"Hvala vsem navijačem, najboljši ste," je svojo datoteko z vožnjo na kraljevski etapi 27. Dirke po Sloveniji opisal deseti slovenski kolesar, ki bo osvojil največjo domačo dirko.

Napisi
Napisi "Pogi" vsepovsod po cestah etap slovenske pentlje, kjer dejansko navijači in gledalci ter sam Tadej slavijo lanski uspeh na Dirki po Franciji. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Ulissi prvi na Sveti Gori, nesebični Pogačar suvereno v zelenem

Še nikoli tako užival na dirki
"Dvojna zmaga. Brez besed. Navijači so bili fenomenalni. Še nikoli nisem tako užival v dirkanju s kolesom,"
Tadej Pogačar ni mogel prehvaliti vzdušja in navijaškega špalirja med kolesarskim romanjem na Sveto Goro. Ravno dirkanje po domačih cestah – kot najboljša priprava za obrambo rumene majice – je bilo ključno, da je prvak Tour de Francea ob kraj potisnil dozdajšnje vzorce pripravljalnih dirk in raje kot na Dofinejo ali Švico prišel potrjevat delo na pripravah na slovenski kolesarski krog.

Nadomestilo za sprejem po zmagi na Touru
Predvsem zaradi užitka in dodatne motivacije pred poletno 108. Dirko po Franciji, hkrati pa tudi kot nadomestilo navijaškega sprejema po lanski zmagi, ki ga zaradi koronavirusne pandemije sploh ni bilo. Ceste so bile poplavljene z napisi Pogi, gledalcev ni manjkalo, a za piko na i je bil navijaški špalir med romanjem na Sveto Goro. Posnetki z Grand Tourov in legendarnih vzponov. S svojim 13-odstotnim povprečnim naklonom si takšno podobo Sveta Gora tudi zasluži.

Zaključek četrte etape s ciljem na Sveti Gori

Gledalci v Sloveniji dajejo ton dirki

Uresničile so se napovedi, da se bo zgodba z Gira v Brdih ponovila na Dirki po Sloveniji. Od Ptuja prek Rogaške Slatine, Žalca do Celja, od Brežic do Krškega in vseh vasi, trgov ter mest vmes. Kraljevska etapa med Ajdovščino in Novo Gorico je v soboto spisala novo poglavje slovenske pentlje, ki je z zeleno našla identiteto. Kolesarska evforija, tako tekmovalna kot koronska, se prenaša v navijaško folkloro.

Glavna atrakcija na Sveti Gori so bili
Glavna atrakcija na Sveti Gori so bili "pústarji" oziroma "pustjé", značilne pustne maškare z Banjške planote, kamor tudi sodi romarsko središče. Foto: Organizator/Sportida.com

Lansko državno prvenstvo, zlasti prizori z vzpona na Ambrož, je osupnilo kolesarski svet, ujet v pandemijo. Letošnja 15. etapa Gira v Brdih in Novi Gorici je celo Italijo spomnila na prizore predkoronske normalnosti. Šele po delno slovenski etapi, so tudi v Italiji začeli tradicionalno zapolnjevati cestne vzpone. Gornje Cerovo je navdušilo TV-občestvo, mogoče še bolj same kolesarje, ki jih preozek špalir ni prav nič motil. "Kot na svetovnih prvenstvih," so opisovali morje slovenskih zastav.

Najbrž prirediteljem Dirke po Italiji ne bo težko prepričati Pogačarja in njegove ekipe z italijanskimi koreninami, naj se naslednjega maja le udeleži svoje prve rožnate, če bo seveda Giro, kot pravijo neuradno, drugo leto znova zavil v Slovenijo.

Ekipno delo, da omogočijo zmago Ulissiju
"Majica je na varnem. Izvrstna etapa za nas. Dvojna zmaga. Super izid. Forma je dobra, lahko smo ponosni na to, tako da bomo zvečer proslavljali. Brezhibno odpeljano. Jan Polanc narekoval tempo, da so vsi trpeli, nato je prevzel Rafal Majka in imel tempo, ki smo ga držali vsi trije in Sobrero iz Astane. Delali smo za Diega, da je lahko šprintal za zmago. Zaslužil si je to zmago po zanj tako težki zimi,"
je Pogačar potrdil, da se je ekipni načrt izpolnil v popolnosti.

Vsi gledalci v špalirju so se morali na Sveto Goro povzpeti ali peš ali s kolesom. A bujno rastje je ponujalo zavetje pred žgočim soncem, lokalni prireditelji so delili vodo, velika večina obiskovalcev pa se je dobro pripravilo na kombinacijo izleta, piknika in navijanja. Foto: MMC RTV SLO
Vsi gledalci v špalirju so se morali na Sveto Goro povzpeti ali peš ali s kolesom. A bujno rastje je ponujalo zavetje pred žgočim soncem, lokalni prireditelji so delili vodo, velika večina obiskovalcev pa se je dobro pripravilo na kombinacijo izleta, piknika in navijanja. Foto: MMC RTV SLO

Pred dvema letoma je skupno drugič na Dirki po Sloveniji slavil Diego Ulissi, pri čemer je ključno vlogo odpeljal Pogačar. Zdaj sta zamenjala vlogi, predvsem pa so pri UAE Emirates želeli omogočiti 31-letnemu Italijanu prvo zmago v sezoni.

