Foto: BoBo
Foto: BoBo

Matej Tonin se je v nagovoru ozrl na kampanjo pred volitvami v DZ, v kateri so po njegovem mnenju dokazali, da so blizu ljudem. To ga utrjuje tudi v prepričanju, da je bila njegova napoved pred uradnim začetkom kampanje, da bo NSi presenečenje tokratnih volitev, pravilna.

Po njegovih besedah bo namreč ključen boj za tretje mesto, to bo boj, ki bo odločal o barvi končne koalicije. Zato je treba vse sile uperiti v to, da se NSi uvrsti na stopničke, saj so zagotovilo za "svetlo prihodnost Slovenije", meni Tonin.

Tudi zato, ker se NSi-ju nakazuje dober izid na volitvah, se po njegovem mnenju na stranko vrstijo napadi z vseh smeri. Med drugim je kot primer navedel dogajanje, ki je vodilo v odstop ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška.

Podgoršek, ki se konvencije ni udeležil, je po mnenju Tonina z odstopom priznal svojo napako in priznal odgovornost. "Vsaka stranka mora tisto, kar govori, tudi narediti," je poudaril.

Kljub temu pa po njegovih besedah ni mogoče zanikati uspehov, ki jih je minister dosegel na področju kmetijstva. Sicer pa je Tonin v svojem govoru poudaril tudi dosežke preostalih ministrov iz kvote NSi-ja, med drugim infrastrukturne projekte po Sloveniji, gradnjo domov za starejše občane in uspehe na področju digitalizacije.

Kot je še dejal, je ministrska ekipa NSi-ja najučinkovitejši del te vlade, pametni ljudje pa pustijo, da se dobro delo nadaljuje. "Dobrega konja pustiš, da vleče ta voz naprej," je razloge, zakaj naj volivci na volitvah izberejo NSi, ponazoril Tonin.

Prepričan je namreč, da bodo nedeljske volitve v DZ druge najpomembnejše v zgodovini Slovenije. Odločale bodo o tem, ali bomo šli naprej z razvojem ali nazaj, meni. Volivci bodo tako po njegovih besedah izbirali med dvema blokoma: na eni strani levi sile, ki so zbrane okoli predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki stavijo na revanšizem, višje davke in nižje plače, ter NSi, ki je steber desnosredinske vlade, ki prinaša močno gospodarstvo. "NSi je steber te vlade, ta vlada zna in zmore," je poudaril.

Podporo stranki je na konvenciji v videonagovoru izrazil tudi vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber. Med drugim je poudaril dosežke, ki jih je v tem mandatu dosegla vlada na resorjih, ki pripadajo kvoti NSi-ja. Ključno pa je po njegovih besedah sporočilo, ki ga NSi lahko ponudi volivcem, in sicer predvidljivost, da ljudje dobijo, kar stranka obljublja. Kot je še spomnil, se Slovenija na volitve podaja v težkih časih, pri tem pa je med drugim ključno, da se zavzemamo za svobodo in demokracijo.