Trenutno ni pravi čas za slovensko pobudo priznanja Katalonije, sta se strinjala oba predsedniška kandidata. Foto: BoBo
Trenutno ni pravi čas za slovensko pobudo priznanja Katalonije, sta se strinjala oba predsedniška kandidata. Foto: BoBo
Barcelona
Po razglasitvi neodvisnosti bi katalonske oblasti morale začeti učinkovito izvajati oblast, če bi mislili resno, je dejal Pahor. Šarec pa je opozoril, da katalonska politika sploh ni poenotena, kaj v resnici želi. Foto: Reuters
Noč čarovnic, Bela hiša, Donald in Melania Trump
Oba predsedniška kandidata bi v Slovenijo povabila Donalda Trumpa, saj se je treba z vsemi pogovarjati. Foto: Reuters
Marjan Šarec in Borut Pahor
Marjan Šarec in Borut Pahor se bosta pomerila v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra. Foto: BoBo
Soočenje Pahorja in Šarca brez novih stališč

Predsedniški kandidat in zdajšnji predsednik Borut Pahor je na Prvem programu Radia Slovenija v soočenju z izzivalcem, kamniškim županom Marjanom Šarcem, o slovenskem priznanju Katalonije dejal: "Španskemu veleposlaniku v Sloveniji sem iskreno povedal, da smo v Sloveniji vsi nezadovoljno gledali nasilno ravnanje španskih oblasti, a razumemo nekatere argumente španske vlade. Javno sem povedal, da me stvari skrbijo, ker je v nasprotju s slovensko izkušnjo katalonsko prebivalstvo razklano." Poleg tega se Pahor čudi ravnanju katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta, ki je pobegnil v Belgijo, pa tudi temu, da se katalonske oblasti po deklaraciji neodvisnosti niso lotile učinkovitega izvajanja oblasti, kar kaže, da niso mislili čisto resno.

Protikandidat Šarec pa je na vprašanje o priznanju Katalonije odvrnil, da je projekt zašel v čudne vode, saj Katalonija oziroma njihova politika sploh nima razčiščeno, ali so za samostojnost ali ne. "Znotraj Katalonije se bodo morali odločiti, ali sploh želijo samostojnost," je dejal Šarec, ki prav tako meni, da ni primeren trenutek, da bi Slovenija postala pobudnica priznanja Katalonije. "V tem hipu zagotovo ne, saj so razmere v Kataloniji nejasne. Tudi poteza premierja, ki je pobegnil, ni dober znak, tako da ne vidim razlogov za to," je dodal.

Na vprašanje, kako bi nagovorila Generalno skupščino Združenih narodov, je predsednik Pahor dejal, da bi opozoril na velikansko povečevanje neenakosti po svetu, kar je glavni dejavnik tveganja za prihodnje konflikte in mir. Šarec pa je nadaljeval, da je mir res tista ključna dobrina, za katero se je treba zavzemati in ki jo bomo izgubili, če bomo nadaljevali zdajšnji tempo. "Voditelje bi pozval, da resno vzamejo svoje delo in pristopijo h konstruktivnemu dialogu," je dejal Šarec.

Pahor v Bruselj, Šarec v Zagreb
Na prvi obisk bi se kamniški župan Šarec odpravil v Zagreb, da bi tam predstavil svoje stališče in se zavzel za reševanje odprtih vprašanj. Prvo vabilo za obisk Slovenije pa bi poslal v ZDA.

Pahor bi se odpravil v Bruselj, ki je za Slovenijo kot članico EU-ja najpomembnejše mesto, a tak obisk ne bi imel kakšnega posebnega sporočila, je dejal. Druga izbira pa bi bila tudi za Pahorja Hrvaška, če bi želel namigniti, da naj se dvostranske zadeve, predvsem okoli arbitraže, vendarle rešijo.

Francosko-nemški vlak?
Kako naj se v mednarodnih odnosih vede Slovenija? Šarec je prepričan, da bi morala Slovenija najti svoj položaj, a Višegrajska skupina po njegovem mnenju ni prava smer, bolj bi se morali navezati na nam primerljive majhne države srednje Evrope. "Učinka od francosko-nemškega vlaka nismo videli," je prepričan Šarec. Pahor se pri tem s Šarcem ni strinjal, saj je prepričan, da je ravno francosko-nemški vlak tisti, ki daje rezultate in s katerim se mora Slovenija povezati.