"Odlično ekipno delo, presrečen sem, da sem dosegel prvo zmago sezone, še posebej po zame tako težki zimi zaradi težav z zdravjem. Že zadnji teden Gira sem imel izjemne občutke, a se mi ni čisto izšlo. Rad dirkam v Sloveniji, kjer sem bil vedno uspešen," je bil končno nasmejan prekaljeni Toskanec, ki je osvojil četrto etapno zmago na slovenskem Touru.

S Sveto Goro do japonske svete gore?
Pozimi so UIissiju odkrili srčno aritmijo, zaradi česar je moral nemudoma prekiniti treninge in resnejše kolesarjenje, nujen je bil poseg, ogrožena je bila nadaljnja kariera. Spomladi se je vrnil na kolo in se počasi dvigal v formi. "Zmaga je prišla kot naročena, z njo bo selektor reprezentance videl, da sem resen kandidat za olimpijske igre," je Ulissi še opozoril na tekmovalno vrednost dosežka – Sveta Gora je bila najstrmejši ciljni vzpon na letošnjih dirkah, olimpijska proga pod japonsko sveto goro Fudži pa je gorsko obarvana.

Nova Gorica in Vipavska dolina z Ajdovščino, Brda, Kras, Banjška planota ... prirejanje dirke v regiji je del načrta, da se ustvari kolesarsko-izletniška točka, ki bo znana vsem Slovencem in tujcem, ki spremljajo Dirko po Sloveniji. Foto: Organizator/Sportida.com
Nova Gorica in Vipavska dolina z Ajdovščino, Brda, Kras, Banjška planota ... prirejanje dirke v regiji je del načrta, da se ustvari kolesarsko-izletniška točka, ki bo znana vsem Slovencem in tujcem, ki spremljajo Dirko po Sloveniji. Foto: Organizator/Sportida.com

Ulissi in Pogačar sta zamenjala vlogi izpred dveh let s prejšnje Dirke po Sloveniji. Ostal je občutek, da bi ob ekipni premoči Tamau Pogi še enkrat skočil sredi ciljnega vzpona in se sam odpeljal proti vrhu. A 22-letni šampion je odigral timsko vlogo in poskrbel, da je etapo odnesel starosta ekipe. Dobro za ekipno kemijo kot predanost zasedbe, ki dejansko dela za Pogačarja že vse leto. Kako je prišlo do dogovora v trojčku, kjer je bil še Rafal Majka? "Diego je že vedel sam, ima že toliko izkušenj. Vedno je bil hiter v tovrstnih zaključkih."

Zelena majica zadnji dan še v vlakcu
"Za zeleno majico sem vedel, da je moja, kmalu na začetku zadnjega vzpona, ko sem videl, da imam dobre noge in jo lahko izgubim le, če se zgodi ne vem kaj,"
je gorenjski volk priznal, da je zdaj zelena majica pa res že njegova. Vseeno pa je treba opraviti še z zadnjo etapo, ki se začne v prestolnici – najprej bo karavana opravila s traso Male Franje, po vrnitvi v Ljubljano pa se bo odpravila po najkrajši poti proti Novemu mestu, kjer se tradicionalno končuje Dirka po Sloveniji.

Navijaški utrip na kraljevski etapi Dirke po Sloveniji

"Čaka nas še zadnja etapa. Samo da varno pridemo do cilja v Novem mestu. Upam, da dobita priložnost Trentin in Rui Oliveira, ker sta delala ves teden za ekipo," je Pogačar napovedal boj še za eno etapno zmago, tako da nas ne sme presenetiti, če bo zelena majica znova močno vpletena v zaključni šprinterski vlakec.

Mohorič že zre proti Touru

Matej Mohorič na Sveto Goro ni mogel zadržati skupnega 2. mesta, četudi je v zaključku še poskušal z napadom ob kratkem spustu z Ravnice.

Višje skupno ne more
"To je bil bolj maksimalni izid. Več ni šlo. Tudi vedeli smo, da več ne bo šlo. Poskušal sem ubraniti, kolikor sem hotel. V nedeljo nas čaka boj za etapno zmago. Phil Bauhaus ima zelo dobre možnosti za zmago v Novem mestu. Vzpon na Sveto Goro je res zelo strm, tako da nisem imel možnosti, da bi prišel z najboljšimi,"
je Mohorič obrazložil, da pač velja kolesarska zakonitost, kjer s svojo višino in težo ni konkurenčen lažjim klančarjem.

"Dobro smo nastopali, na prvi etapi smo zmagali, v drugi je bila zmaga nedosegljiva, v tretji se nam je izmuznila, zdaj sem naredil, kar sem lahko. Naredili bomo vse za dober položaj Phila," je dirko s stališča ekipe Bahrain Victorious opisal 26-letnik.

DP v nedeljo in na Tour po etapno zmago
Kaj sledi po nedelji? "Z optimizmom zrem na Dirko po Franciji, kjer se bom boril na etapne zmage. To je moja zadnja pripravljalna dirka. Z veseljem odhajam na Tour. No, nastopil bom tudi v nedeljo na državnem prvenstvu. Na kronometru pa najverjetneje ne."

Sorodna novica 5. etapa
Navidezna dirka - čas za menjavo do 10.15!

Štart zadnje, pete etape Ljubljana-Novo mesto je že ob 10.15. Napoved je enotna - šprint glavnine, saj imata obe najmočnejši ekipi slovenskega kroga šprinterske ambicije. Cilj okoli 14.45. Začetek prenosa na TV SLO 2 ob 12.50. V Navidezni dirki najboljšo osmerico loči manj kot 100 točk.