Predsedniške volitve bodo 22. oktobra. Foto: BoBo
Predsedniške volitve bodo 22. oktobra. Foto: BoBo

Kandidatka SLS-a za predsednico republike bo Suzana Lara Krause, so sporočili iz stranke. Predlog izvršilnega odbora stranke so namreč danes na redni seji soglasno potrdili člani glavnega odbora stranke.

Predsednik SDS-a Janez Janša je v nedeljo povedal, da imajo v stranki 12 evidentiranih kandidatov. Po njegovih besedah vedo, "komu in katerim javnomnenjske raziskave dobro kažejo, je pa tudi med njimi veliko pomislekov, ali se spustiti v tekmo z Damjanom Murkom in raznimi eksoti, ki so zraven".

Resni ljudje, tako Janša, pravijo, "kaj je meni tega treba, saj gre za funkcijo, kjer ne odločaš veliko". "To sicer drži, toda predsednika se voli neposredno, funkcija pa je simbolno pomembna," je dejal Janša in dodal, da bodo tudi predsedniške volitve kazalnik, v katero smer gre država. Med mogočimi kandidati SDS-a se sicer najpogosteje omenja evropska poslanka Romana Tomc, ob njej pa tudi nekaj poslancev SDS-a.

S katerim kandidatom bi se na predsedniških volitvah najbolje odrezala, preračunava tudi največja vladna stranka, ki prav tako poudarja pomen programa. Med najresnejšimi kandidati se omenja predvsem ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Odločitev širšega vrha stranke, ki naj bi zasedal konec tega tedna, mora sicer potrditi tudi svet stranke.

Za favorita na predsedniških volitvah, ki bodo 22. oktobra, še vedno velja zdajšnji predsednik Borut Pahor, ki se bo za ponoven mandat potegoval s podporo volivcev in enakim geslom kot pred petimi leti - Skupaj. Pričakovati je, da bo njegovo kandidaturo podprl SD, o čemer bo predvidoma v četrtek odločalo predsedstvo stranke. Kandidatka NSi-ja bo predsednica stranke Ljudmila Novak, medtem ko odločitve parlamentarnih DeSUS, Levice in Zavezništva bodisi glede lastnih kandidatov bodisi glede podpore drugim še niso znane.

Se je pa nabralo še kar nekaj bolj ali manj znanih posameznikov, ki želijo v predsedniško tekmo. Med bolj znanimi so kamniški župan Marjan Šarec, veleposlanik v Skopju Milan Jazbec, v. d. predsednika zunajparlamentarnega LDS-a Luj Šprohar, pesnik, dramatik, režiser in igralec Andrej Rozman - Roza ter pevca Damjan Murko in Dominik Kozarič.