Kanadčani so igrali zelo povprečno v skupinskem delu v Rigi, v izločilnih bojih pa so se izkazali. Foto: EPA
Kanadčani so igrali zelo povprečno v skupinskem delu v Rigi, v izločilnih bojih pa so se izkazali. Foto: EPA

Kanada je lani na istem prizorišču izgubila finale s Finsko, letos je naredila korak naprej in skupno že 28-krat v zgodovini osvojila naslova prvaka. V zadnjem desetletju so Kanadčani svetovni prvaki četrtič po letih 2015, 2016 in 2021.

Veliko veselje Kanadčanov po zadnjem pisku sirene v Nokia Areni v Tampereju. Foto: Reuters
Veliko veselje Kanadčanov po zadnjem pisku sirene v Nokia Areni v Tampereju. Foto: Reuters

Nemčija je odločilno tekmo na tako velikem tekmovanju igrala prvič po letu 1930 in osvojila prvo medaljo po letu 1953.

Nemška izbrana vrsta, eno najprijetnejših presenečenj SP-ja, se je v prvi in drugi tretjini enakovredno kosala s favoriti. Nemci so narekovali ritem in dobro izkoriščali priložnosti ter silili Kanadčane, da so jih lovili.

Nemci dvakrat hitro zapravili vodstvo
V 8. minuti je John Jason Peterka z natančnim diagonalnim strelom z leve strani poskrbel za vodstvo Nemčije. Kanada je prek Samuela Blaisa odgovorila čez tri minute. V protinapadu mu je z bekhendom sijajno podal Peyton Krebs.

John Jason Peterka, ki je blestel na tem prvenstvu, je zadel za vodstvo Nemcev v prvi tretjini. Foto: EPA
John Jason Peterka, ki je blestel na tem prvenstvu, je zadel za vodstvo Nemcev v prvi tretjini. Foto: EPA

V drugi tretjini je nemško vodstvo in gol Daniela Fischbucha izničil Lawson Crouse po štirih minutah. Natančen je bil ob prednosti igralca več, spretno je postavil palico pred vrati po podaji Krebsa.

Kanadčani učinkoviti v zadnje četrt ure
V zadnji tretjini je bila zgodba popolnoma drugačna. Kanada je bila nevarna skoraj vedno, ko je prišla pred vrata Matthiasa Niederbergerja.

Najprej je v 45. minuti za prvo vodstvo Kanade poskrbel Blais po veliki napaki Nemcev. Branilec Maksymilian Szuber je izgubil plošček za svojimi vrati. Cody Glass ni ukanil Niederbergerja, a se je plošček odbil do napadalca St. Louisa Blaisa, ki ga je z bekhendom pospravil v mrežo.

Nemci so presegli vsa pričakovanja s srebrno medaljo. Foto: EPA
Nemci so presegli vsa pričakovanja s srebrno medaljo. Foto: EPA

V 52. minuti je hiter protinapad dveh proti enemu z zadetkom kronal kapetan Tyler Toffoli za 4:2. Niederberger je slabo posredoval, plošček mu je med nogama ušel v mrežo. V končnici brez vratarja Nemčije je nato Kanada dosegla še peti gol in slabi dve minuti pred koncem dokončno potrdila zlato medaljo. Prazno mrežo je zatresel napadalec Philadelphie Scott Laughton.

Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 28:23.

Zadetki s finalne tekme Kanada - Nemčija

Rubins junak Latvijcev proti ZDA
V tekmi za tretje mesto je Latvija ugnala ZDA v drugi minuti podaljška, zmagoviti gol je dosegel Kristians Rubins.

Ta bron je za Latvijce z naskokom največji uspeh v zgodovini – doslej so bili Latvijci na SP-ju najvišje na sedmem mestu v letih 1997, 2004 in 2009.

Američani, ki so v zadnjem desetletju štirikrat osvojili bron, so tokrat ostali praznih rok, čeprav so kot edina ekipa na SP-ju predtekmovanje končali brez poraza.

