pod drobnogledom

Vsi trije sodelujoči v novi epizodi podkasta PodKino smo odraščali na koncu 80. in začetku 90. let. Filozofinja Nina Cvar, filozof Anže Okorn in avtorica članka pripadamo televizijski generaciji, ki je levji delež svoje mladosti namenila požiranju tv-nadaljevank vseh formatov, dolžin in (pogosto vprašljivih) stopenj kakovosti. V podkastu smo skupaj pretresali odnos do starih tv-nadaljevank in klasičnega televizijskega medija kot tudi do razvoja kakovostne televizije in sodobnih trendov na področju televizijske pripovedi.


01.02.2021

Zločini na Televiziji Slovenija: podkast o kriminalkah z Aljošo Harlamovim

Statistike gledanosti kažejo, da so detektivke in kriminalke med najbolj priljubljenimi televizijskimi vsebinami. V podkastu PodKino smo se s knjižnim urednikom in publicistom Aljošo Harlamovim razgovorili o zgodovini, razvoju in pravilih žanra, o tujih filmih in nadaljevankah, ki jih je treba gledati, ter kakopak o Sherlocku Holmesu, inšpektorju Vrenku in Tarasu Birsi.


18.12.2020

Češki film, znan kot srednjeevropski Hollywood, v ciklu na Televiziji Slovenija

Češka kinematografija slovi po toplini in humanizmu, humorju in ironiji, v ospredje postavlja malega človeka in njegov absurden položaj v družbenem sistemu in zgodovini. Cikel filmov v terminu Kinoteka na TV SLO 1 prinaša posamezne vrhunce v zgodovini češkega filma, klasike češkega novega vala in poseben fokus na dela Miloša Formana. O njem je za podkast Podkino spregovoril Dr. Peter Stanković, profesor filmskih študijev na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.


23.10.2020

Znanstveno-fantastični filmi na Televiziji Slovenija

V terminu Kinoteka na TV SLO 1 si bo vsak petek med 23. oktobrom in 20. novembrom mogoče ogledati nepozabne klasike ZF-filma, ki so jih posneli avtorji John Carpenter, Andrej Tarkovski, Chris Marker in James Whale.


10.10.2020

Cikel sodobnega slovenskega filma na Televiziji Slovenija

Iztok Polanc že vrsto let dela kot urednik filmskih terminov na Televiziji Slovenija, ureja programe Sedmega pečata, ki je priljubljen med filmofili (ob sobotah po 23. uri na TV SLO 1), pa tudi Petkovega filma in Sobotne filmske uspešnice. Njegov uredniški trud je viden v osmišljenem programiranju in ciklih. Med drugim sistematično, že nekaj jeseni zapovrstjo, na televizijo spravlja svežo bero celovečernih del s Festivala slovenskega filma.


26.09.2020

Leta in leta

BBC-jeva opevana nadaljevanka Leta in leta (2019) govori o družini Lyons in njihovem življenju v 20. in 30. letih 21. stoletja. Družbeno-politično dogajanje v naslednjih desetletjih prikaže v distopični luči. Nadaljevanki, ki presenetljivo točno ujame današnjo apokaliptično atmosfero, smo posvetili podkast z dr. Mirtom Komelom, filozofom in predstojnikom Katedre za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede (Univerza v Ljubljani).


18.08.2018

Deklina zgodba

V novi spletni oddaji PodKino bomo s filmskimi kritiki obravnavali filme, nadaljevanke in tujejezične dokumentarce, ki prihajajo na spored Televizije Slovenija. Prva oddaja, v kateri se Ivana Novak pogovarja z Nadino Štefančič in Jelo Krečič, govori o feminizmu in politiki v popkulturi, o fascinaciji z nasiljem in nadzorom, tudi o tovarištvu. Iztočnica je nadaljevanka Deklina zgodba, ki bo v soboto, 18. 8., ob 22.50 doživela premiero na TV SLO 1.


Page 1 from 1
Subscribe to newsletter

Subscribe to newsletter

Neveljaven email naslov