Foto: BoBo
Foto: BoBo

V naslednjih dneh bodo tako začeli tiskati glasovnice, gospodinjstva pa bodo prejela publikacije s seznami kandidatov v posameznih okrajih.

Kandidature za tokratne državnozborske volitve je vložilo skupaj 20 strank in list. Z izjemo Zavezništva osvobodimo Slovenijo (ZOS) je preostalih 19 strank, ki se bo potegovalo za prestop parlamentarnega praga, kandidatne liste vložilo v vseh osmih volilnih enotah.

ZOS, ki je lista več strank, je pri potrjevanju kandidatnih list, ki so jih v teh dneh opravile volilne komisije posameznih volilnih enot, namreč naletelo na težave. V volilnih enotah Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad so jim zavrnili kandidatno listo, saj naj iz njenega imena ne bi bilo razvidno, da gre za skupno listo dveh ali več političnih strank, kot to zahteva zakon. V zavezništvu so ob takšni odločitvi podali pritožbi na vrhovno sodišče, to pa ju je zavrglo kot prepozni.

Za 88 poslanskih mest se bo sicer na parlamentarnih volitvah po podatkih Državne volilne komisije potegovalo 1471 kandidatov, še pet pa se jih poteguje za izvolitev za poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Pri vložitvi kandidatnih list morajo stranke upoštevati 35-odstotne spolne kvote, med vsemi kandidati za 88 poslancev je 653 žensk, kar predstavlja nekaj več kot 44 odstotkov.

Najmlajši kandidat star 18 let, najstarejša 82 let

Najstarejša kandidatka je 82-letna Tatjana Voj, ki jo je na svojo listo uvrstil SAB. Na Listi Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo pa kandidira 18-letni Jaka Krčovnik, ki je najmlajši poslanski kandidat.

Največ poslanskih kandidatov, nekaj več kot 40 odstotkov, je starih od 46 do 61 let. Nekaj več kot 30 odstotkov kandidatov je starih od 31 do 46, nekaj manj kot 19 odstotkov pa več kot 61 let. Dobrih 11 odstotkov kandidatov pa je starih manj kot 31 let. Povprečna starost kandidatov bo na dan parlamentarnih volitev nekaj manj kot 49 let.

Kandidati za poslance imajo tudi raznoliko izobrazbeno strukturo. Največ, kar 463 kandidatov ima visokošolsko izobrazbo 2. stopnje. Med kandidati je 69 doktorjev znanosti, 19 pa jih je zaključilo le osnovno šolo.