Kristjan Čeh nadaljuje tradicijo svojih izjemnih dosežkov na največjih tekmovanjih, Sloveniji pa je priboril sedmo medaljo v zgodovini svetovnih prvenstev. Foto: Reuters
Kristjan Čeh nadaljuje tradicijo svojih izjemnih dosežkov na največjih tekmovanjih, Sloveniji pa je priboril sedmo medaljo v zgodovini svetovnih prvenstev. Foto: Reuters

Čeh je imel, tako kot Stahl, najboljši poskus v zadnji seriji, ko je z izidom 70,02 metra edinkrat na letošnjem prvenstvu presegel mejo 70 metrov. Gre za sedmo slovensko medaljo na svetovnih prvenstvih. Tretje mesto je osvojil evropski prvak, Litovec Mikolas Alekna, z 68,85 m.

Daniel Stahl je osvojil svojo drugo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Najboljši je bil tudi v Dohi leta 2019. Z velikih tekmovanj ima še zlato medaljo s predlanskih olimpijskih iger. Foto: EPA
Daniel Stahl je osvojil svojo drugo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Najboljši je bil tudi v Dohi leta 2019. Z velikih tekmovanj ima še zlato medaljo s predlanskih olimpijskih iger. Foto: EPA

Stahl na začetku še zadržan
Tako razburljivega finala v eni od tehničnih disciplin že dolgo nismo videli. Stahl, olimpijski prvak, je bil v prvih treh serijah še malce zadržan in zunaj mest, ki prinašajo medalje, potem pa je stopnjeval svoje mete. V četrtem poskusu je švedski dvometraš disk vrgel 69,37 metra. S tem je za 10 centimetrov izboljšal dosežek Kristjana Čeha iz druge serije.

Neverjetna zadnja serija
Napetost se je dramatično stopnjevala prav do zadnje serije, ko je Čeh, 24-letni silak iz Podvincev, odmislil psihološki pritisk in je disk vrgel prek znamke 70 metrov (70,02), s čimer je prevzel vodstvo. A zadnjo besedo je imel vendarle 30-letni Stahl, uspel mu je brezhiben poskus in daljava 71,46 metra, kar je nov rekord svetovnih prvenstev (33 cm več od izida Čeha lani v Eugenu).

Zadnja meta Kristjana Čeha in Daniela Stahla v finalu meta diska

Čeh vodil po treh serijah
Čeh je imel glasno podporo s tribun. Veliko navijačev je prišlo predvsem iz okolice Ptuja, saj je tokratno prizorišče svetovnega prvenstva veliko bližje kot bo naslednje. Leta 2025 bo SP na sporedu v Tokiu.

Počutil se je dobro, to je bilo takoj videti. Prvi met je opravil zelo dobro, z 68,31 metra je že vodil po prvi seriji. Še boljši je bil v drugi seriji, disk je pristal pri 69,27 metra! Tudi v tretji seriji je bila dolžina meta zavidljiva (blizu 70 m), vendar je Čeh prestopil. V četrti seriji Čeh s 67,89 ni odgovoril na izziv Daniela Stahla, v peti seriji pa je bila daljava še nekoliko manjša, 66,69 metra. Za zadnji poskus se je znova zbral in pokazal svoje mojstrstvo, toda Stahl je bil danes preprosto močnejši.

Čeh v trilerju v zadnji seriji izzval Stahla, ki pa je imel silovit odgovor
Disk (M), končni vrstni red:          
 1. D. STAHL           ŠVE       71,46
 2. K. ČEH             SLO       70,02
 3. M. ALEKNA          LIT       68,85
 4. M. DENNY           AVS       68,24
 5. F. DACRES          JAM       66,72
 6. A. GUDŽIUS         LIT       66,16
 7. L. WEISSHAIDINGER  AVT       65,54
 8. H. JANSSEN         NEM       63,80
 9. B. WILLIAMS        ZDA       63,62
10. C. BELL            NZL       63,23
11. T. SMIKLE          JAM       61,90
12. A. ROSE            SAM       61,69

Tina Šutej v tretjem poskusu čez kvalifikacijsko normo
Tina Šutej, ki je bila lani na SP-ju v Eugenu četrta, je uspešno opravila kvalifikacije v skoku s palico. Norma je bila 4,65 metra, zmogla jo je v tretjem poskusu. Pet tekmovalk je to višino preskočilo že v prvem poskusu, med drugim tudi branilka naslova Katie Moon. Finale bo v sredo ob 19.30.

