Da so lahko teki v 1. krogu zelo nepredvidljivi, je Anita Horvat spoznala tudi na lanskem evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer je padla in ostala brez polfinala. Foto: Reuters
Da so lahko teki v 1. krogu zelo nepredvidljivi, je Anita Horvat spoznala tudi na lanskem evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer je padla in ostala brez polfinala. Foto: Reuters

Anita Horvat je v 1. krogu teka na 800 metrov nastopila v peti izmed sedmih skupin. Potem ko je večino časa tekla na četrtem mestu, je bila 100 metrov pred ciljem še na petem mestu, z izjemnim finišem pa je nato prehitela dve tekmici in se neposredno uvrstila v petkov polfinale (ob 20.25). Napredovale so namreč tri najhitrejše tekačice iz vsake skupine in še tri po času.

Anita Horvat: Naredila sem veliko napak, a sem se lahko izvlekla

Pred njo sta v cilj pritekli Američanka Nia Akins (1:59,19) in Britanka Jemma Reekie (1:59,71). Četrto mesto je zasedla Madžarka Bianka Keri (2:00,20). Akins je dosegla najboljši čas celotnih kvalifikacij, Horvat si je s še dvema tekačicama delila 13. mesto. Po času je za uvrstitev v polfinale, v katerem bo nastopilo 24 atletinj, zadostoval izid 2:00,36.

V svoji skupini je imela slovenska tekačica drugi najboljši letošnji izid za Reekie, osebni rekord 1:58,73 je dosegla junija v Turkuju.

Lani je nastopila v finalu na SP-ju v Eugenu in zasedla sedmo mesto, po srebru na dvoranskem EP-ju marca v Carigradu pa je napovedala boj za medalje tudi na tem SP-ju. Finale bo v nedeljo ob 20.45.

Sorodna novica Državni rekord Jolande Čeplak? Zakaj pa ne!

Vmes se je tudi spotaknila

"Pred tekmo sem si želela celo zmago, a sem naredila veliko napak. Bila sem celo zaprta in sem se morala ves čas reševati. Tek je bil daleč od idealnega, od spotikanja, menjanja ritma, teka po tretji progi, bilo je skoraj vse, kar se lahko zalomi. Toda cilj je izpolnjen, v polfinalu pa bo nova zgodba. Sem v odlični formi, časa za regeneracijo pa imam dovolj," je povedala 26-letna športnica.

"Začela sem malo prepočasi, poskušala sem najti pot iz skupine in s prve steze, a so bile tedaj najboljše že na položajih na zunanji strani. Vmes sem se tudi spotaknila. Tako me je 150 m pred ciljem švicarska tekačica zaprla in upočasnila. Morala sem jo prehiteti, vodilne pa so bile že daleč pred mano. A sem jih lovila, vedela sem, da sem veliko hitrejša od njih v finišu in sem šla na vso moč v zaključni del. Vsi teki so bili zelo hitri, vsi pod dvema minutama, gotovo bo v polfinalu še hitrejše," je dodala.

Pogovor z Anito Horvat po teku na 800 m
Horvat se je iz vseh težav pravočasno rešila

Martina Ratej na 29. mestu

V kvalifikacijah v metu kopja je bila 41-letna slovenska rekorderka Martina Ratej neuspešna. V prvem poskusu je orodje vrgla 54,41 m daleč, drugi met ni bil veljaven, v tretji seriji pa je kopje pristalo pri 53,35 m. Zasedla je zadnje, 18. mesto v kvalifikacijski skupini A. Skupno je bila na 29. mestu med 36 tekmovalkami. Letos je njen najboljši dosežek 60,52 m.

Martina Ratej. Foto: Reuters
Martina Ratej. Foto: Reuters

V finalu bo nastopilo 12 tekmovalk. Norma za finale je bila 61,50 m, zadoščal pa je izid 59,66 m.

"Razočarana sem, želela sem si nastop v finalu, saj je bila daljava za finale dosegljiva. Tehnično zaleta nisem odtekla dobro, dvakrat sem popravljala zalet in nisem prišla pravilno na korak. Moja želja je, da bi še nastopila na olimpijskih igrah prihodnje leto, vendar se bom morala za kaj takega bolje pripraviti. Ne moreš vsega nadomestiti v zadnjem mesecu pred tekmovanjem," je dejala Martina Ratej.

Brez slovenskih finalistk v troskoku

Potekale so tudi kvalifikacije v troskoku, v katerih sta nastopili dve Slovenki, nobeni se ni uspelo uvrstiti v finale. Neja Filipič je s skokom, dolgim 13,64 m, zasedla 25. mesto, Eva Pepelnak pa 28. mesto, skočila je 13,60 m. Obe sta stopnjevali svoje dosežke, vendar precej zaostali za možnostjo preboja v finale.

Maruša Mišmaš Zrimšek. Foto: Reuters
Maruša Mišmaš Zrimšek. Foto: Reuters

Mišmaš Zrimšek z osmim časom v finale

Kar ni uspelo slovenskima tekmovalkama v troskoku, pa je Maruši Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m z zaprekami. Nastop je v svoji skupini končala na 4. mestu z izidom 9:21,79, skupno je osvojila 8. mesto. Najboljši čas je dosegla Bahrajnčanka Winfred Mutile Yavi (9:19,18). Finale bo v nedeljo ob 21.05.

"Upala sem na tak nastop in sem vesela, da se je tako razpletlo. Kvalifikacije so kar živčne, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, a sem ostala zbrana. Zdaj se lahko osredotočim na finale, kjer bo treba teči veliko hitreje. Ne bom več tekla v udobnem ritmu kot danes, treba se bo boriti in premagovati bolečino," je napovedala Mišmaš Zrimšek.

Na velikih tekmovanjih je od leta 2018 vedno v finalih te discipline, šesta je bila na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021. Državni rekord je z 9:10,07 izboljšala 2. junija letos v Firencah.

Klara Lukan je nastop v teku na 5000 m že v torek zaradi bolezni odpovedala.