Čeprav Cerar o predsedniškem kandidatu molči, naj bi bilo znotraj stranke že vse dogovorjeno. Foto: BoBo
Čeprav Cerar o predsedniškem kandidatu molči, naj bi bilo znotraj stranke že vse dogovorjeno. Foto: BoBo
Delovni posvet največje vladne stranke


Ministrico za izobraževanje, znanost in šport se je med mogočimi kandidati SMC-ja za oktobrske predsedniške volitve tudi največkrat omenjalo.

Na vprašanje, ali bo ime presenečenje, je Cerar v izjavi po večurnem delovnem posvetu stranke odgovoril z besedami, da za stranko ne, saj so svoje kandidate že dalj časa prepoznavali in se z njimi pogovarjali. Prepričan je, da bo to odličen kandidat, z odlično vizijo in strategijo, kako nastopiti predsedniško funkcijo, ki je "bila v zadnjih letih precej poudarjena v svoji obliki in manj v vsebinah, ki bi si jih sam osebno želel".

Cerar: SMC - najbolj odgovorna stranka v Sloveniji
Sicer pa je Cerar v izjavi novinarjem ocenil, da je SMC dozorela v najbolj odgovorno stranko v Sloveniji. "V stranko, ki spodbuja k sodelovanju, ki vodi mirno, a odločno politiko, in ki je uspela kot vodilna stranka skupaj s koalicijskimi partnerji Slovenijo popeljati iz krize, v intenzivno razvojno fazo," je pojasnil.

Po njegovih ocenah so danes vsi razvojni kazalci naše družbe pozitivni in zadovoljen je, "da gremo v pravo smer". Se pa zavedajo, kot je dodal, da je to šele del poti in da jih čakajo še številni izzivi.

Cerar obžaluje, da je v državi nekaj strank in skupin, ki tudi najboljšim projektom, kot sta drugi tir in Magna, nasprotujejo le zato, da nekomu ne bi uspelo.

Drugi tir nima alternative
Ponovil je, da je drugi tir projekt, ki bo Slovenijo ohranil bolj zeleno, pomenil modernizacijo železnic, razvoj Luke Koper ter razvoj celotne države. Po njegovih trditvah ima čvrsto in transparentno finančno konstrukcijo in je projekt, ki nima alternative. Vsakdo, ki pravi, da bomo drugi tir gradili kdaj kasneje in drugače, po Cerarjevih besedah zavaja ljudi. Zato si v stranki prizadevajo, da bodo državljani prepoznali pomen projekta in zakon na referendumu podprli.

Sicer pa je premier izpostavil zadovoljstvo, da je danes stranka zelo jasno izkazala veliko voljo do nadaljnjega dela. Po njegovih besedah imajo veliko energije in idej ter dograjujejo svoj program za volitve prihodnje leto. Kljub pripravam na volitve pa bo vlada delala do konca mandata, je zatrdil.

Rezultati triletnega dela so vidni
Na novinarski konferenci sta spregovorila tudi podpredsednika SMC-ja. Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine, je prepričana, da so rezultati njihovega triletnega dela vidni. Znova je poudarila, da mora biti prva skrb države skrb za ljudi, ki so v stiski. Izpostavila je zavezo za sprejem zdravstvene reforme, omenila je tudi utrjevanje javnega šolstva in široko modernizacijo, ki jo "naša država krvavo potrebuje".

Podpredsednik SMC-ja in predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je dodal, da so v času pisanja programa SMC-ja gledali od zunaj, zdaj pa imajo izkušnjo odznotraj. Prav zato po njegovih besedah drugače naslavljajo nekatera vprašanja, nekatere izhodiščne vrednote, med katerimi je pravna država, pa želijo dopolniti. "Danes ugotavljamo, da tako v Evropi kot pri nas potrebujemo solidarnost in sodelovanje," je poudaril in med drugim poudaril še pomen infrastrukture.

Delovni posvet največje vladne stranke