Veselje Latvijcev, ki so nepričakovano osvojili bron. Foto: Reuters
Veselje Latvijcev, ki so nepričakovano osvojili bron. Foto: Reuters

Latvija je imela kljub polfinalnemu porazu izjemen motiv na tekmi, ki po navadi pomeni boj razočaranih za tolažilno nagrado. Razočarani so bili tudi Američani, saj so jih na prvenstvu, ki se je zanje odlično začelo, pri poskusu preskoka iz "bronaste dobe" zadnjih let nekoliko nepričakovano ustavili Nemci. Američani že od leta 1933 zaman naskakujejo zlato medaljo na SP-jih.

Latvija je bolje začela in povedla ob prvi številčni prednosti, a so jo Američani hitro ujeli. Baltska ekipa je nato v prvem delu dosegla še en zadetek za vodstvo, ob koncu prvega dela pa so bili Američani tisti, ki so izkoristili "power-play".

Po drugi tretjini brez zadetkov so se do pomembne prednosti na začetku zadnje z zadetkom Matta Coronata prvič na tekmi prebili ameriški hokejisti. A Latvija ni popuščala, v zadnjem delu je stopnjevala pritisk, imela več strelov na gol, enega pa je izkoristil Kristians Rubins in z močnim strelom od daleč presenetil vratarja Caseyja Desmitha za izenačenje na 3:3 pet minut pred koncem.

V zadnjih minutah sta imeli ekipi po eno lepo priložnost, Američani so zadeli okvir vrat, pri Latvijcih, ki jih je spodbujalo na tisoče rojakov v polni dvorani v Tampereju, prav v zadnjih sekundah Rodrigo Abols, a je bil ameriški vratar na mestu.

Že po 82 sekundah podaljška je novi latvijski junak postal Rubins, s tem pa poskrbel za veliko rajanje navijačev.

Rubins zagotovil Latviji prvo medaljo na svetovnih prvenstvih

Vratar Latvije Šilovs MVP prvenstva
Po koncu finala so izbrali najboljše posameznike in idealno postavo. Za najkoristnejšega igralca (MVP) tekmovanja so izbrali latvijskega vratarja Artursa Šilovsa, ki je z izjemo prvih petih minut uvodne tekme odigral vse preostale na SP-ju in ekipo vodil do sedmih zmag na zadnjih osmih tekmah.

Vodstvo tekmovanja oziroma krovna zveza IIHF sta mu podelila nagrado za najboljšega vratarja, je pa tudi član idealne postave SP-ja, ki jo določijo novinarji. Šilovs je šele peti vratar s takšno nagrado od uvedbe te nagrade leta 1999. Pred njim so jo dobili Nemec Dennis Endras (2010), Šved Viktor Fasth (2011) ter Finca Pekka Rinne (2014) in Juho Olkinuora (2022).

Nagrado vodstva tekmovanja za najboljšega branilca je dobil član zlate kanadske ekipe MacKenzie Weegar, za napadalca pa član srebrne nemške ekipe John Peterka.

V idealni postavi so poleg Šilovsa, Weegarja in Peterke še nemški branilec Moritz Seider ter napadalca Američan Rocco Grimaldi in Čeh Dominik Kubalik. Grimaldi je bil najučinkovitejši igralec SP-ja s 14 točkami, po 12 sta jih zbrala Kubalik in Peterka.

Kanadčani stopnjevali formo v izločilnih bojih, izjemno veseli tudi Nemci in Latvijci

Finale, Tampere:
KANADA – NEMČIJA
5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
10.400; Blais 11., 45., Crouse 38., Toffoli 52., Laughton 58.; Peterka 8., Fischbuch 34.

Tekma za 3. mesto:
ZDA – LATVIJA
* 3:4 (2:2, 0:0, 1:1)
11.030; Grimaldi 10., 20., Coronato 47.; Bukarts 8., Jaks 17., Rubins 55., 62.
* - v podaljšku