Jazbec je namero o kandidaturi razglasil aprila. Foto: BoBo
Jazbec je namero o kandidaturi razglasil aprila. Foto: BoBo

Jazbec k napovedi kandidature in zbiranju podpisov pristopil resno in odgovorno ter v skladu s svojimi zmožnostmi, so sporočili iz njegovega volilnega štaba. "Čeprav ni bilo zbranih dovolj podpisov podpore za uradno vložitev kandidature, pa je brez dvoma prispeval k spoznanju in široki javni razpravi, da je treba institut predsednika države spoštovati, ga razumeti resno, delovati premišljeno in odgovorno in v dobro vseh državljank in državljanov Slovenije," so zapisali in dodali, da so to ne nazadnje večinoma potrdili tudi drugi ob napovedi svojih kandidatur.

Jazbec se ob koncu iskreno zahvaljuje vsem podpornikom, ki so prispevali svoj podpis, "saj so v njem prepoznali resnega kandidata in mu tudi sicer pomagali ter ga ves čas podpirali". Svojo namero, da bo kandidiral na predsedniških volitvah, je Jazbec napovedal že aprila.

Seznam mogočih kandidatov za oktobrske predsedniške volitve se tik pred začetkom volilne kampanje krči. Medtem ko je še pred kratkim kazalo, da bo v predsedniško tekmo vstopilo rekordno število kandidatov, pa je mesec dni pred volitvami jasno, da bo le peščici uspelo izpolniti formalne pogoje.

Med tistimi, ki jim je to že uspelo, so zdajšnji predsednik republike Borut Pahor, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Vprašljiva ni niti kandidatura Romane Tomc, ki bo kandidirala s podpisi poslancev SDS-a, kandidaturo pa naj bi vložila prihodnji teden.