Bo Tadej Pogačar v nedeljo res domov odnesel tudi zeleno majico za skupnega zmagovalca Dirke po Sloveniji? Odgovor bo dalo pet etap in 803,7 km slovenskih cest. Foto: MMC RTV SLO
Bo Tadej Pogačar v nedeljo res domov odnesel tudi zeleno majico za skupnega zmagovalca Dirke po Sloveniji? Odgovor bo dalo pet etap in 803,7 km slovenskih cest. Foto: MMC RTV SLO

Oči širše svetovne kolesarske javnosti bodo do nedelje uprte tudi v Slovenijo, ravno, ker si je Tadej Pogačar namesto pričakovane in v zadnjih 23 letih običajne pripravljalne dirke – Dirke po Dofineji – za zadnje ogrevanje pred obrambo slovite rumene majice izbral kar domači Tour.

Bogdan Fink: S Tadejem Pogačarjem dirka dobiva na teži

Emirati odločeni ubraniti zmage iz 2019
"Za našo ekipo in zame je to pripravljalna dirka za Dirko po Francijo, forma je po videnem na treningu v redu. Na Dirki po Sloveniji sem bil vedno blizu odru za zmagovalce, zdaj pa si zagotovo želim zmagati. Bomo videli, kakšne bodo noge,"
je neposredno, a umirjeno razkril Pogačar, po kaj je prišel v domovino.

V ladji dominikanskega samostana na Ptuju je bil sicer Tamau Pogi zadržan v vedenju, a ni ovinkaril, kaj je načrt ekipe UAE Emirates, ki brani tako zeleno majico kot ekipno zmago izpred dveh let, ko se je Dirka po Sloveniji nazadnje izvedla.

Matej Mohorič: Tadej je prvi favorit, a dirka je odprta

V podporo Ulissi, Majka, Polanc ...
Na papirju ni dvoma – serijski zmagovalec etapnih dirk svetovne serije je prišel po zeleno majico z na papirju daleč najmočnejšo ekipo. V Pogačarjevi podporni zasedbi je tako branilec in hkrati dvakratni zmagovalec Dirke po Sloveniji Diego Ulissi, kot najboljši iz leta 2017 Rafal Majka, ne manjka zvesta Pogačarjeva senca Jan Polanc, ki je bil sam že skupno drugi na največji slovenski kolesarski dirki. Obenem zajeten del sedmerice pod taktirko športnega direktorja Andreja Hauptmana kandidira za mesto v osmercu UAE Emirates, ki bo čez tri tedne začel v Franciji braniti Pogačarjevo rumeno majico.

Sorodna novica Navidezna dirka tudi za slovensko pentljo - ekipo lahko že sestavite!

"Imamo močno ekipo, z zmagovalci treh slovenskih tourov. Seveda pa je vodja ekipe Tadej, ki se z večjim delom prisotne ekipe pripravlja na Dirko po Franciji. Šli bomo dan za dnevom, odvisno tudi, kdo bo najmočnejši tisti dan. Tadej je zagotovo vodja, sam sem tukaj v vlogi pomočnika. Z njim gremo na zmago," je branilec zelene majice Diego Ulissi potrdil, da dvoma o kapetanu pri emiratih ni. Delalo se bo za Pogija, če pa bo kdo slučajno prišel v boljši položaj, bodo podprli njega.

"Vedno sem vesel, ko pridem v Slovenijo, z njo me povezuje veliko lepih spominov. Zima ni bila najboljša, zato sem najprej vesel, da sploh lahko dirkam," se je Ulissi dotaknil zimskih zapletov, ko so mu odkrili srčno aritmijo, zaradi česar je moral prekiniti kolesarjenje, oditi na poseg, nato pa se je šele spomladi lahko vrnil na kolo. Na preteklem Giru je bi že dejaven, a je ostal brez želene etapne zmage, kar bi lahko nadoknadil mogoče že zdaj v Sloveniji.

Mohorič na ogledu etap, ki mu ugajajo
Na uvodni novinarski konferenci je bil ob obeh adutih ekipe UAE Emirates tudi predstavnik slovensko obarvanega Bahrain Victoriousa Matej Mohorič, ki je zdaj skorajda že tradicionalno začinil predstavitev s svojimi uvidi in iztočnicami, za nameček pa je prevzel še vlogo prevajalca iz italijanščine.

Mohorič je prepričan, da bodo preostale ekipe znale izkoristiti razgibano traso, ki ponuja veliko možnosti za napade, zasede in mogoča presenečenja. Na ekipi UAE Emirates pa bo naloga pokrivanja vsega in držanje razpleta, kar pa tudi ni slaba vaja za Francijo. Foto: MMC RTV SLO
Mohorič je prepričan, da bodo preostale ekipe znale izkoristiti razgibano traso, ki ponuja veliko možnosti za napade, zasede in mogoča presenečenja. Na ekipi UAE Emirates pa bo naloga pokrivanja vsega in držanje razpleta, kar pa tudi ni slaba vaja za Francijo. Foto: MMC RTV SLO

Po vratolomnem padcu v 9. etapi preteklega Gira, ki pa se je za Mohoriča izjemno srečno končal, je prisilni odstop izkoristil za spremembo načrta in gre na domačo dirko, da izpili formo za Dirko po Franciji, kjer bo eden izmed udarnih lovcev bahrajncev na etapne zmage.