Bi povabili Donalda Trumpa v Slovenijo?
"Pri Trumpu me moti, da tvita kar tja v en dan. Moral bi bolj paziti, saj tvit predsednika ZDA vsi vzamejo resno. Hitel s povabilom v Slovenijo ravno ne bi, ker bi to dajalo signal, da smo vzhičeni. Seveda pa bi ga povabil, a mu tudi iskreno povedal svoja stališča. Mislim, da je takšen človek, ki razume neposreden jezik, ga ima rajši kot zavitega," je na vprašanje pritrdilno odgovoril Šarec.

"Pogovarjati se je treba z vsemi, tudi z ZDA, ne glede na to, kakšno politiko vodi njihov predsednik. Slovenija ima vrsto pomislekov do ravnanja številnih muslimanskih držav, pa se vseeno z njimi pogovarjamo," je odvrnil Pahor, ki bi prav tako Trumpa povabil v Slovenijo.

Odstranitev bodeče žice na meji?
Šarec bi vlado pozval, naj sprejme sklep, da se rezilna žica na meji odstrani. Z odstranitvijo se strinja tudi Pahor, saj bi žico po njegovih besedah lahko hitro spet postavili, če bi jo znova potrebovali. Predsednikovi pozivi vladi po njegovih izkušnjah predsednikovanja pogosto padejo na gluha vladna ušesa, je opozoril Pahor.

"Vztrajal bi, ponavljal zahtevo, naj se žica odstrani, ne smemo vreči puške takoj v koruzo," je nadaljeval Šarec. Pahor pa ga je opomnil, da se je treba izogibati notranjemu konfliktu med vlado in predsednikom, ker to Sloveniji škodi. "Žica je problem za ljudi ob meji, midva lahko tu v studiu debatirava v nedogled, naju ne moti," je Šarec odvrnil.

Pahor zavrnil test angleščine
Za konec sta predsedniška kandidata dobila krajše angleško besedilo, ki naj bi ga prebrala in prevedla. Šarec je dobro opravil nalogo, predsednik Pahor pa je test zavrnil z besedami, da je že 25 let v diplomaciji in da jezik nikoli ni bil težava, da pa je v Sloveniji vedno govoril zgolj slovensko in da naj pri tem tudi ostane.

Radijsko zunanjepolitično soočenje
Soočenje predsedniških kandidatov Boruta Pahorja in Marjana Šarca na temo zunanjepolitičnih zadev je bilo na Prvem programu Radia Slovenija. Drugi krog predsedniških volitev bo v nedeljo, 12. novembra.

Pred Slovenijo so in bodo tudi v prihodnje pomembni zunanjepolitični izzivi, kot je, denimo, tudi ta, ki se nanaša na iskanje slovenske poti znotraj Evropske unije. Slovenijo čaka tudi ureditev odnosov s Hrvaško, ki še vedno zavrača arbitražno razsodbo o meji med državama.

Pri vsem tem so pomembna tudi stališča in ravnanja predsednika republike. Zato smo analizirali, kako na zunanjo politiko gledata predsedniška kandidata Pahor in Šarec. Bolj malo razlik najdemo v njunih stališčih o tem, kakšna bi morali biti zunanja politika in prihodnost Slovenije znotraj Evropske unije sploh ob tem, da je nekako izrinjena iz šengenskega območja, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Je EU v težavah?
Evropska unija ima po Šarčevem mnenju eno veliko težavo - nesposobno politiko. Po Pahorjevem mnenju pa EU že spomladi čaka prelomnica. Francija in Nemčija bosta dali pobudo za okrepljeno sodelovanje držav.

Tudi glede uveljavitve arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško so Pahorjevi in Šarčevi poudarki podobni. Oba poudarjata, da je mednarodno pravo na naši strani in da je spor treba rešiti v dialogu s Hrvaško. Oba stavita na diplomacijo, a Šarec ob tem politiki sporoča, naj molči, ko je za to čas. Glede na slišano, ima Šarec zaradi krajše kilometrine v državni politiki precej manevrskega prostora pri kazanju na nesposobno politiko, kar Pahor glede na to, da je soustvarjalec politike že dobrih 20 let, težje stori.


Prvo soočenje kandidatov za predsednika republike Marjana Šarca in Boruta Pahorja na Radiu Slovenija in Televiziji Slovenija.

Soočenje Pahorja in Šarca brez novih stališč