Predsedniške volitve bodo 22. oktobra. Foto: BoBo
Predsedniške volitve bodo 22. oktobra. Foto: BoBo

Čeprav se je kampanja že začela, je namreč še do 27. septembra mogoče vlagati kandidature in zbirati podpise podpore volivcev. Državna volilna komisija je do zdaj potrdila štiri kandidate: predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak, kamniškega župana Marjana Šarca, članico SMC-ja ter ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič ter trenutnega predsednika Boruta Pahorja, za prihodnji teden pa vložitev kandidature napoveduje še Romana Tomc (SDS), ki bo kandidirala s podporo svoje stranke.

Prvi dan kampanje je kvoto podpisov izpolnila tudi upokojena učiteljica Angelca Likovič, ki kandidira s podporo stranke Glas za otroke in družine, pa tudi koprski župan Boris Popovič, ki ga pri kandidaturi podpira stranka Slovenija za vedno.

Podpise zbira tudi še SLS-ova predstavnica Suzana Lara Kraus.

Seznam mogočih kandidatov se je sicer pred začetkom kampanje precej skrčil - v četrtek je odstop od predsedniške tekme napovedal veleposlanik v Skopju Milan Jazbec s pojasnilom, da ni zbral dovolj podpisov podpore, igralec Andrej Rozman - Roza pa je pred dnevi priznal, da mu manjka še okoli polovica podpisov.

Napovedujejo finančno skromno kampanjo
Predsedniški kandidati imajo tako mesec dni časa za nagovarjanje volivcev. V kampanji bodo uporabljali različna komunikacijska orodja, večina pa jih stavi na družbena omrežja in neposreden stik z volivci. Nekateri bodo uporabili tudi bolj tradicionalne poteze, kot so plakati in oglasi, poleg tega pa se bodo imeli priložnost predstaviti tudi na televizijskih soočenjih. V vseh volilnih štabih napovedujejo finančno skromno kampanjo.

Začela se je predsedniška kampanja
Začela se je predsedniška kampanja