"Po nesrečnem padcu na Giru nisem imel časa za dolge priprave. Ogledal sem si vse trase, ki mi ustrezajo – drugo, tretjo in četrto. Težko je napovedati izid. Vse tri trase so zelo razgibane. Nikjer ni daljšega klanca. Sveta Gora je razdeljena na dva dela," je Mohorič podal svoje videnje trase in namignil, da dirka še zdaleč ne bo minila izključno v znamenju mladega slovenskega šampiona.

Ne odloča samo Sveta Gora
Mohorič je bil nato neposreden: "Tadej je aktualni zmagovalec Dirke po Franciji in njegov načrt je zmaga na Touru, ampak zdaj nismo v Franciji. Prišel je dva dni po višinskih pripravah. Seveda je prvi favorit in mislim, da si zelo želi zmagati. A nas je še 150 drugih, ki mu bomo otežili pot do zelene majice. Zagotovo se bomo potrudili, da mu pot do zmage otežimo. Dirka je odprta. Ni popolnoma laboratorijski test, kdo je najboljši v vožnji navkreber. Sveta Gora je sicer precej strma, a ni tako zelo dolg vzpon. Če si v kakšni izmed drugih etap, kdo nabere prednost, se bo tam težko vse popravilo."

Z Mohoričevo oceno se je hitro strinjal tudi Pogačar, ki je poudaril, da vseeno ni spet tako izrazit favorit brez konkurence, kot bi to sodili po njegovem slovesu in dosežkih zadnjih let.

Zanimiva in pestra za gledalce
"Dirka bo zelo odprta. Ni daljših vzponov, na katerih bi lahko jaz izstopal. Vzponi so kratki, na katerih je lahko marsikdo dober. Tudi na bolj kot ne ravninskih etapah se da narediti razliko. Bomo videli, kako se bo razvila dirka. Zanimiva bo in pestra za gledalce,"
je Pogačar prepričan, da bo gledalcem tako ob cesti kot pred zasloni v veselje pogledati letošnjo Dirko po Sloveniji.

Sorodna novica Boj za zeleno - zmaga, ki še manjka Pogačarju

Prenosi na TV SLO 2/MMC-ju
Prenose vseh petih etap 27. slovenskega kroga si lahko v neposrednem prenosu ogledate na TV SLO 2 in MMC-ju, kjer bosta prenašani zadnji dve uri posameznih etap.

Prejšnjo, 26. izvedbo Dirke po Sloveniji si je v prenosih na Televiziji Slovenija vsakodnevno povprečno ogledalo 69 tisoč TV-gledalcev (30 odstotkov več kot leto poprej, ko je drugič na slovenski pentlji slavil Primož Roglič), je med drugim poudarila Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je skupaj s kolesarskim klubom Adrio Mobil soorganizator dirke.

"Dirka po Sloveniji je eden najbolj odmevnih športnih dogodkov v Sloveniji, ki ga spremlja na milijone kolesarskih navdušencev po vsem svetu. Slovenska turistična organizacija letos že četrtič sodeluje pri dirki s promocijo Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije s prenosom na Eurosportu, kjer si bo dirko ogledalo 18 milijonov ljudi," je turistično-promocijski pomen dirke v času postopnega pokoronskega odpiranja poudarila Maja Pak.

Začetek na ptujskem gradu
Uvodna, prva etapa se bo na Ptuju uradno začela z nevtraliziranim štartom v sredo ob 13.10 z gradu. Mestno središče bo zaprto za promet od 9.00, ob 11.15 pa se bo začela uradna predstavitev vseh 139 tekmovalcev iz 20 ekip, med njimi sta obe slovenski celinski zasedbi Adria Mobil in Ljubljana Gusto Santic, preostale kolesarje iz Kranja in Gorice ter dva veterana Janija Brajkoviča in povratnika po prestani dopinški kazni Kristjana Korena pa so zbrali v selekciji Slovenije.

Prvi cilj v Rogaški Slatini
Cilj uvodne etape bo v Rogaški Slatini okoli 17. ure, kar bo izjema, saj bodo naslednji cilji etap v Celju, Krškem, na Sveti Gori nad Novo Gorico in v Novem mestu okoli 15. ure. Kot rečeno, televizijski prenos na TV SLO 2 se bo začel dobri dve uri prej. Za prvi dan se sicer napoveduje obračun šprinterjev, ki bodo nato na svoj račun prišli predvidoma samo še zadnji dan v nedeljo v Novem mestu.

Sorodna novica 1. etapa

Oba slovenska asa napovedujeta zanimivo in napeto dogajanje, trasa z veliko kratkimi in zahtevnimi vzponi pa je kot ustvarjena za vse mogoče scenarije. Navijači bodo dodali svoje in skupaj s tekmovalci spremenili dirko v spektakel. Ob tem seveda še poziv vsem, da naj upoštevajo navodila policije in redarjev, prav tako pa skrbijo za zadostno medsebojno razdaljo in upoštevanje preostalih protikoronskih ukrepov.

Dirka, ki jo je že prvič leta 1993 organiziral novomeški kolesarski klub (zdaj Adria Mobil) se tako po prisilnem koronskem premoru vrača na slovenske ceste. Organizacijski direktor dirke Bogdan Fink je zadovoljen: "Prepričan sem, da je pred nami dober in lep športni teden. Tekmovalcem želim vse najboljše in upam, da se brez poškodb vidimo v nedeljo v Novem mestu."

Tadej Pogačar prvi zvezdnik slovenskega kroga