V Cankarjev domu je bilo akreditiranih ogromno hrvaških novinarjev. Foto: EPA
V Cankarjev domu je bilo akreditiranih ogromno hrvaških novinarjev. Foto: EPA
Volitve
Tudi tuji mediji so opazili, da udeležba na volitvah v Sloveniji vse bolj pada. Foto: Reuters
Borut Pahor
Drugi krog bo dvoboj nekdanjega manekena in nekdanjega igralca, so zapisali tuji mediji. Foto: Reuters

Med razlogi za Pahorjev neuspeh v prvem krogu zagrebški časopis omenja tudi slabo vreme, ki je vplivalo na nizko udeležbo, ter pismo uglednih slovenskih intelektualcev proti Pahorju.

O slovenskih predsedniških volitvah je pisalo več tujih medijev, poleg najpomembnejših hrvaških, italijanskih, madžarskih in avstrijskih tudi agencija Reuters, časopisi Business Insider, nemški Deutsche Welle ter kitajska tiskovna agencija Šinhua. V Cankarjevem domu so bili med drugim akreditirani predstavniki hrvaške radiotelevizije HRT, televizij RTL, N1 in Al Jazeera Balkans, italijanske radiotelevizije RAI in tiskovne agencije ANSA, francoske agencije AFP in ameriške AP. Po ocenah nekaterih novinarjev je bilo hrvaških novinarjev v tiskovnem središču celo več kot slovenskih.


"Dolgočasna volilna kampanja"

Večina tujih medijev v naslovih poudarja, da se bo moral aktualni predsednik Pahor za novi petletni mandat pomeriti v drugem krogu, nekateri pa so poudarili tudi nizko udeležbo. "Udeležba na volitvah v Sloveniji se v zadnjih desetih letih nenehno krči, posebej ko gre za predsedniške volitve," je tako zapisal Večernji list. Dodal je: "Predvolilna kampanja nikoli ni bila bolj dolgočasna in zanimivo bo videti tekmovanje v nadaljevanju kampanje med nekdanjim manekenom Pahorjem ter imitatorjem in igralcem Marjanom Šarcem."

Alarm za premierja Cerarja
Avstrijska tiskovna agencija APA, ki jo med drugim povzemata avstrijski Kurier in Krone Zeitung, je zapisala, da je Pahorju škodovala nizka volilna udeležba in da je prav zaradi nje ostal pod 50 odstotki glasov. Številni naj bi ostali doma tudi zaradi jasne zmage, ki so jo Pahorju napovedovale ankete. APA je še zapisala, da je bila najboljša strankarska kandidatka evropska poslanka Romana Tomc iz SDS-a, ki je jasno zmagala v opozicijskem dvoboju z vodjo krščanskih demokratov Ljudmilo Novak. Poudarili so tudi uspeh skrajno desnega kandidata Andreja Šiška, ki je med drugim z 2,2 odstotka podpore za seboj pustil kandidatko vladajoče stranke SMC Majo Makovec Brenčič.

O slabem izidu, ki ga je dosegla Makovec Brenčičeva, je pisala tudi agencija Reuters, ki je dodala, da gre za svarilo premierju Miru Cerarju in njegovi stranki pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto. Nemški Die Zeit pa je zapisal, da je bila Cerarjeva stranka z izidom Makovec Brenčičeve kaznovana, in prav tako spominja, da bodo parlamentarne volitve naslednje leto.

Nemški časnik je tako kot številni drugi mediji Marjana Šarca označil za političnega novinca, ki je svoj čas kot komik občinstvo spravljal v smeh z imitacijami vladajočih vodilnih politikov. Zapisali so še, da je dejstvo, da Pahorju ni uspelo že v prvem krogu osvojiti absolutne večine, glede na predhodne ankete presenetilo.

Nemški Deutsche Welle je spomnil na to, da je Pahor, ki ga nekateri kličejo tudi Barbika, zasedal že skoraj vse najpomembnejše politične položaje v Sloveniji. "Njegova priljubljenost izvira pretežno iz dejstva, da se Slovenci nimajo nad ničimer pritoževati, razen morda nad mejnim sporom s Hrvaško," so dodali pri Deutsche Welle. Zapisali so, da je gospodarski razvoj Slovenje danes "stabilen" in da je državna infrastruktura doživela obsežno modernizacijo, čeprav so spomnili tudi na gospodarsko krizo izpred let.

"Slovenija kot primer stabilnosti"
"A časi za Slovenijo so se znova obrnili na bolje, tako da država znova lahko postane primer stabilnosti v Evropski uniji. Izvoz je izjemen, brezposelnost bo letos nekje 7,5-odstotna, kar je približno odstotek manj kot lani, plače pa v zadnjih dveh letih znova rastejo. Upoštevajoč vse to, se zdi nekako logično, da Slovenijo vodi brezskrben predsednik, nekdanji maneken, ki na Instagramu skoraj vsak dan objavi novo fotografijo," končujejo članek pri DW-ju.

Ameriški mediji pa niso pozabili napisati, da iz Slovenije prihaja tudi ameriška prva dama Melania Trump.