Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija
Sorodna novica Volišča na veleposlaništvu v Moskvi ne bo, se je odločil DVK

Prav tako ni logističnih možnosti za pošiljanje varovanih pošiljk iz Rusije in nasprotno, kar so potrdili tudi na Pošti Slovenije, saj je ukinjen promet pošiljk, naslovljenih v Rusijo.

Roki dostave pošiljk iz Rusije pa so zaradi prekinitve letalskih povezav z Rusijo daljši. "Sprejem vseh poštnih pošiljk, naslovljenih v Rusijo, je bil ukinjen 28. februarja in je še vedno v veljavi," so zapisali.

Dostava pošiljk iz Rusije se še naprej izvaja, vendar so roki zaradi prekinitve letalskih povezav daljši, so pojasnili na Pošti Slovenije.

DVK je namreč na podlagi teh ocen odločil, da volišča na veleposlaništvu v Moskvi ne bo organiziral. Slovenskim državljanom, ki živijo v Rusiji, pa je svetoval, naj pridejo glasovat v Slovenijo na volišča omnia. Teh volivcev in volivk je po podatkih DVK-ja 114, na predčasnih volitvah v DZ pred štirimi leti pa jih je v Moskvi glasovalo 14.

Tej odločitvi nasprotujejo v Gibanju Svoboda in na Inštitutu 8. marec. Menijo namreč, da gre za poseg v volilno pravico slovenskih državljanov. Kot primer navajajo nedavne volitve v Franciji in Srbiji, njihova veleposlaništva v Moskvi so volitve izvedla brez težav, še navajajo.