Novinarska konferenca Državne volilne komisije. Direktor službe DVK Dušan Vučko in predsednik DVK-ja Peter Golob. Foto: BoBo
Novinarska konferenca Državne volilne komisije. Direktor službe DVK Dušan Vučko in predsednik DVK-ja Peter Golob. Foto: BoBo

Na novinarsko vprašanje, ali bodo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini pravočasno prejeli glasovnice po pošti, je direktor službe DVK Dušan Vučko odgovoril: "Ne morem tega potrditi. Bojazen je upravičena." Kot je navedel, so volilne komisije na parlamentarnih volitvah leta 2018 od 96.796 volilnih upravičencev, ki živijo v tujini, prejele le 5.773 vrnjenih oziroma 6 odstotkov odposlanih glasovnic. "Na nobenih volitvah niso vsi volivci dobili pošte. Ne od odstopamo od nobene države, v katerih se glasuje po pošti. Žal je tako."

V tujino bo skupno poslano približno 106.000 glasovnic. Po podatkih Pošte Slovenije, ki jih je navedel Vučko, je bilo do srede zvečer odpravljenih 59.349 glasovnic v tujino, preostanek bo odposlan danes ali v petek. Ob tem je Vučko dejal, da bo zagotovo zadnjih 5.000 do 6.000 glasovnic, namenjenih v tujino, Pošta Slovenije pripravila v soboto in nedeljo. Mednarodnemu prometu bodo oddane prihodnji teden.

Izjave na družbenih omrežjih, da so nekateri volilni upravičenci, ki živijo v tujini, glasovnice pred zadnjimi parlametnarnimi volitvami prejeli tri tedne prej, ne držijo, je dejal Vučko. Kot je dejal, z odpošiljanjem volilnih gradiv glede na parlamentarne volitve leta 2018 DVK po besedah zaostaja za dan in pol.

Sorodna novica Tistim, ki bodo zboleli med 21. in 24. aprilom, zakonodaja ne omogoča glasovanja na volitvah

DVK poziva k nekaterim spremembam v volilni zakonodaji

Predsednik DVK-ja Peter Golob je dejal, da pri pošiljanju glasovnic slovenskim državljanom, ki živijo v tujini, prihaja do nekaterih težav, a ne zaradi neučinkovitosti delovanja DVK-ja. Težave povzročajo predvsem kratki roki, ki jih predvideva volilna zakonodaja za volilni proces. Kot je pojasnil Golob, se pojavljajo tudi težave s poštnimi storitvami v tujini. "Bodisi zaradi covidnih razmer bodisi zaradi razmer, ki trenutno vladajo v Evropi."

"Zavedati se moramo, da se mora pošta tudi vrniti," je izpostavil Vučko. DVK sicer že več let opozarja, da bi moral biti rok za vračilo pošte daljši. "Osmi dan po dnevu glasovanja je po oceni DVK-ja prekratek rok in bi ga bilo treba podaljšati na 15 dni. Kar pa pomeni, da se podaljša tudi postopek, da pridemo do mandatov v parlamentu."

Kot je še pojasnil Vučko, se vsaka ovojnica z volilnim gradivom na pošti skenira. Volilno gradivo ima namreč številko, da lahko DVK dokaže, da je bilo gradivo odposlano. "Ta sistem se je vzpostavil pred leti, ko so se pojavljali očitki, da gradiva nismo poslali."

Prazne glasovnice so v bolj oddaljene kraje sicer pošiljali že med 8. in 11. marcem. "Z zadovoljstvom ugotavljamo, da so glasovnice prejeli v New Yorku, Braziliji, Avstraliji," je dejal Vučko.

Vučko je še dodal, da za morebitne kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji DVK ni pristojen. "Lahko pa podam svoje mnenje, da je ta zakon v določenih delih pomanjkljiv oz. nedorečen in zato dopušča različne razlage zakonskih določb, kar lahko pripelje tudi do zlorab," je zaključil Vučko.

Na DVK-ju sicer zagotavljajo, da je slovenska volilna zakonodaja dobra, prioriteta komisije pa je izpeljati zakonite in poštene volitve. Največje breme in odgovornost nosijo pluralno sestavljeni volilni odbori, kar po njihovih navedbah odpravlja dvom o legitimnosti volitev. Pri delu volilnih odborov in okrajnih volilnih komisij so lahko navzoči zaupniki list kandidatov, pa tudi opazovalci. Zaupniki, mednarodni opazovalci in predstavniki medijev so lahko navzoči tudi pri štetju glasov. Med njimi bo tudi ocenjevalna misija Urada OVSE-ja za demokratične institucije in človekove pravice.

Volišče v Moskvi bo odprto

Dopoldne je DVK glede volišča v Moskvi še iskal rešitve, popoldne pa jih je očitno našel. Kot piše v sporočilu za javnost, bo volišče na veleposlaništvu v Moskvi vendarle odprto. Predvideno je, da bo pooblaščeni predstavnik zunanjega ministrstva volilno gradivo in imenike odnesel v Moskvo in po končanih volitvah prinesel nazaj v Slovenijo v zapečatenih ovojnicah. "Ob tem je treba upoštevati morebitna varnostna tveganja in nepredvidljivost okoliščin v času do izvedbe volitev," so zapisali.

V Kijevu tokrat volitev ne bo.