Lia Apostolovski se je drugič zapored uvrstila v finale na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Lia Apostolovski se je drugič zapored uvrstila v finale na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

Anita Horvat je v polfinalu tekla v prvi od treh skupin in zasedla sedmo mesto. Skupaj je v polfinalu končala na 16. mestu. V njej je bila prva favoritinja evropska prvakinja Keely Hodgkinson, ki je bila tudi najhitrejša (1:58,48).

Anita Horvat popustila v ciljni ravnini polfinala na 800 metrov

Britanka, olimpijska in svetovna podprvakinja, je marca letos na dvoranskem EP-ju edina premagala Anito Horvat, ki je v Carigradu s srebrom osvojila prvo člansko odličje na velikih tekmovanjih. Bila pa je že v finalu lanskega SP-ja.

Finale so si zagotovile le prvi dve v skupinah ter še dve najhitrejši tekmovalki po času. Horvat je bila po prvih 200 m tretja, na četrtem mestu je začela zadnji krog, na petem pa je šla v ciljno ravnino. Tam pa 26-letni članici velenjskega kluba ni uspelo, da bi s svojim običajnim pospeševanjem prišla do višje uvrstitve.

Horvat je bila že v finalu lanskega SP-ja, v Eugenu je bila sedma. Pred tem je dolga leta tekla na 400 m in je v tej disciplini tudi slovenska rekorderka. V teku na stadionski krog je bila lani v alžirskem Oranu sredozemska podprvakinja.

Anita Horvat je omagala v ciljni ravnini polfinala na 800 metrov. Foto: Reuters
Anita Horvat je omagala v ciljni ravnini polfinala na 800 metrov. Foto: Reuters

Razočaranje je veliko, a nastop bo vzela kot pomembno šolo
"Razočaranje je veliko, saj sem načrtovala boljši čas in uvrstitev po mestih v finale. To je bil moj jasen cilj. V zadnjih 100 m nisem naredila tistega, kar sem pričakovala. Nikakor nisem mogla izpeljati finiša. Ne vem, koliko krat sem skušala noge hitreje zavrteti, pa ni šlo," je bila razočarana Horvat.

"Razen finiša, ko nikakor nisem mogla pospešiti, sem vse ostalo pred tem naredila dobro. Taktično sem dobro izpeljala tek, nisem se pustila zapreti. Na prvenstvu se nisem toliko ozirala na čas, četudi se je izkazalo, da bi po času lahko prišla v finale. Čustva so še vroča in sveža. Zagotovo bom, ko se bodo čustva polegla, ta nastop vzela kot pomembno šolo. Mislim tudi, da so treningi potekali dobro, manjka pa mi še taktičnih izkušenj v teku na 800 m, kjer se lahko marsikaj dogaja, od odrivanja, pa spotikanj, in vse to vpliva na izid," je dodala Horvat.

Polfinalni tek Anite Horvat na 800 metrov

Apostolovski spet v finalu velikega tekmovanja

Lia Apostolovski je v kvalifikacijah skoka v višino preskočila 189 cm. Kvalifikacijska norma je bila 194 cm, a se je izkazala za pretirano. 192 cm je preskočilo osem tekmovalk, preostale so se na tej višini ustavile. Apostolovski je vse višine – 180, 185 in 189 – do 192 cm preskočila v prvem poskusu, kar se je na koncu izkazalo za ključno. Finale bo v nedeljo.

Sorodna novica Državni rekord Jolande Čeplak? Zakaj pa ne!

23-letna članica ljubljanskega Massa je lani nastopila v finalu tako na SP-ju (12.) kot na EP-ju (7.), 5. avgusta letos je mejo osebnega rekorda pomaknila na 195 cm.

"Zelo sem vesela, ne bi si mogla bolje predstavljati tega prvenstva. Nastopila sem zelo zbrano, osredotočena sem bila na vsak skok. Vse višine do 1,92 m sem preskočila v prvih skokih," je povedala Apostolovski.

"Med nastopom se ne ukvarjam z drugimi mislimi. Tako nisem vedela, kako se je razpletla tekma v skupini A in sem šele od slovenskih novinarjev po tekmi izvedela, da nas bo 15 v finalu. Pomahala sem gledalcem po tretjem neuspešnem skoku kot vedno, ker so kvalifikacije kot vsaka druga tekma," je še povedala Apostolovski.

Lia Apostolovski drugič zapored v finalu SP-ja v skoku v višino

Višina (Ž), finalistke:                
  . J. MAHUČIK         UKR        1,92 
  . E. PATTERSON       AVS        1,92 
  . L. DISTIN          JAM        1,92 
  . M. LAKE             VB        1,92 
  . V. CUNNINGHAM      ZDA        1,92 
  . N. OLSLAGERS       AVS        1,92 
  . A. TOPIĆ           SRB        1,92 
  . E. KULICHENKO      CIP        1,92 
  . I. GERASIMENKO     UKR        1,89 
  . L. APOSTOLOVSKI    SLO        1,89 
  . N. DUBOVICKSJA     KAZ        1,89 
  . C. HONSEL          NEM        1,89 
  . S. GICQUEL         FRA        1,89 
  . N. MENIKER         FRA        1,89 
  . E. JUNNILA         FIN        1,89 
Finale bo v nedeljo ob 20.00.