Predsednica NSi-ja ni bila zelo razočarana nad četrtim mestom na predsedniških volitvah. Foto: BoBo
Predsednica NSi-ja ni bila zelo razočarana nad četrtim mestom na predsedniških volitvah. Foto: BoBo
Izjava Ljudmile Novak

Poslanci in drugi veljaki Nove Slovenije (NSi) so izide predsedniških volitev pričakali na sedežu stranke v Ljubljani. Predsednica stranke in predsedniška kandidatka Ljudmila Novak se je precej dolgo "skrivala" pred predstavniki medijev, saj je svojo oceno volitev podala šele, ko je bilo preštetih več kot štiri petine glasov.

Novakova ni delovala preveč razočarano, tako kot ne njeni strankarski kolegi. Vendar nekega navdušenja nad četrtim mestom med devetimi predsedniškimi kandidati in nekaj več kot sedmimi odstotki glasov ni bilo.

"Cilj je bil zmagati, a ljudje so se pač odločili, kot so se odločili," je dejala Novakova in dodala, da so Borutu Pahorju na začetku napovedovali kar 70-odstotno podporo, zato "so morali kandidati pokazati kar nekaj poguma, da so se odločili za kandidaturo". Pahorju pa so drugi predsedniški kandidati "izpulili kar nekaj odstotkov".

Razočaranje nad nizko volilno udeležbo
Predsednica NSi-ja je tudi pojasnila, da je s kandidaturo želela pokazati, da se zavzema za pošteno in pravično Slovenijo: "In za tako politiko si bom prizadevala tudi v prihodnje." Novakovo in druge vidne člane njene stranke pa je najbolj zbodlo to, da je bila volilna udeležba izjemno nizka. "Očitno se bomo morali politiki še na kak drug način približati ljudem in potem bo udeležba višja," je dejala.

Podpredsednica stranke in poslanka DZ-ja Iva Dimic je bila prav tako razočarana nad nizko volilno udeležbo, medtem ko je izid, ki ga je na volitvah dosegla Novakova, označila kot neke vrste uspeh, saj je izid boljši od prejšnjega in NSi po majhnih korakih dobiva več podpore. Takšnih si želijo v stranki tudi na državnozborskih volitvah, ki bodo na sporedu prihodnje leto.

Izjava Ljudmile Novak