Anže Kuralt je dosegel tri zadetke v Rigi. Proti Kazahstanu je bil najboljši igralec tekme, a to je bila slaba tolažba. Foto: Reuters
Anže Kuralt je dosegel tri zadetke v Rigi. Proti Kazahstanu je bil najboljši igralec tekme, a to je bila slaba tolažba. Foto: Reuters

Slovenija je na prvenstvih elitne divizije odigrala 63 tekem, dobila pa jih je sedem. Risi so bili precej bolj uspešni, ko je bil sistem drugačen in so se najslabše ekipe med seboj pomerile v skupini za obstanek.

V zadnjem desetletju izpadeta najslabši ekipi po skupinskem delu tekmovanja. V letih 2013 in 2017 Slovenija prav tako ni dobila nobene tekme, leta 2015 v Ostravi pa je po šestih porazih dobila zadnjo tekmo proti Danski z 1:0, a to srečanje je imelo le prestižen pomen.

Kuralt: Porazi za en gol so najbolj boleči
V ponedeljek zvečer v Rigi so risi zadeli na začetku vsake tretjine, a vodstva niso znali ohraniti. V zadnji tretjini je nato Kazahstan z zadetkoma Jevgenija Rimareva in Maksima Muhametova zrežiral preobrat in se veselil zmage s 4:3.

Jan Drozg je blestel proti Kanadi. Foto: EPA
Jan Drozg je blestel proti Kanadi. Foto: EPA

"Vsako minimalno napako, ki jo naredimo, tekmec izkoristi. Imeli smo več priložnosti od Kazahstancev, a jih nismo unovčili. Že celoten turnir nas je tepla neučinkovitost. Težko je zdaj podati končno oceno. Prikazali smo konkurenčno igro, prišli smo iz divizije I, bili smo v vlogi avtsajderjev. Dobro smo se kosali skoraj z vsemi. Porazi za en gol so bili najbolj boleči," je razmišljal najboljši igralec tekme Anže Kuralt, ki se je izkazal z dvema zadetkoma.

Napadalec Fehervarja je poudaril veliko kakovost reprezentanc v elitni diviziji: "Zelo se pozna razlika med elitno divizijo in med divizijo I. Vse ekipe so sestavljene odlično. Mi smo sestavili najboljšo ekipo, ki jo lahko v tem trenutku. Vse bi bilo lažje, če bi dosegli kakšen zadetek več."

Drozg: Poraz proti Švici z 0:7 nas je streznil
Jan Drozg je blestel proti Kanadi, ko je zadel dvakrat. Proti Kazahstanu je v 43. minuti zadel za vodstvo s 3:2.

"Celotno prvenstvo se nam dogajajo iste napake. To je naša realnost. Ni bilo najbolje. Poraz proti Švici z 0:7 nas je streznil. Naslednje tekme smo odigrali precej bolje. Štirikrat smo izgubili z golom razlike."

Kuralt in Urbas po porazu proti Kazahstanu

Urbas: Selimo se gor in dol, vedno smo nekje vmes
Kapetan Jan Urbas že šest let zelo dobro igra v Ligi DEL za Fischtown Pinguins, kjer bo ostal tudi v naslednji sezoni.

"Tekmo smo dobro odprli, prvo tretjino odigrali dobro. A smo si preveč želeli v napad in nismo bili zbrani v obrambi. To nas je pokopalo, ko dobiš takšne gole, je na tekmi težko zmagati. Skozi celoten turnir smo se borili, dali vse od sebe, a ni bilo dovolj. To je frustrirajoče, ker nisi nagrajen za trdo delo. Nas je to doletelo, smo pa že večkrat rekli, da smo pustili srce na ledu. Tokrat ni bilo dovolj. Upam, da nam bo sreča naklonjena v prihodnosti," je za TV Slovenija tekmo ocenil Urbas.

"Cilj je bil obstanek med elito. Vse smo naredili, da bi nam uspelo. Razočaranje je veliko. Kaže, da smo vedno nekje vmes. Selimo se gor in dol. Uvrstili smo se na olimpijske igre in to je vsekakor največji uspeh te generacije. Na to smo lahko ponosni in gledamo pozitivno naprej. Sezona je bila dolga za vse, saj je junij že skoraj tu," je še dodal 34-letni napadalec.

Matjaž Kopitar je štirikrat vodil rise med elito, veliki cilj, obstanek, pa se mu je vedno izmuznil. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kopitar je štirikrat vodil rise med elito, veliki cilj, obstanek, pa se mu je vedno izmuznil. Foto: www.alesfevzer.com

Kopitar: Po porazu proti Norveški je šlo vse v napačno smer
Bolj mrkega obraza je bil znova selektor Matjaž Kopitar. "Treba je znati dobiti tekmo za en gol. Imeli smo lepo priložnost proti Kazahstanu, ko smo trikrat vodili. Zadnja tekma vseeno ni bila pripravljalna ali prijateljska. Fantje so se trudili, a ni bilo discipline, izgubili smo preveč ploščkov na napačnih mestih. To ni bila prava predstava."

