Kandidati obrazec za veljavno kandidaturo lahko vložijo do 24. septembra. Foto: BoBo
Kandidati obrazec za veljavno kandidaturo lahko vložijo do 24. septembra. Foto: BoBo

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje deset njihovih podpisov, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5.000 podpisov volilnih upravičencev.

Kandidature bo mogoče na Državno volilno komisijo vlagati do 24. septembra do 24. ure. To je tudi zadnji dan, ko bodo lahko volivci pri pristojnem upravnem organu podpisali obrazce podpore kandidaturi. Sledil bo postopek preizkusa zakonitosti kandidatur in izdaja odločb o njihovi potrditvi ali zavrnitvi. Komisija bo z žrebom določila vrstni red kandidatur in nato javno objavila njihov seznam.

Drugi krog volitev, če bo potreben, bo 12. novembra. V prvem krogu pa bo predčasno mogoče glasovati 17., 18. in 19. oktobra. Tri dni pred volitvami 22. oktobra pa bo zadnji rok za prijavo glasovanja v drugem okraju, če bodo volivci na dan volitev zunaj okraja, kjer imajo stalno prebivališče.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini in bi želeli oddati svoj glas, bodo morali najpozneje 21. septembra DVK-ju sporočiti, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskokonzularnem predstavništvu. Za te volivce bodo tudi uveljavili novo spletno aplikacijo, prek katere bodo lahko oddajali obvestila.

Komisija tudi o referendumu

Komisija je sprejela tudi navodila za delo volilnih odborov pri glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki bo 24. septembra. Do sedaj so se kot organizatorji kampanje prijavili Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov, SMC, NSi, Krščanski socialisti Slovenije - Krekovi socialisti, urad vlade za komuniciranje, po napovedih z današnje seje naj bi se jim pridružil tudi pobudnik referenduma Vili Kovačič.