"V svojih prvih treh nastopih na Dirki po Sloveniji sem bil vedno blizu prvim trem, vedno sem pa osvojil belo majico. Letos sem končno osvojil zeleno in tega sem res vesel. Dirka po Sloveniji mi je že od malega zelo pri srcu, saj je bila ena prvih dirk, ki sem jih spremljal v živo," je veselo razlagal v zeleno odeti Tadej Pogačar na tradicionalnem cilju slovenske pentlje na Glavnem trgu v Novem mestu.

Sedmi skupni seštevek, deseti Slovenec z domačim Tourom
Deseti Slovenec z osvojeno največjo slovensko kolesarsko dirko je združil zeleno z rumeno. Na celjski grad je slavil 24., v Novem mestu za skupni seštevek pa že 25. zmago profesionalne kariere, ki je dolga šele dve leti in pol. Osvojil je sedmi skupni seštevek, tretjega zunaj okvira svetovne serije. Že osmič v sezoni 2021 je Tamau Pogi zmagovalec in pri tem se ne namerava ustaviti.

V četrtek zvečer bo v Kopru na morski promenadi vožnja na čas za državno prvenstvo, kjer bo Tadej Pogačar branil naslov prvaka (prenos na MMC TV ob 18.40). V nedeljo sledi cestna vožnja za dres z državnim grbom, kjer pa Primož Roglič ne bo branil lanskega naslova. Začetek nedeljskega prenosa na MMC TV ob 16.30!

108. Dirka po Franciji se bo začela v soboto, 26. junija, v Brestu in prvimi tremi etapami v Bretanji. Vse etape bodo od 15.00 dalje v prenosu na TV SLO 2, prenašali bodo že uradno predstavitev ekip v četrtek, 24. 6., ob koncih tedna pa etapam sledi studijska analiza v oddaji Po etapi.

Že v Kopru na DP-ju bo nova priložnost, a glavni cilj sta seveda Tour de France, ki mu takoj sledi še mikavna olimpijska cestna vožnja.

Vsaka zmaga ima svojo zgodbo
"Res sem zadovoljen, a težko je povedati, kam bi uvrstil to zmago, saj mi vsaka zmaga od Algarve do Toura pomeni nekaj posebnega. Vsaka ima svojo zgodbo, zagotovo pa bo ta ostala med najlepšimi,"
Pogačar ni želel primerjati in razvrščati svojih sedmih skupnih zmag. A ves teden je bilo občutiti, kako pomembno se mu zdi osvojitev slovenskega Toura.

Na Ptuju je v torek v Dominikanskem samostanu še zadržano podržal zeleno majico za fotografe, a ko jo je z izrednim samostojnim napadom na Svetino in Celjsko kočo pričakovano oblekel na celjskem gradu, ni dopustil niti najmanjšega dvoma o končnem zmagovalcu.

Po treh belih končno do zelene
"Neverjetno. V četrto gre rado, očitno. Po treh belih majicah sem končno prišel do skupne zmage. Uspeh na domačih cestah in pred domačimi gledalci. Bil je res neverjeten teden dirkanja. Resnično v užitek,"
je Pogačar povzel pet dni dirkanja, v katerem je skupaj z zasedbo UAE Emirates trdno držal vajeti dirke v svojih rokah.

Mogoče konkurenca za skupnega zmagovalca ni bila najmočnejša, saj so zaradi okoliščin odpadli predvideni trije možni izzivalci (Mikel Landa, Aleksandr Vlasov in Esteban Chaves), a Dirko po Sloveniji so emirati izbrali namenoma, in ne samo zaradi ugajanja svojemu nespornemu vodji.

30 let so se prvaki Toura ogrevali na Dofineji
Od zadnjega dvojčka Giro d'Italia – Tour de France leta 1998 v izvedbi Marca Pantanija se je poznejši zmagovalec največje kolesarske dirke na svetu vedno udeležil Dirke po Dofineji in se praviloma na njej tudi izkazal. Tradicija je zdržala 30 let. Leta 2019 jo je prekinil Egan Bernal, ki je za ogrevanje zmagal na Dirki po Švici, drugi veliki pripravljalni dirki na vrhunec sezone na cesti. Kljub koronski pandemiji se je tradicija lani poleti vrnila.

Predvsem pa mi je užitek dirkati Po Sloveniji in veliko bolj mi je privlačna kot Dofineja,

Tadej Pogačar

A letos sta slovenska šampiona odločena, da dokončno prekineta tradicijo. Prva favorita za končno slavje na francoski pentlji sta se že pozimi odločila, da na štart v Bretanjo prideta po lastni poti. Primož Roglič in Jumbo Visma nista skrivala neobičajne odločitve, da gredo na podlagi izkušenj iz 2019 in 2020 na štart Grand Toura kar neposredno z višinskih priprav.

