Marjanu Šarcu, ki ostaja prvi Pahorjev zasledovalec, je podpora v drugem merjenju upadla. Foto: BoBo
Marjanu Šarcu, ki ostaja prvi Pahorjev zasledovalec, je podpora v drugem merjenju upadla. Foto: BoBo

Na tretjem mestu ostaja kandidatka NSi-ja Ljudmila Novak, ki bi prejela 8,2 odstotka podpore, kandidatka SDS-a Romana Tomc pa bi prejela 7,8 odstotka glasov. Na peto mesto se je z 2,5-odstotno podporo uvrstil Andrej Šiško, ki je med protikandidati dosegel največji skok ter prehitel Angelco Likovič (1,5 odstotka), Majo Makovec Brenčič (1,4 odstotka) in Borisa Popoviča (1,2 odstotka). Na zadnjem mestu je z 0,7 odstotka podpore kandidatka SLS-a Suzana Lara Krause.

Pri volilni napovedi so upoštevane izbire tako opredeljenih anketirancev kot tudi preference anketirancev, ki še niso opredeljeni, a se bodo volitev zagotovo udeležili. V simulaciji morebitnega drugega kroga pa bi po raziskavi Episcentra prepričljivo zmagal aktualni predsednik republike Borut Pahor, ki bi prejel 67,6 odstotka glasov, medtem ko bi njegov protikandidat Marjan Šarec prejel 32,4 odstotka glasov.

Pahorju največ glasov tudi pri volivcih SDS-a
Med volivci SMC-ja bi dobrih 57 odstotkov volilo Pahorja, skoraj 22 odstotkov pa bi glasovalo za Šarca. Tudi pri volivcih SDS-a bi največ glasov prejel Pahor (34,2 odstotka), medtem ko bi 30 odstotkov volivcev SDS-a glasovalo za Romano Tomc, slabih 20 odstotkov pa bi glasovalo za Šarca. Med volivci SD-ja bo dobrih 75 odstotkov podprlo Pahorja, 11 odstotkov pa Šarca. Šarec pa je favorit volivcev Levice, saj bi mu glas namenilo 45 odstotkov, medtem ko bi dobrih 32 odstotkov volivcev Levice podprlo Pahorja. Pri volivcih NSi-ja bi 52,6 odstotka podprlo Ljudmilo Novak, skoraj 18 odstotkov pa Boruta Pahorja.

Pahor je prejel nadpovprečno podporo moških volivcev, starih med 45 in 54 let, volivcev iz večjih mest ter volivcev iz Pomurske in Koroške. Podpovprečno podporo pa ima Pahor med volivci osrednjeslovenske regije ter volivci s podeželja, Ljubljane in Maribora. Šarec ima nadpovprečno podporo pri upokojencih in volivcih iz osrednjeslovenske regije ter Gorenjske. Podpovprečno ga podpirajo volivci iz večjih mest.

Novakova priljubljena v osrednjeslovenski regiji
Med volivci s podeželja ima nadpovprečno podporo Ljudmila Novak, nadpovprečno podporo pa so ji namerili tudi v osrednjeslovenski regiji. Romano Tomc nadpovprečno podpirajo moški, upokojenci ter volivci iz Posavske in Goriške regije. Podpovprečno podporo pa bi Tomčevi namenili volivci, stari med 25 in 34 let.

Raziskavo je med 5. in 13. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 1.521 anketirancev opravila družba Episcenter po naročilu RTV Slovenija.

Kaj bodo mladim povedali predsedniški kandidati? Oddaja Grem volit, v kateri se bodo mladi pogovarjali s predsedniškimi kandidati, bo v torek, 17. oktobra, ob 20. uri v živo na MMC TV in FB-live.



Največ volivcev bi podprlo Pahorja
Največ volivcev bi podprlo Pahorja