Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zavezništvu za demokratično in pravično Slovenijo, sestavljajo ga Alternativna akademija, Forum za demokracijo in Gibanje za družbeno odgovornost, državljane pozivajo k udeležbi na državnozborskih volitvah. "Pred nami je zgodovinska odločitev: Bolj kot kadar koli prej je nujno, da se podamo na volišča. To je priložnost za vse, ki želimo dobro svoji državi, nam samim in prihodnjim rodovom," so zapisali v pozivu.

Poudarjajo, da lahko vsak prispeva k zaustavitvi razkroja demokratične ureditve Slovenije ter njeno vračanje v "zgodovinsko preživelo partijsko avtokracijo, ki nadzira vse: policijo, sodstvo, neodvisne institucije in medije, in je vse bolj podobna oblasti, kakršna danes vlada v Orbanovi Madžarski in kakršni smo se pred 30 leti zoperstavili na plebiscitu".

Vsak glas šteje, da zaustavimo nestrpno in zaničevalno javno govorico, prezir, sovraštvo, laži, diskvalifikacije, naštevajo. "Naša moč je v naših glasovih. Nobenega ne smemo izgubiti; premišljeno jih uporabimo za demokracijo, svobodo in solidarnost," so zapisali.

Kot navajajo, nikogar od manjših strank ne podcenjujejo, toda sami vidijo največjo moč za rešitev demokracije v tem, da bi glasove prispevali "zavezništvu strank demokratične opozicije: SD-ju, LMŠ-ju, SAB-u, Levici in Gibanju Svoboda, ki bodo skupaj oblikovale čvrsto vladno koalicijo".

Poziv je podpisalo več kot 120 posameznikov, med njimi več nekdanjih rektorjev univerz na Primorskem, v Mariboru in Ljubljani, nekdanjih direktorjev osrednjih raziskovalnih inštitutov s področja naravoslovja in družbenih ved, akademikov, univerzitetnih profesorjev in raziskovalcev.

Janković kritičen do SDS oglasov

Volivce je na volitve pozval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Pozval je h glasovanju za predstavnike ljudstva, ki bodo skrbeli za človekove pravice, spoštovali sodišča in si prizadevali za to, da bomo v državi živeli skupaj in spoštovali različnost. "Zaključimo s strahovlado, solzivcem, ograjami," je pozval.

Ljubljana je bila po njegovih besedah vedno odprto mesto brez ograj, zato mu je v zadnjih dveh letih "počil film" predvsem ob prizorih z ograjami okoli DZ-ja in vlade ter s solzivcem, ki leti vsepovprek. To je bilo po Jankovićevem prepričanju nedopustno, saj je bila Ljubljana pred tem znana kot mesto, kjer je miren protest dovoljen.

Župan prestolnice se je pridružil več županom, ki so bili kritični do predvolilne kampanje največje parlamentarne stranke SDS-a in uporabe različnih občinskih projektov v njej.

Janković se je tako vprašal, zakaj je SDS, kot pravi, v kampanji navedla, da urejajo kolesarsko mrežo ljubljanske občine na območju Dunajske in Drenikove ceste ter površin za pešce in kolesarje ob Cesti dveh cesarjev, ni pa omenila velikega komunalnega kohezijskega projekta Čisto zate, v okviru katerega med občino in SDS-om oziroma vlado prihaja do trenj glede povezovalnega kanala C0 pod Ljubljanskim poljem med Medvodami in centralno čistilno napravo.

V vseh teh primerih gre namreč za sofinanciranje države, EU in mesta. Župan je navedel, da je v Ljubljani v večletnem finančnem obdobju 2014–2021 sofinanciranih 127 projektov, za katere je odobrenih 163 milijonov evrov od države in EU ter iz drugih virov. Zaključili so 71 projektov s sofinanciranjem okoli 36 milijonov evrov, v teku pa je še 56 projektov z odobrenim sofinanciranjem 127 milijonov evrov. Od konca 2021 so od tega porabili 37,8 milijona evrov, na porabo čaka še 89 milijonov evrov.

Zbor za republiko: Novi obrazi zaželeni, a za vlado morajo še zoreti

Volivce so k oddaji glasu pozvali tudi v Zboru za republiko. Kot so med drugim zapisali, bodo svoje glasove dali "tistim, ki so v času pandemije uspeli z minimalnim omejevanjem vsakdanjega življenja ohraniti utrip celotne družbe in gospodarstva na takšni ravni, da bomo iz te težke preizkušnje izšli še bolj utrjeni in sposobni premagovati izzive sedanjega in prihodnjega časa."

"Letošnje volitve vzemimo resno, naše vodilo mora biti: Glasujmo za tiste, ki so dokazali sposobnost voditi državo tudi v kriznih razmerah; Podpirajmo stranke, ki si prizadevajo za dobrobit in ohranitev slovenskega naroda; Volimo tiste, ki imajo v mislih svobodo za vse državljanke in državljane, ne pa za tiste, ki zlorabljajo politično, medijsko, finančno ali sodno oblast," so zapisali in dodali, da so novi obrazi v politiki "vsekakor zaželeni, a za vladno odgovornost morajo še zoreti in se tudi dokazati".