"Rigo zapuščamo mešanih občutkov. Če bi se na tekmi proti Norveški obrnila krivulja navzgor, bi verjetno še kakšno tekmo dobili. Tako je šlo vse v napačno smer. Zdaj ne moremo več objokovati za nazaj. To je bil težek turnir. Vsi smo se že lani zavedali, kam se podajamo. Tekmeci so bili na najvišji ravni. Fantom ne morem ničesar očitati. Morda imamo premalo kakovosti. Vsi se lahko pogledajo v ogledalo."

Selektorju pogodba poteče
Slovensko izbrano vrsto je vodil že štirikrat na SP-jih elitne divizije (2011, 2013, 2015 in 2023), niti enkrat pa mu ni uspelo ostati med najboljšimi.

"Pogodba mi poteče. Usedla se bova z generalnim sekretarjem Kontrecem. Trenutno še ničesar ne vem. Tri mesece smo bili skupaj in potrebujemo nekaj časa," je pogovor za Val 202 sklenil selektor.

Risi tudi proti Kazahstanu doživeli minimalen poraz

Kontrec: Že nekaj let govorimo o pomladitvi
Generalni sekretar Dejan Kontrec je misli že usmeril k naslednjim izzivom: "Že nekaj let govorimo o pomladitvi. To je lahko reče in težko narediti. Mislim, da je čas za spremembe, saj so sezone zelo dolge za glavne igralce. Novembra in decembra bodo na prijateljskih tekmah morali igrati mladi igralci. Lahko se nam zgodi, da starejši igralci ne bodo več sledili prehudemu ritmu. Dovolj so že dali za Slovenijo. Zgradili bomo novo piramido od selekcije do 15 let naprej. Izidi ne bodo vidni kar takoj. Že pri mlajših selekcijah imamo težave, če ključni igralec ni v strelski formi."

Mašič in Drozg sta ga navdušila
"Bine Mašič me je navdušil že na pripravljalnih tekmah. Seveda je naredil tudi kakšno napako, a tudi neporaženi Švicarji so jih delali. Tudi Jan Drozg je igral zelo dobro. Imamo kar nekaj mladih kakovostnih igralcev. Največji preskok je iz mladinske v člansko selekcijo, a treba ga bo narediti. Moramo se pripraviti, da Kopitar, Urbas, Sabolič, Tičar in Jeglič ne bodo večno zraven," je v pogovoru za Val 202 razmišljal Kontrec.

Kmalu ga čaka pogovor s selektorjem Kopitarjem: "Kopitarju se pogodba izteče po letošnji sezoni, sledili bodo analiza in pogovori. Moramo gledati na dolgi rok. Skušali bomo sestaviti mlado ekipo, ki se bo skušala uvrstiti v elito v prihodnosti. To ne bo pomeni že čez eno leto."

Kopitar: Pogodba mi poteče, a preuranjeno je še kar koli govoriti

Dve odpovedani prvenstvi v Tivoliju prinesli finančno izgubo
Glavni kandidat za organizacijo svetovnega prvenstva divizije I 2024 je Bolzano. "Mi smo tri leta organizirali eno prvenstvo. Vložili smo ogromno dela, pa se nam je dvakrat nato vse podrlo. Še vedno nismo rešili finančne slike z IIHF-om. Politična odločitev je bila, da so šli Avstrijci in Francozi v elitno divizijo in v enem mesecu smo morali spremeniti program, ceno vstopnic. To je bila velika izguba pri televizijskih pravicah, vstopnicah. Vsekakor ne bomo dobili vsega denarja, a moramo doseči kompromis."

Velika želja je bila skupna organizacija SP-ja elitne divizije z Madžari, a je vse skupaj hitro padlo v vodo.

"Mi smo bili pripraviti ugrizniti v jabolko, Madžari so bili precej manj pripravljeni, najmanj pa IIHF. To je bila izgubljena priložnost za vse. Tudi majhne zveze morajo napredovati. Madžari lahko tudi sami organizirajo tako prvenstvo, saj imajo dvorani za 20.000 in 8.000 gledalcev. Upam, da se bodo odločili za organizacijo z nami. To je bil idealen trenutek, saj smo oboji igrali med elito."

Težave na Jesenicah se vlečejo že 12 let
Nekdanji izjemni napadalec je precej slabe volje, ko beseda nanese na klubsko sceno. Najbolj ga jezi negotov položaj na Jesenicah.

"Še zdaj ne vem, kje bodo igrale Jesenice v naslednji sezoni. Vsi se zavedamo, da so pomemben akter v slovenskem hokeju. Želel bi si stabilne zgodbe, a težave na Jesenicah se vlečejo že 12 let. To vpliva na prihodnost. Ne želim si takih scenarijev. Vsako leto se pogovarjamo o istih stvareh. Liga IceHL se ne zgodi kar čez noč. Za tako velik korak se je treba pripravljati leto ali dve. To je projekt, treba je biti resen. Zelo sem bil vesel, da se je Celje priključilo Alpski ligi."