Finale ženskega teka na 100 metrov

Kontroverzna Američanka, za katero je Usain Bolt nekoč rekel, da bi morala manj govoriti in več trenirati, je postala ena izmed osrednjih zgodb dozdajšnjega dela atletskega SP-ja.

Potem ko pred dvema letoma kljub zmagi na ameriških kvalifikacijah ni smela nastopiti na olimpijskih igrah v Tokiu zaradi pozitivnega testa na marihuano, je tudi lanski SP v Eugenu spremljala iz domačega naslanjača, saj v kvalifikacijah ni bila uspešna ne na 100 ne na 200 metrov.

Včeraj se je za las uvrstila v finale, saj je iz polfinala napredovala po času, zato je morala za medalje teči na zunanji progi, ki med atleti ni najbolj priljubljena.

Sha'Carri Richardson. Foto: EPA
Sha'Carri Richardson. Foto: EPA

"Nikoli ne dovoli medijem ali ljudem od zunaj, da določijo, kdo si"

"Čutila sem, da mi je uspel izjemen nastop, nisem niti vedela, kje so preostala dekleta. Bila sem sama v svojem svetu, kar sem, iskreno povedano, že vse življenje," je poudarila po zmagi s časom 10,65, s katerim je izboljšala rekord svetovnih prvenstev in izenačila letošnji najboljši izid na svetu.

Z njim je v Budimpešto prišla Jamajčanka Shericka Jackson, ki je tako kot lani osvojila srebro. Njena rojakinja in branilka naslova Shelly-Ann Fraser-Pryce (v Eugenu je tekla 10,67) se je morala zadovoljiti z bronom.

Jackson je imela na četrti progi sredi teka že lepo prednost, a jo je Richardson s pospeškom v zadnjih 20 metrih prehitela za sedem stotink sekunde. Sprinterka iz Dallasa je na ciljni črti zmagoslavno dvignila roke v zrak.

"Nikoli ne odnehaj, nikoli ne dovoli medijem ali ljudem od zunaj, da določijo, kdo si. Vedno se bojuj, ne glede na to, kaj se zgodi. Vesela sem, da sedim tu, saj zdaj vem, da se je splačalo. Na svojem potovanju, odkar se profesionalno ukvarjam s tekom, želim ostati, kakršna sem. Imamo dobre in slabe dneve, toda vedno imamo na voljo naslednji dan. Boljša sem in se bom trudila, da bom v prihodnje še boljša," je dejala prva Američanka z naslovom svetovne prvakinje po letu 2017, ko je bila v Londonu najboljša Tori Bowie. Ta je aprila letos zaradi zapletov med nosečnostjo umrla, stara 32 let.

Sorodna novica Sha'Carri Richardson z izjemnim finišem presenetila favorizirani Jamajčanki

2,4 milijona sledilcev na Instagramu

Richardson, ki se je veselila svoje prve medalje na velikih tekmovanjih, je zelo priljubljena na družbenih omrežjih, zaradi svojega posebnega sloga in provokativnih objav ima na Instagramu 2,4 milijona sledilcev.

"Je izjemen talent. Zelo je avtentična. Nekateri ljudje jo imajo radi, drugi ne. Mislim, da je odlično za atletiko, da ima takšno posebno osebnost," je izjavil legendarni tekač na 200 in 400 m Michael Johnson.

23-letnica tudi na novinarski konferenci po največjem uspehu v karieri ni ovinkarila s komentarji, kako tuji novinarji narobe izgovarjajo njeno ime in jo sprašujejo o ne preveč posrečenem polfinalnem nastopu s slabim startom, ko bi kmalu znova zapravila veliko priložnost.

Fraser-Pryce na 200 m ne bo tekla

Ameriško-jamajško rivalstvo je sinoči dobilo novo poglavje, potem ko so lani Jamajčanke na ameriških tleh osvojile vse tri medalje na 100 m ter zlato in srebro na 200 m. Tudi pri moških je šla v nedeljo zmaga v ZDA z Noahom Lylesom.

36-letna Fraser-Pryce, petkratna svetovna prvakinja in dvakratna olimpijska zmagovalka na 100 m, se je med sezono borila s poškodbo, v Budimpešti pa je dosegla svoj najboljši letošnji izid 10,77: "Glede na okoliščine in na to, kako sem začela sezono – ni slabo. Ni vse samo v zlatih medaljah. Hvaležna sem, da sem v svojo zbirko dodala še eno odličje. Na 200 m pa ne bom tekla, spočila se bom za nastop v štafeti 4 x 100 m."