Predsednik stranke Naprej Slovenija Blaž Svetek. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik stranke Naprej Slovenija Blaž Svetek. Foto: MMC RTV SLO

"Nesprejemljivo je, da voljeni politični predstavniki ob izvolitvi ne sprejemajo neposredne osebne odgovornosti za izvajanje programa v času svojega mandata. In da tisti, ki državo spravijo v težave, ne poravnajo računov. Vsi drugi zaposleni imamo bistveno večjo odgovornost pri delovnih zadolžitvah ob opravljanju dela," poudarjajo v stranki, ki jo vodi Blaž Svetek. Stranka je na parlamentarnih volitvah sodelovala že leta 2014, takrat pod imenom Enakopravni deželani - Naprej Slovenija.

Ukinitev državnega sveta in funkcije predsednika države
V strankinem ustanovnem programu iz leta 2010 predlagajo, da se število občinskih svetnikov v državi zmanjša za polovico in da predsednik vlade opravlja tudi funkcijo predsednika države, saj menijo, da je zdajšnja vloga predsednika države ostanek monarhije in ne pridobitev demokracije. Zmanjšali bi tudi število ministrstev, skupno bi v državni in lokalni samoupravi odpustili toliko ljudi, da bi se stroški za njihove plače zmanjšali za 30 odstotkov. Ukinili bi tudi državni svet in ga preoblikovali v državni svet civilne družbe zakonskih in referendumskih pobud, ki bi se kot institucija civilne družbe volivk in volivcev priključil delovanju državnega zbora.

Ukinjanje brezposelnosti
Večina odpuščenih v javni upravi bi se po načrtih stranke zaposlila na novih delovnih mestih v proizvodnih dejavnostih obrti, podjetništva in storitev. Nova delovna mesta bi stranka Naprej Slovenija torej zagotavljala izključno v podjetništvu, industriji, obrti, storitvah, kmetijstvu in kulturnem ustvarjanju. Gospodarstvo naj bi raslo na proizvodnji novih blagovnih znamk in na širitvi proizvodnje do zdaj uspešnih proizvodnih programov na področju ekološko pridelane hrane. "K tem ciljem prispeva tudi denar iz zmanjšanja javne porabe za dve milijardi evrov letno, privlačni davčni pogoji za domače in tuje investitorje, zmanjšanje davkov na delo in povišanja davkov na kapital," so zapisali v stranki.

Stanovanjska politika in samooskrba
Vsakemu državljanu mora država zagotoviti primerno in zdravo prebivališče, poudarja ustanovni program stranke Naprej Slovenija. Upoštevajoč, da je nezasedenih več kot 80.000 stanovanj, se tudi temu prilagodi zakonodaja, ki spodbuja oddajanje teh stanovanj, s čimer se omeji nova stanovanjska izgradnja in obvaruje plodna zemlja za prehransko samooskrbo.

"Slovenija s svojo decentralizirano poselitvijo v zasebnih hišah omogoča dobre pogoje razvoja energetske samooskrbe iz obnovljivih virov energije, pa tudi pri pridelavi visoko donosne ekološko pridelane hrane, katere povpraševanje v Evropi strmo narašča in je primanjkuje," menijo v stranki in dodajajo, da se s tako pridelano hrano zmanjšuje poraba energije za prevoz hrane iz drugih držav in je to eden izmed prispevkov k razvoju nizkoogljične družbe. Drug prispevek k trajnostnemu razvoju pa je izolacija bivalnih in delovnih prostorov.

"Zaradi znanega dejstva, da slovenski narod izumira, se država obveže, da bo tako nosečnicam, samohranilkam kot tudi mladim družinam takoj priskrbela neprofitno stanovanje za ceno najema, ki bo primerna dostojnemu preživetju vseh družinskih članov," še dodajajo.