Gibanje Svoboda v četrtek prihaja na TV Slovenija, so napovedali na Twitterju. Foto: BoBo/Borut Živulović
Gibanje Svoboda v četrtek prihaja na TV Slovenija, so napovedali na Twitterju. Foto: BoBo/Borut Živulović

Gibanje Svoboda Roberta Goloba je tožbo na upravno sodišče vložilo zaradi po njihovem mnenju neenakopravne in diskriminatorne obravnave s strani RTV Slovenija. Sodišče je tožbi stranke ugodilo, so sporočili iz vodstva RTV Slovenija.

To pomeni, da lahko njihov predstavnik že v četrtek na nacionalni televiziji sodeluje na soočenju parlamentarnih strank. V stranki so medtem svojo prisotnost na soočenju v četrtek na TV Slovenija že potrdili, saj so na Twitterju zapisali, da bo njihova stališča o zunanji politiki v imenu Gibanja Svoboda zastopala Marta Kos. Ob tem so opozorili, da si "zaslužijo enakopravno soočenje mnenj".

"Upravno sodišče je popoldne odločilo, da se stranko Gibanje Svoboda v volilnih soočenjih umesti med parlamentarne stranke do dokončne odločitve sodišča. RTV Slovenija bo odločitev sodišča spoštovala, stranko Gibanje Svoboda bo umestila med parlamentarne stranke v vseh volilnih soočenjih na vseh platformah. Odločitev sodišča predstavlja drastično spremembo dolgoletne prakse obravnave političnih strank v predvolilnih soočenjih," so v odzivu na odločitev sodišča zapisali v vodstvu RTV Slovenija.

Sodišče: Škode po volitvah ne bo več mogoče popraviti

Upravno sodišče je v odločitvi poudarilo, da so izkazali nastanek težko popravljive škode, "ki je, potem ko bo volilne kampanje enkrat konec, ne bo mogoče več odpraviti", so zapisali v Gibanju Svoboda. Dodali so, da je sodišče presodilo, da gre za škodo zaradi "posega v ustavni pravici iz 43. člena Ustave". Dodali so, da je sodišče ugotovilo tudi, da bi moral pravila za razpolago programskega časa za volilno kampanjo državnozborskih volitev 2022 sprejeti Programski svet RTVS, "in ne generalni direktor, katerega presoja je bila v konkretni zadevi arbitrarna".

Zapisali so tudi, da je sodišče ugovore RTVS, da ne gre za ustavne pravice, pač pa da gre za "premoženjsko razmerje v zvezi z brezplačno predstavitvijo političnih kandidatov" ter da gre za stvar svobodnega in avtonomnega oblikovanja programov in uredniške politike javnega zavoda, označilo za neutemeljene. Uredniško avtonomijo je RTV Slovenija omejil zakonodajalec iz razlogov, ki so vezani na pomen demokratičnosti volitev, volilne kampanje in ustavnih pravic volivcev in kandidatov na volitvah.

Tožba zaradi favoriziranja Naše dežele

Kot smo poročali pred časom, so se za tožbo odločili, ker je vodstvo RTV-ja v soočenjih Našo deželo Aleksandre Pivec uvrstilo med parlamentarne stranke, Gibanja Svoboda pa ne. Takrat so tudi napovedali, da bodo v Gibanju Svoboda bojkotirali vsa soočenja na RTV Slovenija, dokler njihovi zahtevi ne bo ugodeno.

"Naš bojkot RTV-vsebin postavljamo do točke, dokler ne dobimo enakopravnega statusa. Če nam status ali ko nam status priznajo, se bomo z velikim veseljem udeleževali vseh soočenj na javni televiziji," je takrat povedal Golob.

Sorodna novica Robert Golob zaradi odločitve glede soočenj napovedal vložitev tožbe zoper RTV Slovenija

Katera stranka je parlamentarna?

RTV Slovenija je Gibanje Svoboda uvrstilo na soočenja neparlamentarnih strank, čeprav stranko v parlamentu zastopata nepovezana poslanca Janja Sluga (izvoljena na listi SMC-ja) in Jurij Lep (izvoljen na listi DeSUS-a), ki bosta na strankarski listi tudi nastopila na volitvah.

Pri Naši deželi pa je vodstvo nasprotovanju pravne službe RTV Slovenija navkljub ravnalo drugače in odobrilo parlamentarni status na podlagi "nasledstva stranke DeSUS", ki sicer še vedno obstaja.

Iz dopisa generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha izhaja, da se je vodstvo pri Naši deželi za takšen korak odločilo, ker sta k Naši deželi prestopila poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak, ki sta trenutno poslanca poslanske skupine DeSUS-a ter da sta na prejšnjih parlamentarnih volitvah kandidirala na isti listi kot Aleksandra Pivec "in drugi člani, ki so iz stranke DeSUS prestopili v stranko Naša dežela". V stranki DeSUS so nad odločitvijo vodstva RTV Slovenija izrazili ogorčenost in napovedali boj z vsemi pravnimi sredstvi. Sprašujejo se, od kod nekdanji predsednici pravica, da si prilašča nasledstvo.

K Naši deželi je sicer prestopila tudi poslanka Mateja Udovč (nekdanji SMC), tako da ima stranka trenutno v parlamentu tri poslance.

Vodstvo RTV-ja zavrača vse očitke Gibanja Svoboda

Po pritožbi, s katero so v Gibanju Svoboda zahtevali uvrstitev med parlamentarne stranke, je vodstvo RTV Slovenija sporočilo, da je odločitev o uvrstitvi v neparlamentarno skupino utemeljena na podlagi "vseh relevantnih pravnih virov, javno dostopnih podatkov in vseh navedb Gibanja Svoboda". V sporočilu za javnost so zapisali, da Gibanje Svoboda ni bilo izvoljeno ne v DZ ne v Evropski parlament, niti ni naslednica parlamentarne stranke.

Ob tem so zavrnili tudi navedbe, da bi morala RTV Slovenija upoštevati "očitno kotacijo (stranke) in njen pomen v javnomnenjskih predvolilnih raziskavah, ki jih je naročila RTV Slovenija". Marčevska javnomnenjska raziskava Mediane za RTV Slovenija je sicer Gibanje Slovenija (18 odstotkov) uvrstila tik za vladno stranko SDS (18,3 odstotka). Vodstvo je ob tem sporočilo, da noben relevantni pravni vir ne predvideva "tehtanja pomena" posamezne stranke in da velja ravno nasprotno, saj mora RTV Slovenija "zagotoviti enako obravnavo vseh parlamentarnih strank in enako obravnavo vseh neparlamentarnih strank".

Tudi Naša prihodnost zahteva enako obravnavo

Enako obravnavo na RTV Slovenija, torej kot parlamentarna stranka, zdaj zahteva tudi Naša prihodnost Ivana Galeta, saj na njihovi listi kandidira aktualna poslanka Violeta Tomić. Na RTV Slovenija so po Galetovih besedah poslali dopis oz. zahtevo, v kolikor jim ne bo ugodeno pa bodo enako kot Gibanje Svoboda vložili tožbo na upravno sodišče. Ob tem Gale poudarja, da sicer ne vidi potrebe po vlaganju tožbe, če takšna sodba že obstaja. "Sodna praksa je jasna," je zaključil Gale, ki pravi, da soočenj na RTV Slovenija sicer ne bodo bojkotirali.

Sodišče pritrdilo Gibanju Svoboda