Pogačar užival na domači dirki in bil precej premočan za tekmece

Želel v Slovenijo, kocka padla ob Liegu
Tadej Pogačar je v uradnem programu UAE Emirates sicer sprva napovedal Dofinejo, a že takoj pustil vrata tudi za spremembo. Po veliki zmagi na kolesarskem spomeniku Liege–Bastogne–Liege se je sam pred kamerami zagovoril, da gre na domačo dirko.

Tadej Pogačar si želi dirk na domačih cestah, celotno dogajanje okoli letošnje Dirke po Sloveniji pa je bilo nekakšno nadomestilo za sprejem, ki ga zaradi korone ni bilo po lanski zmagi na Dirki po Franciji. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Pogačar si želi dirk na domačih cestah, celotno dogajanje okoli letošnje Dirke po Sloveniji pa je bilo nekakšno nadomestilo za sprejem, ki ga zaradi korone ni bilo po lanski zmagi na Dirki po Franciji. Foto: www.alesfevzer.com

"Že vseskozi od začetka priprav na sezono je bila Dirka po Sloveniji v mislih. Pred kakšnima dvema mesecema smo se odločili za Dirko po Sloveniji. Zato, da sem imel več časa za vse svoje obveznosti: počitek, mediji in daljše višinske priprave. Predvsem pa mi je užitek dirkati Po Sloveniji in veliko bolj mi je privlačna kot Dofineja," je na štartu na Ptuju obrazložil zmagovalec Toura, ki je skozi dirkalne dni dal vedeti, da bi se v prihodnje še rad redno vračal na najpomembnejšo slovensko dirko.

Priprava za stresni uvodni teden
"Dirka Po Sloveniji mi je dala tekmovalni ritem, ki ga bom zagotovo potreboval v prvem tednu Dirke po Franciji. Trasa je bila zelo razgibana, z vsem od šprintov do vzponov, tako da je bila to zelo dobra priprava. Zdaj je pred nami še dva tedna priprav in državno prvenstvo, mislim, da bom nato pripravljen za Francijo,"
je Pogačar pojasnjeval, da je bila razgibana trasa, a brez ekstremov ter dolžina etap ravnopravšnja ogrevalna dirka.

Zadnji zmagovalec Dirke po Sloveniji, ki je šel na Dirko po Franciji, je bil Primož Roglič leta 2018. Po trojčku zmag na etapnih dirkah Baskija, Romandija in Slovenija je
Zadnji zmagovalec Dirke po Sloveniji, ki je šel na Dirko po Franciji, je bil Primož Roglič leta 2018. Po trojčku zmag na etapnih dirkah Baskija, Romandija in Slovenija je "Rogla" nato doživel veliki preboj na tritedenskih dirkah – Tour 2018 je končal na 4. mestu. Foto: BoBo

Če se vrnemo k primerjavi z Dofinejo: pet dni v primerjavi z osmimi etapami, ravno lani pa je bil ta dirka zaradi pandemije skrčena na pet dni. Tekmovalni preizkus v kronometru bo Pogi opravil na DP-ju, pri čemer ni skrivnost, da je kot lani kronometrska trasa prilagojena lastnostim voženj na čas na letošnjem Touru.

Kaj pa manjko daljših vzponov na slovenski pentlji? Prva gorska etapa Toura 2021 je šele v 8. etapi v soboto 3. julija s ciljem na Le Grand Bornad, nato sledi 9. etapa in nedeljski cilj v Rogličevem Tignesu.

V 2. etapi s ciljem na Starem gradu Celje je Pogačar prišel do svoje prve etapne zmage Po Sloveniji. Simultanka prek Celjske koče in 23 km solonapad pa je bila več kot dovolj, da je osvojil tisto, po kar je prišel – skupno zmago. Foto: Organizator/Mario Stiehl
V 2. etapi s ciljem na Starem gradu Celje je Pogačar prišel do svoje prve etapne zmage Po Sloveniji. Simultanka prek Celjske koče in 23 km solonapad pa je bila več kot dovolj, da je osvojil tisto, po kar je prišel – skupno zmago. Foto: Organizator/Mario Stiehl

Favorita za Tour nista samo dva
V Francijo se Pogačar skupaj z Rogličem podaja kot nesporni favorit, ki jim z velikim zaostankom – če upoštevamo kriterij kvot na stavnicah – sledi vojska grenadirjev z najmanj trojico sokapetanov (Geraint Thomas, Richard Carapaz, Richie Porte ...)

"Težko, nisem edini favorit za zmago. Favoritov za Dirko po Franciji je vsaj deset, če ne več," v svojem slogu odbija hvalo in vlogo nespornega favorita gorenjski volk, ki pa je na primer lani šele na štartu v Nici uradno postal sokapetan ekipe, in to Fabiu Aruju.

Do Alp preživeti brez nesreč in izgub
"Bomo videli, vsi bodo prišli v topformi. Bomo videli iz dneva v dan, kako se bo tam odvijalo. Najprej je treba preživeti vsaj do Alp brez nesreč in potem se bo kazala moč,"
je Pogačar še enkrat opozoril na pasti uvodnega dolgega tedna, ko se bo karavana prebijala s severozahoda proti Alpam. "To je del priprav na Tour de France, do katerega je še dva tedna. Upam, da bom zadržal takšno pripravljenost vse do konca."

