Kmalu bodo državljani izrazili svojo demokratično pravico do izbire oblasti. Predsednik republike je najvišja politična funkcija v državi. Foto: BoBo
Kmalu bodo državljani izrazili svojo demokratično pravico do izbire oblasti. Predsednik republike je najvišja politična funkcija v državi. Foto: BoBo

Kandidati lahko današnji dan izkoristijo za to, da prepričajo še neopredeljene volivce oziroma svoje privržence privabijo na volišča. Tako se bodo še danes srečevali z volivci, zvečer pa se bodo vsi udeležili še zadnjega televizijskega soočenja.

V času kampanje, ki se je začela 22. septembra, jih je sicer večina stavila na družbena omrežja in neposreden stik z volivci. Nekateri so se med njih podali peš ali z vozili in se z njimi družili na različne načine.

Vabljeni k spremljanju posebnega MMC-jevega spletnega prenosa po predsedniških volitvah 2017. V nedeljo, 22. 10. 2017, ob 18.50, v živo. Pogovor z mladimi iz projekta Grem volit, spremljanje volilnih izidov in vklopi iz novinarskega središča v Cankarjevem domu.

Na rtvslo.si in FB live

Tokratna kampanja je potekala bolj ali manj mirno, brez odmevnejših akcij. V zadnjem tednu pa je bil tarča kritik predvsem zdajšnji predsednik Borut Pahor, ki se s podporo volivcev poteguje za nov mandat in mu javnomnenjske raziskave napovedujejo ponovno izvolitev.

Poleg Pahorja se za predsedniški stolček potegujejo še Marjan Šarec, ki kandidira s podporo svoje liste, Romana Tomc (SDS), Ljudmila Novak (NSi), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Angelca Likovič (Glas za otroke in družine), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) in Suzana Lara Krause (SLS).

Opolnoči volilni molk
Vsi kandidati lahko volivce nagovarjajo le še do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od sobote od polnoči do 7. ure ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Čez dan, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.