Slovenka je izpustila začetno višino na 4,20 m, nato je 4,35 in 4,50 m zlahka preskočila, tudi prek višine 4,60 metra je šlo prav tako v prvem poskusu, nekaj preglavic pa ji je delala norma 4,65 metra.

Tina Šutej v zadnjem poskusu preskočila normo v skoku s palico

"V sredo si želim skakati še bolje kot v kvalifikacijah, ki so bile sicer zame kar uspešne. Želim si skočiti državni rekord. V finale grem z mislijo na medaljo. Mogoče je sicer ne bom dobila, ampak naredila bom vse, da jo dobim," je napovedala Šutej.

34-letna članica celjskega Kladivarja je o kvalifikacijah še dodala: "Zelo dobro je šlo, na zadnji višini pa sem poskrbela za malo drame, a mi je uspelo narediti to, kar sem morala. Ko smo se začele ogrevati, je močno pripekalo sonce. Tudi ko se je stemnilo, je bilo zelo vroče, v zraku je bilo zelo veliko vlage. Na tekmovališču smo bile tri ure in 40 minut, ne vem, če sem kdaj tako dolgo nastopala v kvalifikacijah."

Palica (Ž), finalistke:               
  . K. MOON            ZDA        4,65
  . R. PEINADO         VEN        4,65
  . W. MURTO           FIN        4,65
  . N. KENNEDY         AVS        4,65
  . A. MOSER           ŠVI        4,65
  . H. MOLL            ZDA        4,65
  . A. ŠVABIKOVA       ČEŠ        4,65
  . S. MORRIS          ZDA        4,65
  . B. WILLIAMS        ZDA        4,65
  . T. ŠUTEJ           SLO        4,65
  . E. MOLINAROLO      ITA        4,65
  . M. CAUDERY          VB        4,65
Agata Zupin je popolnoma omagala v ciljni ravnini. Foto: MMC RTV SLO
Agata Zupin je popolnoma omagala v ciljni ravnini. Foto: MMC RTV SLO

Agata Zupin daleč od polfinala
Agata Zupin je nastopila v kvalifikacijah teka na 400 metrov z ovirami. V peti kvalifikacijski skupini je zasedla zadnje mesto s časom 57,62. Med 41 tekmovalkami je zasedla končno 36. mesto. Za polfinale je bilo dovolj 55,31.

Težave bo skušala rešiti s psihologom
"Imam velike težave v prehodu čez ovire in sem zaostala za svojimi pričakovanji. Želela sem si boljšega izida, vendar pa mi tek v zadnjih letih na velikih tekmah ne uspe tako, kot si želim. Po poškodbi se nikakor ne morem vrniti tja, kjer sem že bila," je dejala Zupin, ki je napovedala, da bo skušala težave rešiti s psihologom.

Slovenski rekord (55,96) je postavila 22. julija 2017 v Grossetu v Italiji, kjer je osvojila srebro na mladinskem evropskem prvenstvu. Lani je bila 32. na SP-ju v ZDA in 20. na EP-ju v Münchnu. Pred šestimi leti v Londonu je bila na SP-ju že v polfinalu.

Prepričljivo najboljša med vsemi je bila Nizozemka Femke Bol (53,39), evropska rekorderka, lani srebrna na SP-ju in trikrat zlata na EP-ju.

Agata Zupin daleč od polfinala na 400 m z ovirami