Predsedniška kandidatka Ljudmila Novak. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniška kandidatka Ljudmila Novak. Foto: MMC RTV SLO

"Moški mi pravijo, da želijo predsednico. Upam, da smo tudi ženske za to, potem pa bo!" je na vprašanje, ali je v Sloveniji že takšna družbena klima, da bi lahko dobili prvo predsednico, odgovorila predsedniška kandidatka NSi-ja.

Novakova je v klepetu z uporabniki spletnega portala MMC-ja tudi razkrila, da je bil sedanji predsednik republike Borut Pahor od vseh do sedanjih predsednikov "še najbolj predsednik vseh Slovenk in Slovencev".

Vendar je tudi naštela, kaj bi v okviru predsedniških pristojnosti storila bolje, kot je to storil Pahor: "Predvsem bi odločno povedala, kaj je prav in v katero smer mora iti Slovenija pri potrebnih reformah. Ne bi gledala stran, ko gre za korupcijo v državnih podjetjih ter bankah in ko se ljudem godijo krivice, npr. zaradi neplačanih prispevkov delodajalcev oziroma visokih kazni za majhne prekrške navadnih ljudi, medtem ko se velikim 'ribam' tudi veliko spregleda."

Novakovi so bila v klepetu postavljena tudi številna vprašanja glede trenutnega položaja v Kataloniji in medlem odzivu EU-ja v tem primeru kot tudi v primeru arbitražne odločitve glede meje s Hrvaško.

"V primeru Katalonije sem pričakovala takojšnjo obsodbo nasilja s strani EU-ja. Kataloncem želim, da bi dobili svojo državo, za katero si že dolgo prizadevajo, saj je pravica do samoodločbe naroda tudi demokratična pravica. EU temelji na pravu, zato je treba odločitve mednarodnih sodišč spoštovati in odločbe izpolnjevati. To je tudi stališče Evropske komisije, ki bi morala biti bolj vključena v pogovore med Slovenijo in Hrvaško. Kot predsednica države se bom napotila v Zagreb. Upam, da me bo predsednica čim prej sprejela, in tako bom poskušala prispevati k boljšim odnosom in rešitvi problema z arbitražo, ker je to v korist državljanov na obeh straneh meje," je še v klepetu MMC-ja pojasnila Novakova.