Ravno zaradi klasično zasnovanega 108. Toura je Andrej Hauptman kot športni direktor prepričal šefe UAE Emirates, da je Dirka po Sloveniji ustreznejša priprava, ob tem da so Pogačarju domače dirke v veselje in motiv, ne pa breme.

Po obveznostih vedno čas za otroke in avtograme
Kar je ne nazadnje še vedno zgolj 22-letnik dokazoval tudi z vsakodnevnim ustavljanjem in podajanjem izjav slovenskim ter tujim medijem. Še bolj pa s podpisovanjem in deljenjem avtogramov zlasti otrokom po koncu etap, četudi ga je piarovska senca nenehno priganjala, da po vseh medijskih in protokolarnih obveznostih ter seveda vsakodnevni protidopinški kontroli časa res že primanjkuje in ga čaka ekipa.

Mogoče zaradi padca Roglič izbral varnejšo pot
A kot rečeno tudi drugi izraziti favorit je Slovenec – Primož Roglič. Kako pa vidi Pogačar odločitev 31-letnega Zasavca, da se popolnoma odpove dirkanju pred Tourom?

"Vsak ima svojo filozofijo. Vse ekipe vsako sezono malce preizkušajo, kaj bi jim najbolje ustrezalo. Če najdejo pravo kombinacijo, se tega držijo. Primož je lani veliko dirkal pred Tourom in bil zelo dober, a na žalost je padel na Dofineji. Mogoče je šel zato bolj po varni poti do Toura. A to še nič ne pomeni. Na koncu bo potrebno prav tako dirkati in biti močan," je Pogačar podal svoj pogled na pristop največjega tekmeca za rumeno majico, a tudi reprezentančnega kolega, s katerim bo imela Slovenija v Tokiu dve močni orožji.

Za dobro mero je Pogačar pobral še modro majico za najboljšega hribolazca, ekipa UAE Emirates pa je bila tudi prepričljivo najboljša v ekipnem seštevku s trojico med prvimi štirimi, Jan Polanc pa je bil deveti. Foto: Organizator/Sportida.com
Za dobro mero je Pogačar pobral še modro majico za najboljšega hribolazca, ekipa UAE Emirates pa je bila tudi prepričljivo najboljša v ekipnem seštevku s trojico med prvimi štirimi, Jan Polanc pa je bil deveti. Foto: Organizator/Sportida.com

Ekipa sestavljena, ne pa še objavljena
Pogi je imel na Dirki po Sloveniji izjemno podporo, marsikdo je komentiral, da je bila močnejša ekipa kot lani v Franciji. Prvič v sezoni se je kot ključni pomočnik za gore pokazal tudi letošnja okrepitev Rafal Majka, ki je sodeloval kot zadnji pomočnik pri obeh zmagovitih potezah emiratov. Kakšna bo dokončna osmerica emiratov?

"Pripravljalne tekme za Tour so bile Dofineja, Švica in Slovenija. Vsi, ki gremo na Tour, smo na teh treh dirkah, po koncu katerih bo dokončno znana celotna osmerica. Ekipa v bistvu je že določena, vprašanje je le še okoli enega ali največ dveh mest," je pojasnil Pogačar.

V četrtek kronometer, v petek lastni pokal – kriterij v domači Komendi, v nedeljo še cestna vožnja in nato teden dni odštevanja do začetka Tour de France 2021. Foto: Organizator
V četrtek kronometer, v petek lastni pokal – kriterij v domači Komendi, v nedeljo še cestna vožnja in nato teden dni odštevanja do začetka Tour de France 2021. Foto: Organizator

Z močnejšo zasedbo na cesti kot lani
Javno je neodgovorjeno ostalo vprašanje, ali je Jan Polanc med potniki za Tour – Kranjčan je v cilju v Novem mestu hitro šel do ekipnih avtobusov, kjer so sestankovali šefi. A glede na vlogo predzadnjega pomočnika v zaključkih, pri čemer je skupno še vedno končal na 9. mestu, in dejstvo, da je letos dirkal kot zvesti pomočnik prav na vseh Pogačarjevih dirkah, bi bilo presenečenje, če ne bi šel na svoj tretji Tour.

V Slovenijo je za zadnje dni prišel generalni menedžer UAE Emirates Matxin Fernandez, ki bo dokončno potrdil osmerico. Na Sveti gori je bil Bask presrečen nad ekipnim uspehom, zmago Diega Ulissija in pripravljenostjo slovenskega dragulja, ki bo imel letos tudi na cesti najboljšo možno podporno zasedbo, s katero bo lahko v troboju z Jumbo Vismo in Ineos Grenadiersi imel možnosti za osvojitev rumene majice.

Zmagoslavje Pogačarja na Dirki po Sloveniji