Kandidatka za predsednico republike Romana Tomc Foto: MMC RTV SLO
Kandidatka za predsednico republike Romana Tomc Foto: MMC RTV SLO

"Politiki prevečkrat pozabijo, da so politiki zaradi ljudi. Ne iščejo najboljših rešitev zanje, ampak vztrajajo pri svojih idejah, ki naj bi bile po njihovem mnenju edine prave. Toda najboljše rešitve se sprejemajo s sodelovanjem," je v MMC-jevem klepetu zapisala kandidatka stranke SDS na vprašanje o tem, zakaj v Sloveniji sodelovanje v politiki ni tako uspešno kot v Evropskem parlamentu.

Spoštuje pravice do samoodločbe, je odgovorila na vprašanje, povezano z dogajanjem v Kataloniji, in dodala, da obsoja onemogočanje referenduma in nasilje, ki je temu sledilo. " Kakršno odločitev bodo Katalonci sprejeli, jo bom spoštovala in podprla," je še zapisala in dodala, da bo v primeru glasovanja v Evropskem parlamentu glasovala po svoji vesti, "kar ni nujno tako, kot bo glasovala moja politična skupina".


Romana Tomc je še poudarila, da podpira svobodno trgovino in je zato naklonjena trgovinskim sporazumom. Na vprašanje o stališču do splava, pa odgovarja, da je proti splavu kot načinu kotracepcije, je pa za pravico, da se "teh najtežjih življenjskih vprašanjih odloča ženska (s partnerjem) sama". Na vprašanje o podeljevanju koncesij v zdravstvu pa odgovarja, da jo moti predvsem način podeljevanja koncesij, ki ni pregleden in pravičen. Država pa bi po njenem mnenju morala razmisliti tudi o manjši obremenitvi plač, saj se delodajalci zaradi visokih obremenitev izogibajo zaposlovanju za nedoločen čas.

Odgovore kandidatke si lahko preberete spodaj v celotnem MMC-jevem klepetu.