Tina Šutej je uspešno preskočila štiri višine. Foto: Reuters
Tina Šutej je uspešno preskočila štiri višine. Foto: Reuters

Članica celjskega Kladivarja je s preskočenimi 480 cm postavila nov slovenski rekord na prostem.

Sorodna novica Šutej drugič zapored četrta na SP-ju, naslov sta si razdelili Moon in Kennedy

34-letna Ljubljančanka se je atletiki zapisala že ob vstopu v osnovno šolo, ko je začela prihajati na železničarski atletski stadion v Šiški. Na začetku je bila vse skupaj bolj igra in preizkusila se je v različnih disciplinah. Večkrat se je izkazala v skoku v daljino. Pri trinajstih letih pa se je povsem posvetila skoku s palico, v katerem je prav tako zelo hitro napredovala. Leta 2004 se je približala višini štirih metrov, ki jo je prvič premagala naslednje leto.

Atletika in Športni SOS

Prvi veliki uspeh je dosegla leta 2006, ko je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Pekingu osvojila srebrno medaljo z osebnim rekordom 425 cm. V naslednjih treh letih se je nekako ustavila pri popravljanju osebnega rekorda, leta 2011 pa je znova na Kitajskem v Šendženu na univerzijadi s preskočenimi 455 cm osvojila bronasto medaljo. V tem letu je postavila tudi nov slovenski rekord – preskočila je 461 cm. Na dvoranskem tekmovanju v Moskvi je leta 2014 skočila še deset centimetrov več, kar jo je izstrelilo med najboljše skakalke na svetu.

Tina Šutej zasedla nehvaležno četrto mesto

Na prostem pa je prvič več kot 470 cm skočila leta 2019, ko je v Velenju postavila slovenski rekord 473 cm. V zadnjih letih je začela osvajati medalje tudi na velikih tekmovanjih. Na evropskih dvoranskih prvenstvih je bila dvakrat druga – v Torunu pred dvema letoma in letos v Carigradu. Lani je bila na svetovnem dvoranskem prvenstvu tretja, prav tako bronasto odličje pa je osvojila tudi na lanskem evropskem prvenstvu v Münchnu.

Tina Šutej se lahko pohvali tudi s tremi nastopi na olimpijskih igrah, na katerih je bila v Londonu 19., v Riu de Janeiru 11., pred dvema letoma v Tokiu pa izvrstna peta. S preskočenimi 473 cm na državnem prvenstvu v Velenju pa si je že priborila tudi četrti nastop pod petimi krogi prihodnje leto v Parizu.

Da je vrhunski šport lahko tudi krut, je sinoči občutila Tina Šutej, ki je bila četrta zaradi enega skoka več od tekmice s Finske. Novo priložnost bo imela prihodnje leto na olimpijskih igrah v Parizu.

Tina Šutej v izjemnem finalu skoka s palico znova tik pod stopničkami