Po raziskavi družbe Episcenter bi največ glasov prejel Borut Pahor. Foto: MMC RTVSLO
Po raziskavi družbe Episcenter bi največ glasov prejel Borut Pahor. Foto: MMC RTVSLO
Marjan Šarec, Borut Pahor
Borut Pahor bi po raziskavi družbe Episcenter prepričljivo zmagal tudi v morebitnem drugem krogu Foto: BoBo
Anketa Pahorju napoveduje zmago v 1. krogu

Kandidatka SDS-a Romana Tomc bi prejela 7,3 odstotka glasov, kandidatka SMC-ja Maja Makovec Brenčič pa bi prejela 1,9 odstotka glasov. Za Borisa Popoviča bi glasoval odstotek anketirancev, medtem ko bi Angelca Likovič, Andrej Šiško in Suzana Lara Krause prejeli manj kot odstotek glasov. Tako kažejo odgovori 741-ih anketirancev, ki so pritrdilno odgovorili na vprašanje, ali se bodo udeležili volitev.

Na podlagi teh so pri Episcentru podali volilno napoved, po kateri bi Borut Pahor zmagal že v prvem krogu s 54,9 odstotka glasov, najbližji zasledovalec Marjan Šarec pa bi prejel 23,5 odstotka glasov. V morebitnem drugem krogu bi Pahor prejel 64,4 odstotka podpore, Marjan Šarec pa 31,5 odstotka, kaže simulacija, pri kateri je bila upoštevana izbira opredeljenih anketirancev, ki bi se udeležili 2. kroga volitev.

Pahorju podpora z leve in desne
Pahorja bi volila večina volivcev SMC-ja (63 odstotkov) in SD-ja (74 odstotkov). Med volivci stranke SDS pa bi jih 36 odstotkov svoj glas namenilo Romani Tomc, 32,8 odstotka volivcev SDS-a pa bi podprlo Pahorja. Med volivci NSi-ja bi polovica svoj glas namenila Ljudmili Novak, dobra četrtina pa Borutu Pahorju. Šarca bi podprlo 21,2 odstotka volivcev SMC-ja, 19,5 odstotka volivcev SD-ja in 15,2 odstotka volivcev SDS-a.

Marjan Šarec je prejel nadpovprečno podporo moških in anketirancev s srednješolsko izobrazbo, precej manj pa je prepričal ženske, dijake in študente ter anketirance s poklicno izobrazbo. Pahor je bolj priljubljen pri ženskah, anketirancih s poklicno izobrazbo in anketirancih, starih med 18 in 24 let. Podpovprečno pa je prejel podporo žensk, anketirancev, starejših od 65 let,in anketirancev s končano najmanj višjo šolo. Šarec je najbolj priljubljen na Gorenjskem, kjer je Pahor prejel podpovprečno podporo. Pahor je sicer bolj prepričal volivce na Savinjskem in v primorsko-notranjski regiji.

Novakova priljubljena na Gorenjskem, Tomčeva na Koroškem
Ljudmilo Novak bi nadpovprečno volili anketiranci s končano osnovno šolo in anketiranci, stari med 55 in 64 let,podpovprečno podporo pa ima pri zaposlenih volivcih s končano poklicno šolo. Nadpovprečno podporo je prejela na Gorenjskem, Romano Tomc pa bi nadpovprečno volili kmetje in gospodinje ter volivci s končano poklicno šolo. Nadpovprečno podporo je prejela na Goriškem in Koroškem.

Raziskavo je med 29. septembrom in 6. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 1.241 anketirancev opravila družba Episcenter po naročilu RTV Slovenija.

Anketa Pahorju napoveduje zmago v 1. krogu