Anketiranci so avgusta namenili nekoliko boljšo oceno vladi. Foto: MMC RTV SLO
Anketiranci so avgusta namenili nekoliko boljšo oceno vladi. Foto: MMC RTV SLO
Vox populi: Vlada rahlo okrepila podporo

SDS je s 13,5-odstotno podporo ohranil prvo mesto in za pol odstotka povečal podporo glede na julij. Sledi mu SD z 11,5-odstotno podporo. SMC je na tretjem mestu znatno okrepil svojo podporo, saj ga podpira 10,2 odstotka vprašanih, medtem ko je še julija imel 8,8-odstotno podporo.

V državni zbor bi se uvrstila še Levica s 7,2-odstotno podporo, kar je sicer manj od julijske 8,5-odstotne podpore. NSi-ju je podpora z julijskih 5,2 odstotka narasla na 6,1 odstotka in je tako prehitel DeSUS, ki bi ga podprlo 5,1 odstotka volivcev. Dobrih 29 odstotkov vprašanih ne ve, katero stranko bi volili, medtem ko skoraj 13 odstotkov ne bi volilo nobene stranke.

Vlada popravila oceno
Če bi bile v nedeljo volitve, bi tako največ sedežev v parlamentu prejel SDS, in sicer 22, sledil bi mu SD z 19 sedeži in SMC s 17. Levica bi imela 12 poslancev, NSi 10 in DeSUS 8.

So pa anketiranci nekoliko bolje ocenili delo vlade v preteklem mesecu, saj ga je kot uspešnega ocenilo 33,5 odstotka anketirancev, medtem ko je bil julija ta delež 30-odstoten. 61,2 odstotka anketirancev delo vlade ocenjuje kot neuspešno, 5,3 odstotka pa se do tega vprašanja ni moglo opredeliti.

Pahor ostaja najbolj priljubljen
Na lestvici priljubljenosti vodi predsednik republike Borut Pahor, sledita pa mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je pristal na četrtem mestu pred predsednikom SD-ja Dejanom Židanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Premier Miro Cerar se je uvrstil na osmo mesto za predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak in pred pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem, ki mu je ta mesec uspel najvišji skok na lestvici priljubljenosti politikov.

V anketi Vox populi, ki jo za Televizijo Slovenija in časopis Dnevnik pripravlja agencija Ninamedia, je med 7. in 9. avgustom sodelovalo 700 anketirancev.

Vox populi: Vlada rahlo okrepila podporo